Arvostelussa Nokia 8.1: 399 euron uutuus tarjoaa tutut Nokia-älypuhelinten vahvuudet ja suuren näytön

Nokia 8.1 tuli Suomessa myyntiin 14. tammikuuta.

Kyseessä on 399 euroa maksava laite, joka tarjoaa muun muassa 6,18 tuuman kosketusnäytön ja kaksoistakameran. Vaikka nimen perusteella uutuus on vuoden 2017 Nokia 8:n seuraaja, on se pikemminkin Nokia 7 Plussan jatkaja hinnan ja teknisten ominaisuuksien valossa.

Nokia 8.1:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,18 tuuman IPS LCD HDR PureDisplay -näyttö lovella yläreunassa ja 2246×1080 pikselillä eli 18,7:9-kuvasuhteella
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kaksoiskamera takana: 12 megapikselin pääkamera Sony IMX363 -kennolla, dual pixel PDAF -automaattitarkennuksella, 1,4 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 13 megapikselin kiinteätarkenteinen kamera, ZEISS-optiikka, kaksisävyinen LED-kuvausvalo
  • 4K-videokuvaus (tilaäänen tallennus 2 mikrofonilla)
  • 20 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 0,9 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri (2x 2,2 GHz Kryo 360 Gold + 6x 1,7 GHz Kryo 360 Silver, Adreno 616 -grafiikkasuoritin)
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (eMMC 5.1) ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 400 gigatavuun asti)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 6, 300 Mbit/s)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • 3 500 milliampeeritunnin akku 18 watin pikalatauksella (Quick Charge 3.0)
  • Mitat 154,8 x 75,76 x 7,97 millimetriä
  • Paino 178 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)

Hyvää Nokia 8.1:ssä

  • Tyylikäs ja jämäkkä rakenne. HMD:n Nokia-puhelimien rakenteessa on harvoin moitittavaa. Nokia 8.1 on tyylikäs ja laadukkaasti valmistettu puhelin. Se tuntuu arvokkaalta kädessä ja se on hyvin viimeistelty kokonaisuus.
  • Suorituskyky. Qualcommin Snapdragon 710 tarjoaa mukavasti tehoa 399 euron puhelimelle ja 4 gigatavun RAM-muistin kera puhelimen toiminta on sukkelaa.
  • Android 9 Pie ja päivitystuki. Nokia 8.1:ssä on valmiiksi asennettu Android 9 Pie. Android One -ohjelman ansiosta käyttöjärjestelmäpäivityksiä laitteelle luvataan kaksi vuotta ja tietoturvapäivityksiä kolme.
  • Näyttö. 6,18 tuuman PureDisplay-näyttö on toteutettu IPS LCD -tekniikalla ja on kokonaisuudessaan laadukas. HDR-tuella varustettu näyttö on kirkas, sen katselukulmat ovat hyvällä mallilla ja värientoistokin on kiitettävää, vaikkei se toki pärjääkään siinä AMOLED-näytöille.
  • Kamera. Nokia 8.1:n kamera suoriutuu eri tilanteista varsin mallikkaasti. Se tuottaa hyvälaatuisia kuvia ja videoita. Heikkoutena kameran osalta voi todeta toisen kameran, joka ei tuo mukaan optista zoomia tai laajakulmalinssiä, vaan ainoastaan auttaa kohteen taustan sumentamisessa muotokuvatilassa.

Huonoa Nokia 8.1:ssä

  • Leveä lovi. Nokia 8.1:n lovi on todella leveä, vaikka siihen on sijoitettu vain etukamera, kuuloke ja tunnistimia. Näin leveän loven kanssa olisi toivonut esimerkiksi 3D-kasvojetunnistusta. Lovi on myös automaattisesti piilotettu eikä käyttäjän ole mahdollista kytkeä piilotusta pois.
  • Kaiutin. Nokia 8.1:n alalaidassa on yksi kaiutin. Stereokaiuttimet ovat yleisiä kalliimmissa puhelimissa, muttei jokapäiväisiä keskihintaluokassa. Niiden puute ei ole suuri ongelma, mutta Nokia 8.1:n kaiutin on laadultaan varsin heikko. Matalia ääniä se ei toista juuri yhtään eikä ääni ole mitenkään puhdas.

Nokia 8.1:llä on monia vahvuuksia, joiden ansiosta se tarjoaa houkuttelevan paketin 399 euron hintaan. HMD:n Nokia-puhelimet ovat olleet rakenteeltaan laadukkaita hintaluokkaa katsomatta eikä Nokia 8.1 ole poikkeus. Se istuu todella mukavasti käteen pyöristettyjen reunojensa ansiosta eikä laitteessa ole teräviä reunoja lainkaan. Etu- ja takalasit sulautuvat runkoon hyvin ilman suurempia rakoja.

Kokonaisuudessaan Nokia 8.1 on hyvin viimeistelty paketti eikä se häviä laatutuntumassa kalliimmille kilpailijoilleen. Lasinen takakansi on toki altis hajoamiselle ja kerää sormenjälkiä, mutta nämä seikat ovat yleisiä faktoja. Kalliimmista puhelimista poiketen Nokia 8.1 ei ole vedenkestävä, mutta 399 euron puhelimelle tämä ei ole mitenkään erikoista. Valitettavasti myöskään tukea langattomalle lataukselle ei ole.

