Testissä neljällä takakameralla varustettu Samsung Galaxy A9 -älypuhelin – onko enemmän parempi?

Samsung toi viime vuoden loppupuolella Suomessa myyntiin valittujen jälleenmyyjien kanssa 549 euron hintaisen Galaxy A9 -älypuhelimen.

Erikoisuutena se tarjoaa jopa neljä takakameraa, jotka kaikki ovat suunnattu eri tehtäviin. Tuttuun tapaan siinä on myös suuri Super AMOLED -näyttö ja hyvin samsungmainen design.

Samsung Galaxy A9 (2018):n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,3 tuuman Super AMOLED -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella ja 2220×1080 pikselillä
  • Sormenjälkilukija takana
  • Neljä kameraa takana
    • 8 megapikselin kiinteätarkenteinen ultralaajakulmakamera 120 asteen kuvakulmalla ja f/2,4-aukolla
    • 10 megapikselin automaattitarkenteinen telekamera f/2,4-aukolla – tarjoaa 2x optisen zoomin
    • 24 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera f/1,7-aukolla
    • 5 megapikselin kiinteätarkenteinen syvyyskamera f/2,2-aukolla
  • 24 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera f/2,0-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri
  • 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 9)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
  • USB-C-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
  • 3 800 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 162,5 x 77 x 7,8 millimetriä
  • Paino 183 grammaa
  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio + Samsung Experience

Hyvää Samsung Galaxy A9:ssä

  • Tyylikäs ja jämäkkä rakenne. Galaxy A9:ssä on käytetty materiaaleina lasia ja alumiinia. Ne tekevät puhelimesta arvokkaan tuntuisen ja design on kokonaisuutena hyvin onnistunut. Sormenjälkilukija on sijoitettu sopivaan paikkaan puhelimen takapuolelle, mutta sen toiminta ei ole markkinoiden kärkipäätä.
  • Suuri ja laadukas näyttö. Samsungin Super AMOLED -näytöt harvoin tuottavat pettymystä. Galaxy A9:nkin kohdalla tilanne on hyvä. Näyttö tarjoaa erinomaisen värientoiston, mukavasti kirkkautta ja katselukulmatkin ovat hyvällä tasolla.
  • Hyvä akunkesto. 3 800 milliampeeritunnin akku antaa hyvät toiminta-ajat eikä akku lopu helposti kesken päivän.
  • Rutkasti muistia. Galaxy A9:ssä RAM-käyttömuistia on kuusi gigatavua ja tallennusmuistia 128 gigatavua. Ne riittävät varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä, mutta jos tallennusmuisti uhkaa loppua, voi sitä laajentaa muistikortin avulla.

Huonoa Samsung Galaxy A9:ssä

  • Järjestelmäpiiri. Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri tarjoaa mukavasti tehoa ja pääosin Galaxy A9 toimii ongelmitta. Kuitenkin 599 euron hintaiseen puhelimeen odottaa enemmän tehoa ja esimerkiksi Snapdragon 845 -piiri löytyy useista halvemmista puhelimista.
  • Vanha Android. Galaxy A9:ssä pyörii vanha Android 8.0 Oreo ja vanhempi Samsung Experience -käyttöliittymä. Huhtikuussa Galaxy A9:n on määrä saada Android 9 Pie, mutta toistaiseksi tilanne käyttöjärjestelmän osalta on heikohko – ei edes Android 8.1 Oreota.
  • Hinta. Yli 500 euron hinta tälle laitteelle on hieman liikaa, kun pahimmat kilpailijat ovat edullisempia ja monin paikoin tasokkaampia.

Samsung Galaxy A9:n kohdalla vahvuudet ovat pitkälti samat kuin sen sisarmallilla Galaxy A7:llä. Galaxy A9 on tyylikäs ja laadukkaasti valmistettu kokonaisuus. Alumiinista ja lasista rakennettu Galaxy A9 tuntuu hyvältä kädessä eikä se nitise kevyesti väänneltäessä.

Mustan värivaihtoehdon lisäksi Galaxy A9:stä on Suomessa myynnissä kaksi liukuvärivaihtoehtoa, jotka ovat sinivihreä Lemonade Blue ja vaaleanpunainen Bubblegum Pink.

Vaikka Samsungin Galaxy A -sarjan laitteet ovat aiemmin monesti olleet vesi- ja pölytiiviitä, Galaxy A9:n ei ole – ainakaan IP-luokitellusti.

