Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Asiantuntija kookosrasvasta: Ei päivittäiseen käyttöön

Colourbox.com
Julkaistu 23.04.2014 14:05
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Kookosrasvaa on hypetetty enemmän kuin tutkittu, kertoo ravitsemustieteen dosentti Riitta Freese.

– Asiantuntijoiden laatimissa ravitsemussuosituksissa linjataan, että tyydyttyneen rasvan saantia olisi syytä vähentää vielä nykyisestäkin tasosta ja pitää kymmenen energiaprosentin rajoissa. Näihin suosituksiin kookosöljyksikin kutsuttu kookosrasva ei sovi ollenkaan: siinä on jopa 90 prosenttia tyydyttyneitä rasvahappoja, jotka tekevät rasvasta jähmeää. Vaikka kookosrasva siis on kasvikunnan rasvaa, se on hyvin erityyppistä kuin rypsi-, auringonkukka- ja muut vastaavat öljyt, Riitta Freese Helsingin yliopistosta sanoo.

Jostain syystä kookosrasva ja sen väitetyt terveysvaikutukset tuntuvat silti keräävän kannatusta.

– Kookosrasvan rasvahappokoostumus on kyllä siinä mielessä ihan jännittävä, että siinä on niin sanottuja keskipitkäketjuisia rasvahappoja, joiden aineenvaihdunta elimistössä poikkeaa monista muista rasvahapoista. Tieteellisten tutkimusten tietokannoista kuitenkin selviää, että verrattuna siihen hypetykseen, jota kookosrasvan ympärillä näkee, tutkimustietoa sen terveysvaikutuksista on todella vähän.

Satunnaisesti kookosrasvaa voi silti käyttää.

– Kookosrasvassa on ominainen maku – jos haluaa tehdä vaikka thai-ruokaa, niin mikä ettei sitä voisi joskus käyttää? Päivittäiseen käyttöön kookosrasvaa ei kuitenkaan voi suositella, Freese sanoo.

Lääkäri Kirsi Pietiläinen kritisoi voivillitystä ja karppauksen muuttumista "rasvaukseksi" Keventäjissä tammikuussa 2012. Pietiläinen kertoi, että tutkimusten mukaan voi häviää aina margariinille. Katso, millaisiin tilanteisiin voi Pietiläisen mielestä sopii.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ravitsemusasiantuntijat syynäsivät uuden Crème Bonjourin – tässä tuomioSuomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaanUskotko sinäkin näihin? Ravitsemusterapeutti perkaa tavallisia ruokauskomuksia: "Välillä naureskelen sille, välillä näen punaista"Harvardin professori jyrähtää: Kookosöljy on "puhdasta myrkkyä" – terveysvaikutuksista ei näyttöäRavitsemusasiantuntija kannustaa palaamaan vanhoihin tapoihin – tämä rasva voita terveellisempi vaihtoehto?Asiantuntijat: "Rasvan välttely lihottaa" – näitä ruokia sinun kannattaisi syödä säännöllisesti!
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa