Mainos

Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja: "Tuomareilta puuttuu osaamista"

Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja Risto Sipilä ryöpyttää tuomareiden osaamista. - Ongelma ei sinänsä ole tuomareissa, vaan järjestelmässä. Tuomareiden erityisosaaminen ei kaikilla oikeudenaloilla ole nykyisin sitä, mitä pitäisi. Järjestelmä ei ohjaa tuomareita erikoistumaan.

Sipilä on erikoistunut rakentamis- ja kiinteistöoikeuteen, erityisesti rakennusurakoita koskeviin oikeudenkäynteihin.Esimerkiksi tämän alan riidoissa hän on törmännyt usein tilanteisiin, joissa jutut viedään tuomioistuinten sijaan välimiesoikeuksiin, koska tuomareiden erityisosaamiseen ei aina luoteta.

- Välimiesoikeuksissa sen sijaan voi sanoa asiakkaalle, että juttu on osaavissa käsissä. Toivomme, että tämä trendi siirtyisi myös yleisiin tuomioistuimiin.

Nopeaa, luotettavaa ja salaista

Hyvin monet yritysten riidoista ratkaistaan tuomioistuinlaitoksen ulkopuolella. Välimiesoikeuksissa käsittely on nopeaa, luotettavaa ja salaista.

Sipilä ehdottaa yleisten tuomioistuinten tuomareille pakollista vuotuista velvollisuutta täydennyskouluttautua ja siten hankkia erityisosaamista.

– Pakollinen täydennyskouluttautumisvelvollisuus voisi kohdistua esimerkiksi kaupalliseen sopimusoikeuteen, yhtiöoikeuteen, työoikeuteen ja rakentamiseen liittyviin kysymyksiin. Yritystoiminnan yleistietämyksessä on puutteita, Sipilä korostaa.- Meillä on tietysti lukuisia tuomareita, jotka osaavat, mutta sellaisen osumisesta asiakkaan juttuun ei ole takeita.

- Koulutusta tarvitaan, että yritysten ja kansalaisten luottamus kohoaisi entisestään tuomioistuimiin ja että yritykset veisivät riitajuttuja yleisiin tuomioistuimiin.

Tuomareiden pitäisi myös päästä riittävästi ratkaisemaan juttuja, joissa erikoisosaamista on. Sipilä ei näe, että oikeusministeriön järjestämästä koulutuksesta voisi syntyä jääviysongelmia.

- Koulutuksen hankkiminen ei voi esteitä luoda.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.