Asiantuntija ei usko Venäjän käyttävän taktista ydinasetta Hersonissa: "Ei sovi logiikkaan"

MPKK:n apulaisprofessori selittää, miksi Venäjä tuskin käyttää taktista ydinasetta Hersonissa 0:44
MPKK:n apulaisprofessori Antti Paronen selittää, miksi Venäjä tuskin käyttää taktista ydinasetta Hersonissa

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori, majuri Antti Parosen mukaan Venäjä tuskin käyttää taktista ydinasetta Hersonin alueella Ukrainassa.

Kun tappiot otetaan huomioon, Parosen mukaan Venäjän joukkoja arvioidaan olevan Hersonissa Dnepr-joen länsipuolella ainakin yli 20 000. Viime päivinä sen on spekuloitu suunnittelevan vetäytymistä alueelta, koska joukot uhkaavat jäädä mottiin joen ja Ukrainan joukkojen väliin.

Vaikka Venäjä vetäytyisi, se todennäköisesti jättäisi jälkeensä ongelmia ukrainalaisille.

– Miinoittaminen ja ansoittaminen tulisi aivan varmasti tässä kyseeseen, Paronen sanoo.

Venäjä joutuisi kuljettamaan joukkojaan ja kalustoaan joen yli veneillä, mikä olisi hyvin vaivalloinen urakka. Todennäköisesti Venäjä joutuisi jättämään jälkeensä raskasta kalustoaan.

Jos Venäjä on todella tyhjentämässä Hersonin aluetta – käytännössä Dnepr-joen pohjois- ja länsipuolista sillanpäätä – se johtuisi Parosen mukaan ensisijaisesti siitä, ettei Venäjä onnistu pitämään enää joukkojaan siellä elinvoimaisena.

Alue on kokonaisuudessaan Ukrainan pitkän kantaman tykistön ja erityisesti raketinheittimistön kantaman alueella. Ukraina onkin jatkuvasti tulittanut joen harvoja jäljellä olevia ylityspaikkoja.

– Näin ollen tämän mittavan sotajoukon selviytymis- ja toimintakykyä ei pystytä takaamaan.

Venäjän sillanpäätarkoitus, eli Mykolajivia ja Odessaa kohti suuntautuva hyökkäys, ei ole enää venäläisille mahdollista, Paronen kertoo.

Paronen: Ydinaseen käyttö ei sovi logiikkaan

Venäjän ilmoitus "evakuoida" siviilit joen länsipuolelta on herättänyt huolta siitä, että se suunnittelisi taktisen ydinaseen käyttöä alueella.

Paronen ei pidä tätä todennäköisenä, koska kaupungin menetys ei uhkaa Venäjän joukkojen olemassaoloa, jos ne saadaan vedettyä pois.

– Tällaiseen logiikkaan ydinaseen käyttäminen ei ihan sovi.

Vetäytyen kokonaan joen itäpuolelle Venäjä saa siitä myös luontevan puolustuslinjan, jonka ylittäminen olisi ukrainalaisille todella haastavaa.

– Se olisi iso ponnistus ihan mille tahansa maavoimalle tässä maailmassa, varsinkin jos [joen] vastapuoli on Venäjän miehittämä ja jossain määrin myös linnoittama.

Katso Parosen arvio Hersonin tilanteesta kokonaisuudessaan: 

Tämä Hersonin tilanteesta tiedetään:"Se olisi iso ponnistus mille tahansa maavoimille maailmassa" 4:00

Lue myös:

    Uusimmat