Lapsettomuus on myös miehen suru

Lapsettomuushoitoihin erikoistuneen Felicitas-klinikan mukaan noin 15 prosentilla pariskunnista on jossain elämänsä vaiheessa vaikeuksia saada raskautta alulle, Väestöliiton mukaan hedelmättömyyttä on joka kuudennella pariskunnalla.

Lapsettomuuden on arvioitu yleistyneen viimeisten vuosikymmenien aikana. Hoitomäärissä on ollut pientä pientä kasvua, mutta asiantuntijat pitävät syynä hoitoon hakeutumisen lisääntymistä.

– Pieni kasvu johtuu uskoakseni siitä, että tietoisuus on lisääntynyt ja ihmiset osaavat hakeutua hoitoihin. Terveydellisissä syissä ei ole tapahtunut suurta muutosta, joten siinä suhteessa ei ole syytä huoleen, sanoo lapsettomuushoitoihin erikoistuneen Felicitas-klinikan toimitusjohtaja ja hallintoylilääkäri Henri Kurunmäki.

– Olen tehnyt tätä työtä kaksikymmentä vuotta, ja koko ajan on arvioitu, että joka kuudes tai seitsemäs pariskunta kokee lapsettomuutta jossain elämänvaiheessa, Väestöliiton Viveca Söderström-Anttila sanoo.

Syitä niin miehessä kuin naisessakin

Yleisimpiä syitä lapsettomuuteen naisilla on munanjohdinperäiset syyt, endometrioosi ja erilaiset hormoni- ja ovulaatiohäiriöt, miehillä siittiöiden vähyys tai puute, rakenneviat ja huono liikkuvuus.

– Miehestä ja naisesta johtuvia syitä on jotakuinkin yhtä paljon. Hyvin usein on kyse monien tekijöiden yhdistelmästä, eli ei ole yhtä selkeää syytä. Joskus pieniä tekijöitä on useampia molemmilla osapuolilla, Felicitaksen Kurunmäki sanoo.

Joskus syytä lapsettomuuteen ei löydetä. Väestöliiton arvion mukaan näin käy noin neljännekselle tutkimuksiin tuleville pariskunnille.

Väestöliiton Söderström-Anttilan mukaan pariskunnat ovat nykyään aiempaa tietoisempia lapsettomuushoidoista. He ottavat paljon selvää etukäteen esimerkiksi internetistä ja tekevät jo ensi käynnillä hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä.

Miehet aktivoituneet hoitojen suhteen

– Monelle on toki kynnys hakea apua lapsettomuusongelmaan ja hoitoon ryhtyminen on aina iso juttu. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa että parit suhtautuvat aikaisempaa luonnollisemmin hedelmöityshoitoihin parikymmentä vuotta alalla ollut Söderström-Anttila kertoo.

Yleensä aloite lapsettomuustutkimuksiin tulee naiselta. Samassa yhteydessä tutkitaan kuitenkin aina myös puoliso, Kurunmäki sanoo.

– Pariskunnat tulevat nykyään hyvin yhdessä hoitoihin, eli miehet ovat aktivoituneet hyvin tällä alueella.

Sama on huomattu Väestöliitossa.

– Aina kun tullaan ensi käynnille, mies on mukana. Jo ajanvarauksessa tehdään selväksi, että kyseessä on pariskunnan yhteinen asia. Myös tulosten kertomisessa ja hoitosuunnitelmissa edellytetään, että puoliso on mukana. Monesti miehet ovat mukana myös tutkimuksissa, vaikka ne liittyisivät naisen ongelmiin, Söderström-Anttila sanoo.

Tänään vietetään Lapsettomien lauantaita. Teemapäivää viettämällä Lapsettomien yhdistys Simpukka ry haluaa muistuttaa, että vanhemmuus ei ole kaikille itsestään selvää.

Lue myös:

    Uusimmat