Armeijassa katoaa pipoja ja hanskoja – aseen häviäminen hyvin harvinaista

Porin prikaatin harjoituksessa tällä viikolla kadonnut rynnäkkökivääri on harvinainen tapaus Suomen armeijassa. Vaatteita, varustevöitä ja muuta pientä katoaa yleisemminkin.

Niinisalossa järjestetyssä Porin Prikaatin sotaharjoituksessa katosi alkuviikolla rynnäkkökivääri. Asetta ei ole vieläkään löytynyt.

Puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellisen osaston tutkinnanjohtaja, sotilaslakimies Heikki Kohijoki kertoo, että ampumatarvikkeita ja muuta arvokasta ja vaarallista välineistöä häviää ja jää kateisiin Suomen armeijassa hyvin harvoin.

– Kymmenen viime vuoden aikana jokin ase tai vastaava tarvike on jäänyt kateisiin vain viitisen kertaa. Aseista pidetään armeijassa hyvää huolta ja katsotaan, että ne ovat aina mukana. Siksi niitä ei juuri jää häviyksiin, Kohijoki selvittää.

Armeijan tarvikkeita otetaan myös muistoksi

Harjoitusten tiimellyksissä vaaratonta armeijan välineistöä katoaa aseita huomattavasti yleisemmin.

– Kadoksiin jää tämmöistä varusmiesten päivittäistä harjoituksissa käytettävää, vähäarvoista tavaraa, kuten varustevöitä, nahkahihnoja, lapioita, vaatteita ja ruokailuvälineitä.

Kohijoki myöntää, että pikkutavaraa katoaa armeijassa niin vahingossa kuin tahallisestikin.

– Varmasti tämmöistä pipoa, hanskaa ja muuta tarviketta lähtee armeijasta muistoesineenäkin jonkin verran.

"Suuri hävikki ei mahdollista"

Jos tavara häviää vahingossa esimerkiksi vauhdikkaassa taisteluharjoitustilanteessa, se katsotaan Kohijoen mukaan yleensä valtion vahingoksi.

Jos varusmies on ottanut tavaran itselleen tai hävittänyt sen huolimattomuuttaan, hän joutuu korvaamaan tavaran arvon armeijalle.

Kohijoki kertoo, että käytännössä tavaraa ei pysty armeijasta isoa määrää häviämään.

– Jos tavaraa katoaa enemmälti, asia saadaan yleensä selvitetyksi. Kyse voi olla myös kirjanpito- tai varastovirheestä.

Lue myös:

    Uusimmat