Asiantuntija hämmästelee erityisesti yhtä asiaa prinssi Harryn toiminnassa – kertoo, minkä kysymyksen esittäisi kuninkaalliselle: "Tämä väylä on ollut täysin päinvastainen"

13:56
Katso videolta, millaisia vaikutuksia prinssi Harryn kirjalla voisi Satu Jaatisen mukaan olla brittihoviin.

Kirjailija Satu Jaatinen arvelee, että ihmiset saattavat kyllästyä hiljalleen alinomaa julkisuudessa avautuvaan prinssi Harryyn.

Prinssi Harryn elämäkerta Spare julkaistiin maailmanlaajuisesti englanniksi tiistaina 10. tammikuuta. Kirja sisältöineen on aiheuttanut runsaasti kohinaa ympäri maailmaa. Tiukkasanaisessa teoksessaan Harry avaa hyvin intiimejä asioita elämästään, avautuu äitinsä prinsessa Dianan tapaturmaisen kuolemasta aiheutuneesta syvästä traumasta sekä esittää erilaisia syytöksiä niin brittimediaa kuin perheenjäseniään kohtaan. Suuri osa kirjassa esitetyistä syytöksistä kohdistuu Harryn isoveljeen prinssi Williamiin.

MTV Uutiset kävi läpi kirjan pääkohdat kuninkaallisiin erikoistuneen kirjailijan Satu Jaatisen kanssa. Jaatisen mukaan Harryn avautumisen ja eri sukulaisten suuntiin esitettyjen syytösten määrä kirjassa oli jokseenkin yllättävä, sillä sitä oli markkinoitu alunperin kuninkaallisen "henkilökohtaisena kasvutarinana". 

Harry on ollut joulukuusta lähtien hyvin suuren julkisuuden kohteena. Joulukuussa suoratoistopalvelu Netflixissa julkaistiin kuusiosainen Harry & Meghan -dokumenttisarja, jossa Harry ja hänen vaimonsa Meghan kertasivat suhteensa historian sekä vastoinkäymiset, joita he ovat sen aikana kokeneet. 

Tuoreen elämäkerran tiimoilta Harry on nähty viime aikoina useaan otteeseen korkean profiilin televisiohaastatteluissa, ja Jaatinen arvioi, että ihmiset saattavat todennäköisesti alkaa kyllästyä alinomaa julkisuudessa avautuvaan Harryyn.

– Se, miten hän on hypähtänyt alas sieltä arvovaltaisen prinssin roolista televisiojulkkikseksi, on myöskin vähän häkellyttänyt ihmisiä. Tämä muutos on ollut niin nopea. Vähän ihmetellään, että mikä hänen roolinsa tämän jälkeen tulee olemaan, koska takaisin tähän pidättäytyväisyyteen ja arvovaltaisuuteen hän ei enää pääse, Jaatinen miettii. 

Jaatinen pohtii, että aikooko Harry jatkaa samaan malliin ja "myydä lopunkin elämänsä". Harry vetäytyi kuninkaallisista velvollisuuksistaan vaimonsa Meghanin kanssa vuoden 2020 alussa vedoten haluavansa "elää yksityistä elämää". Hän on kuitenkin viime vuosien aikana ollut hyvin paljon julkisuudessa ja avautunut erittäin paljon elämästään kuninkaallisena. 

– Niin paljon kuin hän julkisuutta lähti pakoon, niin tämä väylä on ollut täysin päinvastainen, kuin mitä kukaan odotti. 

Harryn elämäkerta vuosi julkisuuteen jo ennen loppiaista, kun se päätyi vahingossa kauppojen hyllyihin Espanjassa. Kirjan virallisen julkaisun alla julkaistiin Harryn haastattelut sekä Anderson Cooperin ja Tom Bradbyn kanssa, joissa keskusteltiin niin ikään kirjan sisällöstä.

Jaatinen arvioi, että haastatteluissa Harry kohtasi hänelle tiukkoja kysymyksiä ja häntä olisi pyritty kyseenalaistamaan, mutta kuninkaallinen väisti nämä systemaattisesti, pysyen "tiukasti kiinni omassa totuudessaan". 

– Nimenomaan tämä hänen ajatuksensa (on), että tämä on hänen totuutensa, eikä hänen totuudestaan neuvotella. Hän pitäytyy siinä ja myös tavallaan heittää vastuuta aina joko lehdistölle tai tässäkin heitti perheelleen, että te voitte nyt päättää, miten tässä edetään, ja nostaa käsiä pystyyn, että "minähän olen tässä tehnyt jo kaikkeni". 

Itse Jaatinen olisi tiedustellut Harrylta sitä, mikä on hänen suunnitelmansa tästä hetkestä eteenpäin. 

– Näistä ratkaisuistahan täytyy tavallaan kantaa vastuuta, että hän on heittänyt aika rankkoja syytöksiä ja jos käykin niin, että se pallo sieltä hovista ei lennä enää takaisin, niin miten hän nyt tästä eteenpäin aikoo elämänsä rakentaa. 

Katso Satu Jaatisen analyysi kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Prinssi Harryn haastattelu Tom Bradbyn kanssa katsottavissa kokonaisuudessaan MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja