Arvostelussa Samsung Galaxy Note9: Markkinoiden paras Android-älypuhelin, jossa ei ole tingitty juuri mistään

Samsung julkisti elokuun alkupuolella uuden Galaxy Note9 -älypuhelimensa, joka tulee myyntiin Suomessa perjantaina 24. elokuuta 1 029 euron (128 Gt) ja 1 299 euron (512 Gt) hintaan.

Suuresti Galaxy Note9 ei ole muuttunut viime vuoden Note8:sta, mutta joitakin ominaisuuksia on päivitetty ja luonnollisesti suorituskykyä on tullut lisää. Lisäksi ensimmäistä kertaa S Pen -kosketusnäyttökynä toimii myös tarvittaessa kauko-ohjaimena.

Design edelleen kunnossa – sormenjälkilukija siirretty parempaan paikkaan

Niin kuin kevään Galaxy S9 -puhelimien kohdalla, ei Note9:ää myöskään meinaa erottaa edeltäjästään. Erot ulkonäössä ovat pieniä ja merkittävin ero Note9:n kohdalla on niin ikään sormenjälkilukijan paikka, joka on nyt takana kameran alapuolella eikä vieressä. Kyseessä on pieni, mutta hyvä muutos, joka tekee sormenjälkilukijan käytöstä huomattavasti miellyttävämpää.

Lasista ja alumiinista rakennettu Galaxy Note9 on erittäin jämäkkä puhelin eikä nitise väänneltäessä. Sekä etu- että takapuolet kaareutuvat reunoja kohden ja puhelin istuu käteen mukavasti. Vaikka näyttö on aivan hitusen kasvanut viime vuodesta, ei tämä ole juuri kasvattanut laitteen fyysisiä mittoja. Hieman vajaan 6,4 tuuman kosketusnäytöllä varustettu Note9 on kuitenkin suuri puhelin ja yhden käden käyttö on paikoin hankalaa.

Samsung Galaxy Note9 tulee Suomen markkinoille mustana ja sinisenä. Joillakin markkinoilla värivalikoimaan kuuluvat myös kupari ja vaaleanvioletti. Ocean Blue -nimeä kantava sininen värivaihtoehto on varsin tyylikäs ja väri on hillitty – mitenkään räikeän sininen puhelin ole.

Samsungin huippupuhelimet ovat olleet jo pitkään vesi- ja pölytiiviitä eikä Galaxy Note9 ole tästä poikkeus. Puhelin on IP68-luokiteltu eli se kestää upotuksen veden alle. Note9:n fyysiset näppäimet ovat mukavan napakat ja jälleen kerran puhelimessa on ”ylimääräisenä” Bixby-näppäin virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi. Samsungin vastine Sirille ja Google Assistantille Bixby ei ole saavuttanut suurta suosiota. Aiemmista malleista poiketen tällä kertaa Bixby-näppäintä ei ainakaan toistaiseksi saa pois päältä, joten Bixby-avustaja aukeaa aina, jos näppäintä painaa vaikka vahingossa. Tämä on pieni, mutta melko ärsyttävä muutos, sillä näppäin on varsin turha, mikäli Bixbyä ei halua käyttää.

Galaxy Note9:n ylälaidassa sijaitsee SIM-korttikelkka, kun taas alalaidasta löytyvät USB-C-portti, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä ja S Pen -kynä. Galaxy S9 -puhelimien tavoin Note9:ssä on Dolby Atmos -tilaääntä tukevat stereokaiuttimet, jotka ovat laadukkaat ja tarpeen tullessa äänekkäät. Mikäli puhelimen omaa kaiutinta on tottunut käyttämään esimerkiksi pelatessa tai videoita katsellessa, on laadukkaiden stereokaiuttimien mukaantulo erittäin tervetullut lisä puhelimeen.

Näyttö on jälleen kerran loistava

Samsungin huippupuhelimissa on viime vuosien aikana ollut järjestäen markkinoiden parhaita näyttöjä. Note9 ei ole poikkeus ja siinä onkin näyttöjä testaavan DisplayMaten mukaan jälleen markkinoiden paras älypuhelinnäyttö.

