Armeniassa oppositioryhmä tunkeutui hallintorakennukseen – osoitti mieltä ja poistui paikalta

Mikä ihmeen Vuoristo-Karabah? Ketkä ja miksi Kaukasiassa soditaan? 7:20
Katso myös: Tästä Vuoristo-Karabahin kriisissä oli kyse.

Pääministeri Nikol Pashinjanin kannattajat ja vastustajat osoittavat tänään mieltään pääkaupungissa. Pääministeri joutunut Vuoristo-Karabahin lyhyen sodan vuoksi kritiikin kohteeksi.

Armeniassa pieni ryhmä opposition kannattajia tunkeutui aiemmin tänään hallintorakennukseen ja osoitti mieltään rakennuksen sisätiloissa.

Poliisin kerrotaan seuranneen tapahtumia vierestä ja mielenosoittajien poistuneen lopulta paikalta ilmaan sen suurempaa hämminkiä.

Pääministeri Nikol Pashinjanin kannattajien ja vastustajien on määrä osoittaa tänään mieltään pääkaupungissa Jerevanissa. Oppositiomielenosoittajat ovat vaatineet viime päivinä Pashinjanin eroa. Pääministeri on joutunut kritiikin kohteeksi Vuoristo-Karabahin viimevuotisen sodan vuoksi.

Pashinjan kehotti kannattajiaan kokoontumaan maanantaina paikallista aikaa alkuillasta pääkaupungissa sijaitsevalle Tasavallan aukiolle.

Maanantai on kuolemaan johtaneiden mielenosoitusten vuosipäivä. Kymmenen ihmistä sai surmansa vuonna 2008 maaliskuun ensimmäisenä päivänä sen jälkeen, kun mellakkapoliisi oli hajottanut tuhansien mielenosoittajien joukon. Mielenosoittajat olivat lähteneet kaduille haastamaan presidentinvaalien tulosta.

Oppositio on kutsunut maanantaina oman mielenilmauksensa koolle toisaalle Jerevanissa. Opposition mielenilmauksen oli määrä alkaa Suomen aikaa neljältä iltapäivällä.

Pashinjanin kannattajien protestin oli määrä alkaa puoli tuntia opposition mielenosoituksen jälkeen.

Hallituksen vastustajat leiriytyneet parlamentin eteen

Pashinjanin poliittisen liittouman johtaja Lilit Makunts kertoi toimittajille, että liittouma on valmis ryhtymään toimiin ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämiseksi. Lisäksi Makunts kertoi liittouman olevan valmis keskustelemaan asiasta hallitusta kritisoivien kanssa. Liittoumalla on enemmistö maan parlamentissa.

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat pystyttäneet protestileirin maan parlamentin eteen Pashinjanin torstaisten vallankaappaussyytösten jälkeen .

Pääosin symbolista valtaa käyttävä presidentti Armen Sarkisian kehotti kiistan kumpaakin osapuolta itsehillintään.

Sarkisianista on tullut poliittisen kriisin keskeinen hahmo sen jälkeen, kun hän ilmoitti, ettei tue pääesikunnan päällikön Onik Gasparjanin erottamista. Pashinjan oli tätä ennen määrännyt Gasparjanin erotettavaksi ja lähettänyt pyynnön päällikön erosta presidentille.

Armeija ei ole nähtävästi ryhtynyt toimiin pääministeriä vastaan tämän vallankaappauspuheista huolimatta. Viime viikolla Pashinjan syytti maan armeijaa vallankaappausyrityksestä. Hän vaati upseereita tottelemaan kansaa kannattajilleen pitämässään puheessa.

Tulitaukosopimusta pidettiin kansallisena nöyryytyksenä

Pääministeri Pashinjania on arvosteltu kiihkeästi sen jälkeen, kun hän allekirjoitti viime vuonna tulitaukosopimuksen, joka lopetti Armenian ja Azerbaidzhanin välisen lyhyen sodan Vuoristo-Karabahissa.

Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen mukaan Armenia suostui luovuttamaan Azerbaidzhanille kolme Vuoristo-Karabahin aluetta. Lisäksi Azerbaidzhan sai pitää taisteluissa valloittamansa neljä aluetta.

Tätä pidettiin Armeniassa kansallisena nöyryytyksenä, vaikkei Armenialla Pashinjanin mukaan ollut muita mahdollisuuksia välttää vielä pahempaa verilöylyä.

Tulitauko Armenian ja Azerbaidzhanin välillä alkoi marraskuussa. Taisteluissa kuoli yli 6  000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat