Asiakirjat paljastavat: Näin Jari Aarnio joutui keskelle murhatutkintaa – palkkamurhaaja otti yhteyttä poliisiin vuosien jälkeen ja halusi puhua

Tiesikö Jari Aarnio etukäteen murha-aikeista? MTV kertoo, miksi ex-huumepoliisille vaaditaan murhatuomiota 9:37
Tästä tänään alkaneessa murhaoikeudenkäynnissä on kyse. Asiaa ruodittiin MTV Uutiset Livessä aiemmin tänä vuonna.

Murhasta syytetyn ex-huumepoliisipomo Jari Aarnion nimi nousi esiin vanhaan palkkamurhaan liittyen vuonna 2015, kun yksi teosta tuomituista miehistä otti yhteyttä poliisiin.

Helsingin Vuosaaressa vuonna 2003 tapahtunutta, Volkan Ünsal -nimisen miehen palkkamurhaa ruoditaan tänään käräjäoikeudessa. Murhasyytteisiin vastaavat Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja entinen rikollispomo Keijo Vilhunen.

Palkkamurha ratkaistiin oikeudessa aikoinaan jo yhden kerran. Tuolloin murhasta tuomittiin neljä miestä. Kolmen katsottiin osallistuneen tekoon ja neljännen yllyttäneen kolmikkoa.

Nyt syytettynä ovat Vilhunen, joka syytteiden mukaan järjesteli tapahtumia, sekä Aarnio, joka syyttäjän mukaan tiesi murhasuunnitelmasta, mutta ei puuttunut siihen.

Oikeuskäsittelyn myötä on tullut julkiseksi tapauksen esitutkintamateriaali. Poliisin asiakirjat paljastavat, että Aarnioon ja Vilhuseen kohdistuneet rikosepäilyt juontuvat vuoteen 2015.

Väite: Aarnio käskytti "Saaraa" häätämään palkkamurhaajan murha-asunnosta ennen tekoa

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että nimet nousivat esiin, kun yksi murhasta alun perin tuomituista miehistä otti yhteyttä vanhan jutun päätutkijaan ja kertoi, että hänellä on tietoja, joita hän ei ollut aikoinaan kertonut poliisille tai oikeudelle.

Mies oli kertonut poliisille, että oli saanut lokakuussa 2003 yhteydenoton Keijo Vilhuselta, joka oli hänen mukaansa kysellyt, olisiko hänellä kiinnostusta surmata ruotsalainen henkilö palkkiota vastaan.

Poliisiin yhteyttä ottanut mies oli myös samalla esittänyt epäilynsä, että Jari Aarnio olisi ollut tietoinen tulevasta henkirikoksesta etukäteen, eikä olisi tehnyt mitään sen estämiseksi. Miehen mukaan Aarniolla oli täytynyt olla tietoa tulevasta murhasta, koska Vilhusella ja Aarniolla oli hänen käsityksensä mukaan yhteys. 

Lisäksi mies väitti saaneensa selville, että Aarnio olisi käskyttänyt hänen vuokraemäntäänsä häätämään hänet asunnostaan vain muutamaa päivää ennen tekoa. Henkirikos siis tapahtui Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa asunnossa, jossa ilmiantaja oli ennen murhaa asunut. Vuokraemäntä oli Aarnion huumejutun yhteydessä julkisuuteen noussut "Saara". 

Ilmiantajan mukaan häätöasia puhui sen puolesta, että Aarnio olisi tiennyt tulevan henkirikoksen tekopaikasta sekä hänen osallisuudestaan siihen. 

Miehen yhteydenoton jälkeen poliisi alkoi selvittää, onko asiassa syytä aloittaa rikostutkinta. Myöhemmin rikostutkinta alkoi, ja sen satoa puidaan käräjäoikeudessa tästä päivästä alkaen. Sekä Aarnio että Vilhunen ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Juttu päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat