Asiantuntija kertoo: Superhyttyset eivät uhkaa Suomea!

Kesä on täällä, ja mutta kesän myötä tulevat valitettavasti myös hyttyset. Hyönteistutkija Juha Itämies Oulun Yliopistosta kertoo tarvitseeko suomalaisten pelätä superhyttysiä, ja kuinka hyttysiltä onnistuu kesällä parhaiten suojautumaan.

Itämies toteaa, että vaikka hyttysiä on Suomessa useita eri lajikkeita, kaikki niistä eivät piinaa ihmisiä pistoillaan.

– Suomessa on kaikkiaan päälle 40 lajia hyttysiä. Yleisin ja eniten piinaava hyttynen on "kesähyttyseksi" tai "piinahyttyseksi" kutsumani hyttyslaji. Tämä on se hyttynen, joka ärsyttää ihmisiä pistoillaan, Itämies selittää.

Superhyttystä ei syytä pelätä

Mediassa esiin tuodut, tavallisia hyttysiä ärsyttävämmät superhyttyset ovat herättäneet huolta myös Suomessa. Itämiehen mukaan syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

– Vahvempiakin hyttyslajeja on kyllä olemassa. Esimerkiksi tiikerihyttynen on levinnyt Aasiasta Välimeren maihin, ja on yleistynyt siellä. Tiikerihyttysen pistot ovat ärhäkämpiä kuin tavallisen hyttysen, ja aiheuttavat usein pahempia ihoreaktioita. Toinen esimerkki on tulvahyttynen, joka on ikävämpi pistäjä kuin meidän perinteiset lajimme. Nämä hyttyset eivät kuitenkaan vielä ole ongelma Suomessa, Itämies kertoo.

Nykyihminen herkistynyt hyttysille

Hyttysiltä suojautumiseen ei Itämiehen mukaan ole ihmekeinoja.

– Ei ole paljon muuta mahdollisuutta kuin erilaiset iholle levitettävät hyttyskarkotteet, kun liikutaan maastossa. Kotipihalla voi käyttää myös erilaisia savupohjaisia karkotteita tai kokeilla hyttysiä tappavia laitteita. Toisaalta kotipihallakin paras tapa suojautua on yleensä iholle levitettävä karkote, sillä savupohjainen karkote ei välttämättä autakaan, jos vaikka tuulee, Itämies muistuttaa.

Lopuksi Itämies muistuttaa, että hyttysiin tulisi suhtautua maalaisjärjellä.

– Superhyttysiä ei tarvitse pelätä. Esimerkiksi kaupunkilaistuminen vaikuttaa siihen että hyttysenpistoihin reagoidaan vahvemmin kuin ennen vanhaan. Kun hyttysenpistoille herkistytään, niin pistojakin pelästytään pahemmin, Itämies lopettaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja