Mainos

Arsenalilta kymmeniä toimeksiantoja selvitysmiehensä asianajotoimistolle

Valtiontalouden tarkastusvirasto kummastelee omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin toimintatapaa.

Arsenalin selvitysmies, asianajaja Juha Sivenius on ollut ohjaamassa Arsenalin toimeksiantoja Siveniuksen osin omistamalle asianajotoimistolle Sivenius, Suvanto & Co:lle.

Tarkastusviraston pääjohtajan Tuomas Pöystin mukaan kyseessä saattaisi olla mahdollinen intressiristiriita.

– Tarkastusvirastossa on sen takia ryhdytty miettimään, onko meidän toimesta syytä jotenkin puuttua tähän asiakokonaisuuteen, Pöysti sanoo MTV Uutisille.

1990-luvun lamassa synnytetty Arsenal olisi vuoden 2016 lopussa hoitanut pankkikriisiä ja sen saattohoitoa 23 vuotta.

Arsenalin toimeksiannoista ja asianajaja Siveniuksen toimista kertoi myös perjantain Helsingin Sanomat.

"Kymmeniä toimeksiantoja"

Valtion omistama Arsenal perustettiin vuonna 1993 hoitamaan säästöpankkien järjestämättömiä luottoja ja kiinteistöjä. Syksyllä 2003 Arsenal asetettiin selvitystilaan. Yhtiön selvitysmiehinä ovat toimineet Seppo Salonen ja asianajaja Juha Sivenius.

Arsenalilla on selvitystilan aikana ollut vireillä 200 oikeudenkäyntiä. Niihin liittyviä toimeksiantoja Arsenal on antanut 40 asianajotoimistolle. Suuren osan toimeksiannoista on saanut toisen selvitysmiehen Juha Siveniuksen osin omistama asianajotoimisto Sivenius, Suvanto & Co. Salonen myöntää MTV Uutisille, että Sivenius, Suvanto & Co on saanut Arsenalilta kymmeniä toimeksiantoja.

– Se pitää varmasti paikkansa, Salonen sanoo.

Salosen mielestä siinä ei ole mitään intressiristiriitaa tai jääviysongelmaa, että Sivenius on sekä Arsenalin selvittäjänä että oimeksiantojen toisena päättäjänä.

– Tämähän on ollut tiedossa, kun Arsenal on asetettu selvitystilaan. Sen on omistaja hyväksynyt tällaisen kuvion, Salonen sanoo.

Salosen mukaan Arsenalin selvitysmiehet päättävät toimeksiannoista yhdessä.

– Toimeksianto annetaan mielestämme parhaalle asianajajalle. Sitähän ei yleensä edes anneta toimistolle vaan me tunnemme toimistojen asianajajat. Se on henkilökohtainen juttu, Salonen kertoo.

Asianajaja Juha Sivenius ei halunnut kommentoida asiaa MTV Uutisille.

– Olen salassapitovelvollinen kaikista toimeksiannoista, Sivenius sanoo.

Arsenalin liikevoitto 113 miljoonaa

Arsenal on selvitystilan aikana keskittynyt oikeudenkäyntien hoitoon, saatavien perintään ja edunvalvontaan konkurssipesissä.

Selvitystilan aikana Arsenal on saanut palautettua varoja valtiolle ja Valtion vakuusrahastolle 200 miljoonaa euroa. Kaikkiaan varoja on Arsenalin toiminnan aikana palautettu 700 miljoonaa euroa.

Yhä vireillä olevista 21 oikeudenkäynnistä Arsenal laskee saavansa vielä 10-15 miljoonaa euroa. Vireillä on edelleen muun muassa yksi iso talousrikoskokonaisuus. Siihen liittyviä oikeudenkäyntejä on myös ulkomailla, kuten Monacossa, Belgiassa ja Sveitsissä. Oikeusprosessit ovat kestäneet joidenkin osalta jopa toistakymmentä vuotta.

– Oikeudenkäyntien kautta on kuitenkin saatu huomattavia varamääriä takaisin. Voittajia ovat ainakin veronmaksajat”, Arsenalin selvitysmies Seppo Salonen sanoo,.

Arsenalin liikevoitto selvitystilan ajalta oli viime vuoden loppuun mennessä 113 miljoonaa euroa. Salonen ei suostu kertomaan, mikä on ollut asianajotoimistojen hintalappu.

– Jos oikeudenkäyntejä ajatellaan, miljoonista puhutaan kyllä, Salonen sanoo.

Pääosan nyt vireillä olevista oikeudenkäynneistä arvioidaan päättyvän vuosien 2014-2016 kuluessa. Arsenalin selvitystila voidaan päättää ja yhtiö purkaa, kun oikeudenkäynnit ovat päättyneet.

1990-luvun lamassa synnytetty Arsenal olisi vuoden 2016 lopussa hoitanut pankkikriisiä ja sen saattohoitoa 23 vuotta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.