Snapdragon 710 -järjestelmäpiiri on Qualcommin ylemmän keskiluokan piiri, joka tarjoaa ainakin Qualcommin mukaan lippulaivaluokan ominaisuuksia. Snapdragon 710:n suorituskyky on hyvällä tasolla ja Nokia 8.1:n toiminta onkin todella sulavaa. Raskaiden 3D-pelienkään kanssa ei tullut ongelmia, vaan ne pyörivät puhelimella mallikkaasti – joskin laite tuttuun tyyliin kuumenee pidempien pelisessioiden aikana.

Grafiikkasuorituskyvyssä Snapdragon 710 ei pärjää tehokkaammalle Snapdragon 845:lle, mutta suoritintehossa ero on pienempi. GeekBench 4 -testiohjelmassa Nokia 8.1 sai yhden ytimen testissä 1 843 pistettä, moniydintestissä 5 916 pistettä ja grafiikkasuorituskykytestissä 6 997 pistettä. Esimerkiksi Snapdragon 845:llä varustettu HTC U12+ sai vastaavista testeistä 2 397, 8 792 ja 13 934 pistettä.

AnTuTu-testiohjelmassa Nokia 8.1:n tulos oli 169 754 pistettä. Se kalpenee Snapdragon 845:lle selvästi, sillä sen tulokset ovat kauttaaltaan yli 250 000 pistettä.

Nokia 8.1:n suorituskyky on kuitenkin hyvällä tasolla ja 399 euron puhelimelle Snapdragon 710 -piiri on varsin sopiva.

64 gigatavun tallennusmuisti (eMMC 5.1) riittää hyvin pidemmänkin aikaa ja tarvittaessa kaveriksi voi hankkia muistikortin, joita Nokia 8.1 tukee 400 gigatavuun asti. Neljän gigatavun RAM-muisti on myös varsin riittävä.

Nokia 8.1:ssä on käytössä Android 9 Pie -käyttöjärjestelmä. Tuttuun tapaan Nokia 8.1 kuuluu Android One -ohjelmaan ja käyttöjärjestelmä on hyvin puhdas ilman valmistajan omia käyttöliittymiä. Käyttöjärjestelmä toimi testijakson aikana ongelmitta eikä tältä osalta moitittavaa ole. Nokia 8.1 tulee saamaan käyttöjärjestelmäpäivityksiä ainakin kaksi vuotta ja tietoturvapäivityksiä kolme vuotta.

Pienenä moitteena Nokia 8.1:ssä on automaattisen kirkkauden säätö. Ainakin toistaiseksi puhelin sääti kirkkautta aktiivisesti ja monesti kirkkaus oli todella alhainen, minkä vuoksi kirkkautta joutui manuaalisesti säätämään. Tämä tapahtui oli Googlen Adaptive Brightness päällä tai ei. Tämän ongelma lienee kuitenkin korjattavissa ohjelmistopäivityksellä.

Kamera tuottaa hyvää jälkeä

Nokia 8.1:n kaksoistakakamera on varustettu 12 megapikselin pääkameralla ja 13 megapikselin apukameralla. Valitettavasti apukamera ei tarjoa optista zoomia tai laajakulmalinssiä. Pääkameran kenno on Sony IMX363 ja se on varustettu automaattitarkennuksella, optisella kuvanvakaimella ja f/1,8-aukolla. Tuttuun tapaan kamerassa on käytetty ZEISSin optiikkaa.

Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.

Kannattaako hankkia?

Nokia 8.1 on hyvä kokonaisuus ja tarjoaa hyvin vastinetta rahalle. Se tarjoaa käyttäjälle premium-tuntumaa laadukkaalla rakenteellaan, hyvätasoisen näytön, laadukkaan kameran ja pitkähkön akunkeston.

Vaikka aiemmat Nokia 8 -puhelimet ovat olleet lippulaivakategorian laitteita, Nokia 8.1 ei sitä ole. Tämä on Nokia 7 Plussan jatkaja ja Nokia 9 tulee sitten näillä näkymin olemaan seuraava lippulaivaluokan laite. Nokia 8.1 on kova keskiluokan älypuhelin.

Kilpailijoita noin 400 euron hintaluokassa riittää ja esimerkiksi Huawein vajaa vuosi sitten julkistettu P20-älypuhelin on tällä hetkellä samanhintainen. Huaweilta löytyy myös muita kilpailevia malleja kuten Nova 3 ja Honor-brändin Honor 10 ja Honor Play.

Xiaomin Pocophone F1 on myös merkittävä kilpailija Nokia 8.1:lle. Se sisältää suuremman akun ja enemmän tehoa kuin Nokia 8.1, mutta sen muovinen rakenne ei pärjää laatutuntumassa Nokia 8.1:lle. Yhtenä mainitsemisen arvoisena kilpailijana on myös LG G7 ThinQ, jonka hinta on tippunut laajalti 400 euron tuntumaan.

Jos hakusessa on laadukkaalla rakenteella, kelpo tehoilla ja hyvällä kameralla varustettu puhelin, Nokia 8.1 on oiva vaihtoehto. Puhdas Android-kokemus ja nopeat päivitykset ovat myös asia, joita ei monista puhelimista löydy.

Lue myös:

    Uusimmat