18,5:9-kuvasuhteella ja 2960 x 1440 pikselillä varustettu näyttö on oikeastaan kaikkea, mitä sen haluaa olevan. Se on tarkka, se on kirkas ja se toistaa värit erinomaisella tasolla. Näytön väritilaa ja värilämpötilaa voi myös säätää, joten jos oletusasetukset eivät silmää miellytä, voi näytön asetukset säätää omien mieltymyksien mukaisiksi. Note9:n näytön katselukulmat ovat hyvällä tasolla eikä näytöstä löydy heikkouksia. Galaxy Note9:n asetuksissa oletustarkkuus on Full HD+ -tasoa, mutta näytön saa halutessaan säädettyä QHD+-tarkkuuteen. Peruskäytössä oletustarkkuus oli riittävä.

Näytön reunat kiertyvät hieman Note9:n reunoilla, mutta testijakson aikana tämä ei aiheuttanut virhekosketuksia kämmenen reunasta. Näyttö myös reagoi kosketukseen ongelmitta eikä sen kanssa ilmennyt muitakaan ongelmia. Näytön saa halutessaan hyvin kirkkaaksi tai hyvin himmeäksi, joten kirkkauden saa säädettyä sopivaksi oikeastaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kirkkaassa auringonvalossa Note9:n näytön luettavuus on hyvällä tasolla ja puhelin nostaa kirkkauden automaattisesti manuaalisesti säädettävää maksimia korkeammaksi. Tällöin näytön värientoisto on hieman hailakampaa, mutta näin korkealla näytön kirkkaus kuitenkaan harvoin on, ja hailakammista väreistä huolimatta maksimikirkkaus parantaa näytön luettavuutta.

S Pen on muuttunut älykkäämmäksi – toimii tarvittaessa kauko-ohjaimena.

Uudistettu S Pen -kynä on varustettu Bluetooth-yhteydellä, joten sitä voi käyttää Note9:n kauko-ohjaamiseen. Tällä hetkellä toiminnot rajoittuvat vain muutamiin asioihin, mutta Samsung antaa sovelluskehittäjille työkalut kauko-ohjaamisen tukemiseen sovelluksissa. Ajan myötä siis kauko-ohjaustoiminnot varmasti laajenevat eri sovelluksiin. Kauko-ohjaaminen onnistuu noin 10 metrin säteellä Note9:stä.

Esimerkkejä S Penin kauko-ohjainkäytön käyttötarkoituksista:

  • Esityksen tai kuvien katselun hallinta: esiteltäessä Galaxy Note9:stä sisältöä suuremmalla ruudulla tai vain puhelimen näytöllä, toimii S Pen ”kauko-ohjainklikkerinä” – yksi S Penin painikkeen painallus vie seuraavalle sivulle tai kuvaan, kaksi painallusta edelliseen
  • Kameran käyttö: S Penin avulla saa laukaistua kameran etäältä – mahdollistaen esimerkiksi uudet selfie-kuvakulmat sekä helpon mukanaolon itse ryhmäkuvassa
  • Musiikin hallinta: yhdellä klikkauksella voi käynnistää musiikin tai pysäyttää – kahdella klikkauksella voi hypätä seuraavaan kappaleeseen
  • YouTuben hallinta: S Penillä voi ohjata myös sovelluksia, kuten videotoistoa YouTubessa. Samsung avaa myös sovelluskehittäjille työkalut S Pen -ohjauksen tukemiseen sovelluksissaan.

S Pen latautuu, kun se on Galaxy Note9:n sisällä. 40 sekunnin lataus riittää Samsungin mukaan 30 minuutin tai 200 painalluksen käyttöaikaan. Kynän väri vaihtelee puhelimen värin mukaan. Sinisen värivaihtoehdon mukana toimitetaan keltainen kynä. Uutta on myös valmiustilassa näyttö pois päältä tehtävien muistiinpanojen värin määrittyminen automaattisesti kynän värin mukaisesti.

Tällä hetkellä S Penin kauko-ohjaustoimintoja on melko vähän. Testijakson aikana käytetyin kauko-ohjaustoiminto oli musiikin hallinta, joka oli varsin kätevä, mikäli selailuun käytti S Peniä. S Penin uudet ominaisuudet ovat varsin mukavia lisiä, mutta on pitkälti käyttäjästä ja hänen tarpeistaan kiinni, kuinka paljon niitä tulee käytettyä.

Kauko-ohjaustoimintoja lukuun ottamatta S Pen on pysynyt pitkälti ennallaan. Tarjolla on tutut toiminnot kuten Älykäs valinta, näyttökirjoitus ja viime vuonna esitelty reaaliaikainen viesti.

Kamerat totutulla tasolla – tutut tekoälyominaisuudet saapuneet myös Note9:ään

Samsung Galaxy Note9:ssä on Galaxy S9+:sta tutut kamerat. Pääkamerana toimii 12 megapikselin vaihtuvalla aukolla varustettu kamera ja apukamerana on kaksinkertaisen optisen zoomin mahdollistava 12 megapikselin kamera. Etupuolella on kahdeksan megapikselin kamera automaattitarkennuksella.

Molemmissa takakameroissa on optinen kuvanvakain, joten vakautus toimii myös kaksinkertaisella zoomilla kuvattaessa. Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan Ultra HD -tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa. Myös Super Slow-mo -hidastuskuvaus on mukana Note9:ssä eli lyhyet hidastuspätkät tallentuvat 960 kuvan sekuntinopeudella.

Samsung esitteli Note9:n yhteydessä Intelligent Scan -kameran. Tutut tekoälyominaisuudet ovat siis saapuneet Note9:ään. Puhelin tunnistaa eri kuvauskohteet, kuten maisemat, eläimet ja ruoat, ja säätää kameran asetukset sitten sopiviksi eri tilanteisiin. Tekoälyominaisuudet eivät kuitenkaan rajoitu vain näihin, vaan Note9:n huomauttaa mahdollisista virheistä otetuissa kuvissa. Jos esimerkiksi kuvattava henkilö on räpäyttänyt silmiä juuri kuvanottohetkellä, Note9 huomauttaa tästä. Note9 huomauttaa myös, jos kuva on sumea tai hieman tärähtänyt. Ominaisuus on varsin käytännöllinen, sillä uuden kuvan voi ottaa nopeasti eikä virhettä tarvitse huomata vasta kuvaa tarkastellessa.

Kokonaisuudessaan Galaxy Note9:n kamerat ovat huippuluokkaa – niin kuin Samsungin huippumallin kameroilta voidaan odottaakin. Note9 tuottaa hyvää jälkeä niin kirkkaassa kuin hämärässäkin ja videokuvausominaisuudet ovat markkinoiden kärkeä.

Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.

Akunkesto parantunut huimasti

Viime vuonna Galaxy Note8:n kohdalla tuntui, että Samsung hieman varmisteli akun kanssa Galaxy Note7 -fiaskon jälkeen. 3 300 milliampeeritunnin akku oli pienehkö isoon puhelimeen ja akunkesto oli melko heikolla tasolla. Note-laitteet ovat kuitenkin suunnattu niin sanotuille tehokäyttäjille eli käyttäjille, jotka käyttävät puhelinta todella paljon. Onneksi Note9:ään Samsung on mahduttanut huomattavasti suuremman 4 000 milliampeeritunnin akun ja sen tosiaan huomaa käytössä.

Kun Note8:n sai monena päivänä viikossa laittaa lataukseen kesken päivän, Note9:n kohdalla ei samaa ongelmaa ole testiperiodin aikana ilmennyt. Normaalisti päivän aikana näytön päälläoloaika pyöri kolmen tunnin tuntumassa ja akkua oli päivän päätteeksi jäljellä 40-50 prosenttia. Yhtenä päivänä näytön päälläoloaika oli hieman vajaat viisi tuntia ja akkua oli jäljellä vielä 25 prosenttia.

Tavanomainen päivä alkoi noin kello 8 ja puhelin päätyi lataukseen illalla noin kello 22-23. Vähäisemmällä käytöllä Note9:llä riittää akkua kahdeksikin päiväksi ja kovallakaan käytöllä akku ei päässyt loppumaan kesken päivän. Normaalisti testijakson aikana käyttö painottui viestittelyyn, internet-selailuun, videoiden katseluun, satunnaiseen pelailuun ja sosiaalisen median käyttöön.

Samsung mainostaa Note9:n akkua lauseella ”akku kestää käytössä koko päivän”. Hyvin ympäripyöreä lause ja riippuu pitkälti käyttäjästä, miten akku riittää koko päiväksi. Note9:n akunkesto on kuitenkin todella hyvällä tasolla – etenkin edeltäjäänsä verrattuna.

Galaxy Note9:n mukana toimitetaan Samsungin omaa Adaptive Fast Charge -pikalatausta tukeva laturi. Samsungin on käyttänyt kyseistä tekniikkaa jo muutaman vuoden eikä se ole enää markkinoiden kärkeä nopeudessa mitattuna. Pikalatauksen avulla Note9:ään saa kyllä virtaa suhteellisen vikkelästi, mutta nopeus ei pärjää esimerkiksi OnePlussan tai Huawein pikalataustekniikoille.

Suorituskyky totutun hyvällä tasolla

Tehoa Galaxy Note9:ssä riittää hyvin. Puhelimessa on sama järjestelmäpiiri kuin Galaxy S9 -malleissa eli Samsungin oma Exynos 9810. Sen tukena on kuusi tai kahdeksan gigatavua RAM-käyttömuistia mallista riippuen. Samsung kertoi myös julkistustilaisuudessa, että Note9:ssä on uudistettu jäähdytysjärjestelmä, joten puhelin kuumenee aiempaa vähemmän raskaassa käytössä, mikä mahdollistaa huipputehon hyödyntämisen pidempään.

Tehojen puolesta Galaxy Note9 on Android-puhelimien kärkeä. GeekBench 4 -testiohjelmassa keskussuorittimen osalta Note9 oli pitkälti tasoissa Galaxy S9+:n kanssa, kun taas grafiikkasuorituskyvyssä testien perusteella Note9 ilmeni huomattavasti tehokkaammaksi – kenties paremman jäähdytyksensä ansiosta. Suoritintesteissa Note9 peittoaa Snapdragon 845:llä varustetut HTC U12+ ja Xperia XZ2 -puhelimet, mutta grafiikkasuorituskyvyn osalta se jää jälkeen. AnTuTu-testiohjelmassa Note9 sai taasen huonomman tuloksen kuin HTC U12+, Xperia XZ2 ja Galaxy S9+.

Samsung DeX toimii nyt ilman telakkaa

Samsungin huippumallit ovat tukeneet DeX-työpöytätilaa jo jonkin aikaa. Aiemmin kuitenkin sen käyttämiseen vaadittiin erillinen DeX-telakka, johon pystyi liittämään näytön, näppäimistön ja hiiren. Galaxy S9 -puhelimien yhteydessä esiteltiin uudistettu DeX-telakka ja mahdollisuus käyttää puhelinta kosketusalustana. Note9:n kanssa erillisiä telakoita ei kuitenkaan enää tarvita.

DeXin käyttöönotto on todella yksinkertaista. Note9:n täytyy vain liittää USB-C-johdolla erilliseen näyttöön ja DeX-työpöytätila käynnistyy. Tämän jälkeen puhelin kertoo vinkkejä, kuinka DeXiä voi käyttää ja millaisia komentoja on mahdollista käyttää.

Galaxy Note9 toimii kohtuullisesti kosketusalustana, muttei ole kuitenkaan läheskään yhtä miellyttävä kuin läppäreiden kosketusalustat. Kursoria voi liikuttaa yhdellä sormella tai S Pen -kynällä ja sovellusvalikossa sivujen vaihtaminen tapahtuu kahden sormen sipaisulla. Zoomaus tapahtuu samaan tapaan kuin älypuhelimella. Mikäli tulee tarve kirjoittaa, aukeaa Note9:n ruudulle näppäimistö, joten kirjoittaminen on varsin vaivatonta.

Kokonaisuudessaan DeX toimi muutamien testien perusteella varsin hyvin, mutta ilman näppäimistöä ja hiirtä ei työpöytätilan käyttö ole miellyttävimmästä päästä – etenkään, kun näyttö ei toimi kosketuslevynä mitenkään erityisen hyvin. Toki esimerkiksi PowerPoint-esitysten pitäminen reissun päällä on varmasti näppärää, kun DeX tuo työpöytätilan ja S Pen toimii kauko-ohjaimena.

Yhteenveto: Pienet parannukset tekevät Note9:stä markkinoiden kärkipuhelimen

Samsung Galaxy Note9 on ehdottomasti markkinoiden parhaimpia älypuhelimia. Samsung on korjannut Galaxy Note8:n heikkouksia siirtämällä sormenjälkilukijan parempaan paikkaan, laittamalla Note9:ään merkittävästi suuremman akun ja lisäämällä laadukkaat stereokaiuttimet.

Galaxy Note9:stä ei oikeastaan löydä heikkouksia, sillä näyttö on erinomainen, tehoa riittää paljon, akunkesto on hyvällä tasolla, kamerat ovat laadukkaat ja laatutuntuma on niin ikään hyvä.

Note9 hinnat ovat kuitenkin myös jälleen korkeat. 128 gigatavun versio maksaa 1 029 euroa ja 512 gigatavun versio maksaa jopa 1 299 euroa. Hintalaput tuntuvat suurilta, mutta Galaxy Note9 onkin suunnattu todellisille tehokäyttäjille ja puhelimessa ei ole juuri kompromisseja tehty.

Luonnollisesti Note-laitteet muista laitteista erottaa S Pen -kynä, joka on saanut mukavia lisäyksiä tänä vuonna. Jos ei koe tarvitsevansa S Pen -kynää, kannattanee tarkastella myös markkinoiden muita vaihtoehtoja Note9:n sijaan. Esimerkiksi Samsungin omasta mallistosta Galaxy S9+:n hinta on nyt syksyllä laskenut 150 euroa alkuperäisestä 850 euroon.

Samsungin älypuhelimien suurimpia murheenkryynejä ovat olleet käyttöjärjestelmäpäivitykset. Note9:n on jo saanut elokuun tietoturvapäivitykset, mutta Android 9 Pie -päivitystä saataneen odottaa ainakin joitakin kuukausia. Android-päivitysten kehitystyötä valmistajille helpottavan Project Treblen avulla Samsung saattaa tuotua Android 9 Pie -päivityksen Note9:llä aiempaa nopeammin, mutta toistaiseksi päivitystä joudutaan odottamaan ilman minkäänlaista Samsungin kertomaa aikataulua.

Kokonaisuudessaan Samsung Galaxy Note9 on erinomainen puhelin ilman käytännössä mitään heikkouksia. Jos haluat parasta Androidia, mitä rahalla saa, kannattaa kase suunnata Galaxy Note9:ään.

Samsung Galaxy Note9:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,4 tuuman Super AMOLED -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella ja 2960×1440 pikselillä (516 PPI)
  • Sormenjälkilukija takana, iirisskanneri edessä, lisäksi kasvojentunnistus
  • Takana pääkamerassa 12 megapikseliä, vaihtuva f/1,5- tai f/2,4-aukko ja dual pixel PDAF ja laser-automaattitarkennus – lisäksi toinen 2x optisen zoomin mahdollistava 12 megapikselin takakamera f/2,4-aukolla, molemmissa optinen kuvanvakain
  • Etukamerassa 8 megapikseliä, f/1,7-aukko ja automaattitarkennus
  • AKG-stereokaiuttimet
  • Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 9810 -järjestelmäpiiri Euroopassa (10 nm, 4x 2,7 GHz + 4x 1,7 GHz)
  • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4)
  • 128 tai 512 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
  • Yksi tai kaksi SIM-korttipaikkaa versiosta riippuen
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (tuki 1,2 Gbit/s -latausnopeudelle, kategoria 18)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / ANT+ / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi / sykeanturi
  • 4000 milliampeeritunnin akku
  • Pikalataus (Samsung AFC / Quick Charge 2.0) ja langaton lataus (WPC / PMA)
  • IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys (upotus 1,5 metriin 30 minuutiksi)
  • 161,9 x 76,4 x 8,8 millimetriä
  • Paino 201 grammaa
  • Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversio

Lue myös:

    Uusimmat