Mainos

Asetarkastukset aiheuttavat erimielisyyttä

YK:n turvallisuusneuvosto on kokoontunut pohtimaan, mitä Irakin asetarkastuksille pitäisi tehdä. Yksimielisyyden löytyminen näyttää mahdottomalta, koska neuvoston pysyvillä jäsenmailla on niin toisistaan poikkeavat kannat.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjä aikoo vaatia neuvoston kokouksessa asetarkastuksia johtaneen Richard Butlerin erottamista tehtävästään. Ilmaiskut alkoivat Butlerin julkistettua kriittisen raportin Irakin yhteistyöhaluttomuudesta. Myös Ranska on vaatinut uudenlaista, diplomaattisempaa suhtautumista toimintatapaa asetarkastuksiin. Ulkoministeri Hubert Vedrinen mukaan Irakin vastaisten talouspakotteiden jatkaminen ei ole perusteltua, jos ja kun uusi valvontajärjestelmä saadaan luoduksi.

Yhdysvallat ja Britannia ovat puolestaan vaatineet asetarkastajille edelleen täyttä toimintavapautta. Irak on taas ilmoittanut, ettei asetarkastusten jatkaminen entiseen tapaan tule kysymykseen. Bahrainiin evakuoitujen YK:n asetarkastajien edustaja kertoi maanantaina tarkastusryhmän olevan valmiina palaamaan Irakiin heti kun niin määrätään.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi tänään BBC-radion haastattelussa maan pyrkivän rakentamaan kansainvälisen yhteisymmärryksen Irakin presidentin Saddam Husseinin eristämiseksi. Cook sanoi aikovansa ottaa asian tiimoilta yhteyttä ulkoministereihin ympäri maailman. Hän suhtautui toiveikkaasti tuen saamiseen myös arabimaista.

Britannia: Joukkoja liikkeellä Irakissa

Irakissa on brittitietojen mukaan havaittu joukkojensiirtoja Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskujen päätyttyä. Kysymykseen, onko havaittu merkkejä presidentti Saddam Husseinin vastaisesta kapinasta, Britannian hallituksen tiedottaja vastasi:
-On kerrottu joukkojensiirroista, jotka saattavat liittyä pelkoon kapinasta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.