Asiantuntija kertoo: Lapsettomuuden kokemus ei katoa hedelmöityshoidoilla

Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista pariskuntaa. Hoitojen tai esimerkiksi adoption avulla voi saada lapsen, mutta kokemus lapsettomuudesta ei katoa.

Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Anne Lindfors, on itsekin kokenut tahattoman lapsettomuuden. Lääketieteellisesti ajatellen kyse on tahattomasta lapsettomuudesta, jos raskaus ei ala vuoden kuluessa.

– Lapsettomuuden syytä selvittäviin tutkimuksiin voi mennä aikaisemminkin, jos ikää on vähän enemmän tai jos on joku sairaus, esimerkiksi endometrioosi, Lindfors sanoo.

Lapsettomuutta voivat aiheuttaa myös esimerkiksi monirakkulaiset munasarjat tai siemennesteen laatuun liittyvät ongelmat. Myös epäsäännöllinen kuukautiskierto voi vaikuttaa lapsen saamiseen.

– Sanotaan niin, että yhdellä kolmasosalla pareista syy on naisessa, yhdellä kolmasosalla miehessä ja lopuilla syy on molemmissa tai sitä ei saada koskaan selville, Lindfors kuvaa. Neljäsosalla syy on naisessa, neljäsosalla miehessä, neljänosalla molemmissa, neljäsosalla tuntematon.

Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista pariskuntaa. Kaikki eivät kuitenkaan jää lapsettomiksi loppuelämäkseen, vaikka lapsettomuuden kokemus ei koskaan poistukaan täysin.

Lähete on helppo saada

Jos perheenlisäystä ei saavu yrittämisestä huolimatta, voi pariskunta hakeutua tutkimuksiin ja mahdollisiin hoitoihin.

– Tutkimuksiin voi hakeutua joko yksityisen puolen hedelmöityshoitoklinikoille, joihin ei tarvitse lähetettä, tai sitten julkisen puolen klinikoille, joihin saa lähetteen oman terveyskeskuksen tai oman lääkärin kautta, Lindfors sanoo.

– Yleensä ei lähdetä heti koeputkihedelmöitykseen, vaan kokeillaan ensin tällaisia niin sanotusti lievempiä hoitoja, kuten tablettimuotoisia hormoniannoksia.

Lähete on helppo saada, mutta julkisella puolella hedelmöityshoitoihin voi olla pitkä jono. Esimerkiksi nuorelle parille lääkäri voi myös sanoa, että lapsen saamista kannattaa vielä kokeilla "luonnollisin metodein".

Hoidot aiheuttavat kipua

Henkisen kivun lisäksi lapsettomuus voi tuntua varsinkin hoitojen aikana fyysisenä tuskana, sillä hoidot voivat olla hyvin kivuliaita.

– Jos ajattelee koeputkihedelmöitystä, niin siinä kerätään munasoluja pitkällä neulalla emättimen seinämien läpi. Ja kun alkiot laitetaan takaisin kohdunsuun kautta, niin toisille se on hyvinkin kivuliasta. Monille tulee myös hormoneista hankalia oireita, Lindfors kuvaa.

Lindforsin mielestä hedelmöityshoitoihin pitäisi aina liittää mukaan myös psyykkinen tuki.

– Lapsettomuus ei itse asiassa tunnu fyysisenä kipuna, mutta sitä hoidetaan lääketieteen keinoin. Hoitoihin pitäisi mielestäni automaattisesti liittää keskustelutuki. Ei niin, että sitä pitää erikseen pyytää ja siitä pitää erikseen mahdollisesti maksaa, Lindfors sanoo.

Kaikki eivät tukea välttämättä tarvitse, ja joillekin voi riittää kerta tai kaksi käyntiä ammattilaisen luona. Myös vertaistuesta voi olla paljon apua.

"Lapsettomuus ei hoidoilla kuitenkaan parane"

Moni haaveilee omasta pienokaisesta vuosien, jopa kymmenen vuoden ajan. Koska tulee vain hyväksyä, ettei lasta tule? Lindforsin mukaan tilanteet vaihtelevat pariskunnasta toiseen.

– Jos ajattelee lääketieteelliseltä kannalta, niin hedelmöityshoitoja kannattaa usein jatkaa aika pitkään. Nykyään julkisella puolella tehdään kolme koeputkihedelmöityshoitoa, mutta tilastollisesti onnistumistodennäköisyys voi olla tilanteesta riippuen ihan yhtä hyvä, vaikka tehtäisiin neljä, viisi tai jopa kuusikin hoitoa. Lääkärit osaavat parhaiten neuvoa, että koska kannattaa jatkaa ja koska ei, Lindfors sanoo.

Monellahan raja tulee vastaan, kun oma jaksaminen loppuu. Toiset eivät halua kokeilla hoitoja.

– Joku ei lähde hoitoihin lainkaan, joku kokeilee kerran ja se tuntuu niin raskaalta, ettei sitä halua jatkaa. Jotkut toivovat lasta kymmenen vuotta, käyvät hoidoissa ja saavat lapsen. Jotkut päättävät jo hyvin pian, ettei tämä ollut meidän juttu, meidän täytyy jollakin tavalla päästä tästä eteenpäin. Parit voivat päätyä vaikka elämään kaksin, Lindfors kuvaa.

– Kaikki eivät halua hoitoihin lähteä, ja lapsettomuus ei hoidoilla kuitenkaan parane. Hoitojen avulla voi saada lapsen, mutta lapsettomuuden kokemus ei häviä mihinkään.


Lue lisää:


MTV3/Helmi

Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat