Mainos

Asiakkaita kytätään myymälävarkauksien varalta – vartija tarkasti sovituskopin

Helsingin Kampissa sijaitsevassa Anttila-tavaratalossa pidetään tiukasti silmällä myymälävarkaita.

Joulun alla ostoksille mennyt asiakas etsi Anttilasta hupparia, t-paitoja ja farkkuja. Hän meni sovituskoppiin mukanaan muutama eri malli jokaisesta vaatekappaleesta ja viipyi melko pitkään sovituskopissa, koska kaikkien vaatteiden sovitus vei aikaa.

Välillä asiakas myös otti kännykällä kuvia vaatteista lähettääkseen kuvat vaimolleen ja kysyäkseen hänen mielipidettään.

– Kun tulin sovituskopista ulos, meni sinne heti perässäni vartija, joka tarkisti paikat ja soitti puhelimella jollekin sanoen: "Täältä ei löytynyt mitään", asiakas kuvailee.

Hän jäi ihmettelemään, miksi vartija toimi kuten toimi. Jälkeenpäin eräs kaupassa työskennellyt tuttu kertoi hänelle, että vartija oli todennäköisesti tarkastanut, oliko vaatteesta irrotettu varashälyttimiä ja piilotettu niitä pukukoppiin.

Kampin Anttilasta ei kommentoida, onko kaupassa lisätty vartiointia.

– Yksittäistapausta on vaikea kommentoida, mutta ehdottomasti turvallisuusasiat pyritään hoitamaan siten, että ne häiritsevät mahdollisimman vähän asiakkaita, sanoo Anttilan viestintäpäällikkö Nina Kinnunen.

Vartioinnin tehostamiseen ei ole aihetta ainakaan tilastojen valossa, koska Kaupan liiton mukaan myymälävarkauksien määrä ei ole juuri muuttunut kahden edellisen vuoden aikana.

Koko maan tasolla lukemat ovat pysyneet noin 53 000 varkaudessa vuosittain. Poliisin mukaan myymälävarkaudet jopa vähenivät Helsingissä hieman viime vuonna.

Sen sijaan vuosina 2006-2007 myymälävarkauksien määrä pomppasi Kaupan liiton asiamiehen Matti Räisäsen mukaan ylöspäin. Silloin laista poistui sakon muuntorangaistus, eli sakkoja ei enää muutettu vankeudeksi.

– Kun tieto levisi julkisuuteen, yleinen välinpitämättömyys kasvoi, Räisänen sanoo.

Räisäsen mukaan varkauksia tekevät kaikki – ajatus siitä, että vain vähävaraiset olisivat varkauksien takana, ei pidä paikkaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.