Aseman Lapset: Ensimmäiset merkit katujengistä jo keväällä

Ensimmäiset merkit väkivaltaisesta jengistä olivat näkyvissä jo keväällä, kerrotaan Aseman Lapset -yhdistyksestä.

Yhdistyksen mukaan porukka oli pieni vielä kesän alussa, mutta sen kasvu paljastui pari kuukautta sitten Vantaalla tapahtuneiden ryöstöjen takia.

Kaksi vantaalaista lukiota kertoi netissä kokoontuvansa Heurekan puistoon. Silloin jengi iski paikalle ja tuloksena oli tukku rikosilmoituksia. 

– Siinä on kyseessä tietty porukka ja siihen liittyy suunnitelmallisuutta. Aika pian viranomaiset alkoivat yhdessä työskentelemään asian parissa, kertoo hankepäällikkö Heikki Turkka Aseman lapsista MTV Uutislive-lähetyksessä.

Lähetyksessä haastatellun komisario Jari Taposen mukaan ryhmä koostuu kavereista, jotka tekevät rikoksia eri kokoisina ryhminä. Taponen kertoo, että monilla jäsenillä on taustallaan jo aiempia ryöstö- tai väkivaltarikoksia.

Turkan mukaan jäsenet välttelevät paikkoja, joissa heidät on helppo nähdä.

– Kun tällainen massa on liikkeellä, niin joukossa on muitakin kuin ihan tyhmiä kavereita. Eivät he ole sellaisissa paikoissa, joissa on aikuisia ja valvontakameroita. Jos he viettäisivät aikaa asemilla tai kauppakeskuksissa, he jäisivät kiinni, Turkka sanoo.

Turkan mielestä tehokkain tapa pysäyttää jengin toiminta on pysäyttää jengiä johtavat nuoret.

– Tällaiset porukat pysähtyvät yhden, kahden kaverin pysäyttämiseen. Jokaisessa yhteisössä on liiderit, ja kun ne saadaan pois, kaikki hajoaa kuin korttipakka. Sen jälkeen kaikille porukassa olleelle pitää antaa tukea, Turkka päättää.

Poliisi on pitänyt kahta jengin johtajiksi epäiltyä nuorta vangittuna, mutta nyt 15-16-vuotiaat pojat ovat vapaana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja