Armenian pääministeri eroaa ensi kuussa, mutta jatkaa väliaikaisena pääministerinä – syynä Vuoristo-Karabahin sodan tulitauko

Armenian pääministeri Nikol Pashinjan kertoo eroavansa ensi kuussa. Hän aikoo kuitenkin jatkaa väliaikaisena pääministerinä kesäkuun ennenaikaisiin vaaleihin asti.

Armenian vaalilakien mukaan Pashinjanin pitää jättää tehtävänsä huhtikuun loppuun mennessä, jotta ennenaikaiset vaalit voidaan järjestää.

Pashinjanin eroa on vaadittu siitä asti, kun hän marraskuussa allekirjoitti Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen Azerbaidzhanin kanssa kuusiviikkoisen Vuoristo-Karabahin sodan jälkeen. Sopimuksessa Armenia joutui pakon edessä luopumaan alueista, mutta Armenian nationalistipiirit ovat syyttäneet Pashinjania huonosta sopimuksesta ja kansallisen nöyryytyksen aiheuttamisesta.

Todellisuudessa Armenialla ei ollut sodassa mitään mahdollisuuksia Turkin tukemaa ja öljyrahoillaan armeijaansa uudistanutta Azerbaidzhania vastaan.

Pashinjan ilmoitti ennenaikaisten vaalien järjestämisestä aiemmin tässä kuussa sen jälkeen, kun hänen eroaan oli vaadittu lukuisissa mielenosoituksissa. Hänen uskotaan pysyvän vallassa vaalien jälkeenkin, mutta todennäköisesti hän tarvitsee hallitukseensa jonkin tukipuolueen.

Nopea suosion menetys

Pashinjan myös nousi valtaan mielenosoituksissa. Hän oli vuoden 2018 korruption vastaisten protestien keskushahmo, jolla oli vankka tuki uudistusmielisten keskuudessa. Hänen suosionsa kuitenkin romahti Vuoristo-Karabahin sodan aikana ja jälkeen.

Pashinjan on puolustautunut sanomalla, ettei hänellä ollut vaihtoehtoja tulitauon hyväksymiselle, koska muuten Armenian joukot olisivat kärsineet vielä suurempia tappioita.

Mikä ihmeen Vuoristo-Karabah? Ketkä ja miksi Kaukasiassa soditaan? 7:20
Katso myös: Tästä Vuoristo-Karabahin kriisissä oli kyse. 

Lue myös:

    Uusimmat