Asiantuntija kertoo: Mitä tehdä, kun kumppani ei ymmärrä eroa?

Kun kumppani ei ymmärrä eroa, syynä on usein huonosti ilmaistu eroilmoitus.

Kun kumppani ei ymmärrä eron olevan totta, kyse on usein jättäjän kykenemättömyydestä ilmoittaa eroaikeista oikein. Tätä mieltä on Väestöliiton Perhekeskuksen johtaja, pari- ja psykoterapeutti Heli Vaaranen. Jättäjän on pidettävä huolta siitä, että hän kertoo eroilmoituksen riittävän konkreettisesti.

Eroilmoitukset ovat usein huonosti ilmaistuja ja epäselviä. Jättäjä välttää yleensä suoraa puhetta, koska pelkää jätettävän tunnereaktiota. Oikeudenmukaiseen eroon päästään kuitenkin vasta, kun jättäjä ottaa vastuun tavasta jolla jättää.

– Eroamiseen liittyy kolme vaihetta: eroilmoitus, sen kertominen miksi erotaan, tunnereaktioiden vastaanottaminen sekä harkinta ja neuvottelu, Vaaranen kertoo.

Myös sovinnon kannalta on tärkeää, että jättäjä hoitaa eron oikein.

– 90 prosenttia eron jälkeisistä riidoista johtuu sopimattomalla tavalla tehdystä ilmoituksesta. Kerro siis erosta niin kuin haluaisit siitä itsellesi kerrottavan. Sen jälkeen anna aikaa, auta toista suremaan ja puhumaan. Odota, kunnes toinen voi hyväksyä eropäätöksen, vaikka ei itse haluaisikaan sitä, Vaaranen sanoo.

Jätettävä haluaa arvostusta

Erot ovat harvoin yhteisiä päätöksiä, joten on tavallista, että yksi haluaa erota ja toinen vastustaa sitä.

– Vastustajaa on autettava hyväksymään tulossa oleva ero. Moni sanoo, ettei halua erota, mutta toteaa samaan hengenvetoon ettei halua elää suhteessa jossa häntä ei rakasteta. Vastustaminen tarkoittaa, että kumppani tarvitsee aikaa ja selityksen. Hän haluaa, että häntä kohdellaan arvostaen, sillä tuntematon tulevaisuus pelottaa, Vaaranen kertoo.

Ystävinä pysymisessä ei välttämättä ole järkeä. Lapset hyötyvät sovusta, mutta jos lapsia ei ole, parin on keskusteltava, mitä ystävyys oikein on ja löytyisivätkö ystävät helpommin henkilöistä joiden kanssa ei ole jaettu eron kaltaista suurta pettymystä.

– Usein ystävyys eksän kanssa on sitä, että jättäjä ei kestä jätetyn tunnereaktiota, tai jätetty ei kykene kohtaamaan elämän opettelua yksin. Tämä on ongelman siirtämistä. Erossa kannattaa pyrkiä pitkän tähtäimen kestäviin oikeudenmukaisiin ratkaisuihin, Vaaranen sanoo.

Puolueeton keskusteluapu on hyväksi

Erotilanteessa ulkopuolisesta keskusteluavusta voi olla hyötyä. Psykoterapeutti auttaa kriisissä elävää eteenpäin keskustelulla ja neuvonnalla.

– Psykoterapeutit auttavat pareja keskustelemaan puolueettomasti, rauhallisesti. Myös vanhemmuuden jakamisesta on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa, Vaaranen sanoo.

Tärkeintä on pyrkiä hyväksymään ajatus hylätyksi tulemisesta.

– Jos jätetty ei henkisellä tasolla hyväksy, että hänet on jätetty, eron jälkeen voi seurata paljon enemmän ongelmia kuin ennen eroa. Kun vain yksi hyväksyy parisuhteen ”konkurssin”, yhteinen koti puretaan mutta parisuhde jää purkamatta, Vaaranen muistuttaa.

Lue myös:

MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock/NotarYes

Lue myös:

    Uusimmat