Juristi siirtäisi lastensuojeluasiat pois hallinto-oikeudesta käräjäoikeuteen: "Nykyään sosiaalityöntekijät laativat itse omat todisteensa"

Juristi siirtäisi lastensuojeluasiat pois hallinto-oikeudesta käräjäoikeuteen: "Nykyään sosiaalityöntekijät laativat itse omat todisteensa" 3:18
Juristi siirtäisi lastensuojeluasiat pois hallinto-oikeudesta käräjäoikeuteen.

Lastensuojeluasiat pitäisi saada hallinto-oikeudesta käräjäoikeuden puolelle, toteaa pitkään lastensuojeluasioiden kanssa tekemisissä ollut varatuomari.

Varatuomari Leeni Ikonen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että lastensuojeluasioita hoitavassa oikeusjärjestelmässä on lukuisia ongelmia.

– Nykyään sosiaalityöntekijät laativat itse omat todisteensa, toteaa Ikonen.

Varatuomarin mukaan perusongelma on, että oikeudenkäynnit eivät ole tällä hetkellä oikeudenmukaisia.

Käräjäoikeudessa ei voi edetä asiassa pelkällä väitteellä. Väittämä voi olla vaikkapa "olen parempi vanhempi", hän sanoo.

Näin Ikonen kertoo hallinto-oikeuden prosessista:

– Hallinto-oikeudessa sosiaalityöntekijän laatimat dokumentit siirtyvät oikeudenkäynnin aineistoksi. Sosiaalityöntekijä tekee lapsen asiassa selvittelyn yleensä niin, että hän tutkii vanhoja lastensuojelun asiakirjoja ja tekee niistä yhteenvedon. Tämä asiakirja-aineisto, joka sisältää epätäsmällisyyksiä ja virheitä, siirtyy oikeudenkäyntiaineistoksi, jonka hallinto-oikeus yleensä kirjaa ratkaisuunsa.

Voi tapahtua jopa niin hämmästyttävä asia, että asiaa ei lainkaan selvitetä, vaikka lain mukaan tuomio-istuin ei voi antaa ratkaisua, jos se ei selvitä asiaa. 

Dokumentteihin voi jäädä prosessissa vahingollisia kirjauksia.

Jos viranomainen väittää, että sinulla mielenterveyshäiriö, siinä on aika vaikea puolustautua. 

Juristille työ on haastavaa, kertoo Ikonen. Asiakkaat harvoin voittavat.

Voittojuttuja on muutama prosentti.

Juristi rajaisi sosiaalityöntekijöiden toimivaltaa

Ikonen rajaisi myös sosiaalityöntekijöiden toimivaltaa nykyisestä.

– Kiireelliset sijoitukset, joita sosiaalityöntekijät tekevät, pitäisi hakemusasiana viedä käräjäoikeuteen ihan niin kuin aikuisen ihmiseen kohdistuvat vapaudenriistot. Ei ole mistään kotoisin, että sosiaalityöntekijät, jotka eivät hallitse lainsäädäntöä, saavat tehdä tällaisia perus- ja ihmisoikeuksiin kajoavia toimia.

Lisäksi hän toivoo, että lapset ja vanhemmat sekä läheiset nostetaan asiantuntijoiksi siinä yhteydessä, jossa tutkitaan, mitä lastensuojelussa tapahtuu.

– On syytä käynnistää sijaishuollon nykytilaselvitys ja aloitettava sijoitettujen lasten palauttaminen takaisin kotiin ja suunnattava tuki perheille, vaatii varatuomari.

Lue myös:

    Uusimmat