Erinomaisen rakenteen lisäksi Galaxy A9:ssä on erinomainen Super AMOLED -näyttö. 6,3 tuuman kosketusnäyttö on varustettu 2220 x 1080 pikselillä ja näytön kuvasuhde on Samsungille tuttuun tapaan 18,5:9. Näyttö tarjoaa erinomaisen värientoiston, kirkkautta riittää eri tilanteisiin eikä kosketuksen kanssa testijakson aikana ollut ongelmia. Katselukulmatkin ovat AMOLED-näytöille tuttuun tapaan hyvät.

Muistia riittää, mutta tehoja ei niinkään

Galaxy A9:n on varustettu 6 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun tallennusmuistilla. Molemmat riittävät peruskäytössä hyvin eikä 128 gigatavun tallennusmuisti pääse hetkessä loppumaan. Kahden SIM-korttipaikan lisäksi Galaxy A9:ssä on muistikorttipaikka, joka tukee kortteja 512 gigatavuun asti.

Qualcommin Snapdragon 660 on kelpo järjestelmäpiiri, mutta yli 500 euron laitteeseen se ei ole sopiva vaihtoehto – varsinkin kun kilpailijat tarjoavat halvemmalla merkittävästi tehokkaampaa Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriä. Suorituskykytestien perusteella Galaxy A9:n tehot eivät yllä lähellekään Snapdragon 845:llä varustetuille puhelimille ja myös Nokia 8.1 Snapdragon 710:llä voittaa Galaxy A9:n.

Akunkesto Galaxy A9:ssä on varsin hyvällä tasolla. 3 800 milliampeeritunnin akku tarjoaa pitkät käyttöajat eikä akku lopu helposti kesken päivän. Yhden päivän päätteeksi akkua oli jäljellä noin 20 prosenttia, kun näytön päälläoloaika oli reilut 6,5 tuntia ja käyttöön sisältyi paljon videotoistoa. Peruskäytössä päivän päätteeksi akkua oli jäljellä 40-50 prosenttia ja näytön päälläoloaika oli 2-4 tuntia.

Tällä hetkellä Galaxy A9:ssä on Android 8.0 Oreo ja Samsung Experience 9.0. Tietoturvapäivitykset ovat taasen marraskuulta. Samsung on kertonut, että Android 9 Pie ja uudistettu One UI -käyttöliittymä saapuvat laitteelle huhtikuussa.

Kamerat ovat monipuolisia, mutta laatu jättää toivomisen varaa

Samsung Galaxy A9:ssä on neljä takakameraa. Pääkameran lisäksi tarjolla on laajakulmakamera, zoom-kamera ja apukamera boke-efektin tuottamista varten. Takakamerat ovat siis todella monipuolisia ja kukin kamera sopii eri tilanteisiin. Niiden laatu kuitenkin jättää hieman toivomisen varaa.

Pääkamera tuottaa pääosin ihan hyvää jälkeä, mutta hämärässä ongelmia alkaa esiintyä kaikilla kameroilla. Pääkameran automaattitarkennus ei ole kovinkaan hyvä, sillä monesti tarkentaminen kesti kauan ja kohteen sai valita ruudulta useaan kertaan. Zoom-kameran kanssa samaan ongelmaan en törmännyt. Laajakulmakamera on puolestaan valitettavasti kiinteätarkenteinen.

Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.

Kannattaako hankkia?

Samsungin kalliihkossa Galaxy A9:ssä on hyviä asioita, mutta se jättää myös paljon toivomisen varaa. Sen design ja laatutuntuma ovat huippuluokkaa, sen näyttö on laadukas ja akunkestokin on hyvällä tasolla. Se kuitenkin kompastelee esimerkiksi kameroiden kohdalla, vaikka puhelinta mainostetaan juuri neljän takakameran voimin. Galaxy A9:ssä ei myöskään tehot ole toivotulla tasolla.

Galaxy A9:llä löytyy rutkasti kilpailijoita käytännössä kaikilta valmistajilta niin samasta kuin halvemmista hintaluokista. Tällä hetkellä Galaxy A9 joutuu kilpailemaan myös esimerkiksi Galaxy S9:n kanssa, joka on vähän väliä tarjouksessa 599 euron hintaan – ja kyllä se Galaxy A9:n voittaa, vaikka takakameroita on vain yksi.

Muilta valmistajilta kovia vastineita ovat esimerkiksi OnePlus 6T, Asus ZenFone 5z, Huawei P20 ja niin edelleen – miksei vaikkapa myös Galaxy S8/S8+. Kilpailijoita riittää paljon. Jos Galaxy A9 maksaisi vaikkapa 399 euroa, olisi kyseessä mielenkiintoinen paketti.

Lue myös:

    Uusimmat