Mainos

Arkkitehtiperheen moderni puukoti

T.i.l.a:n Hanna Sumari tapasi nuoren arkkitehtipariskunnan, joka on suunnitellut itselleen kauniin puutalon. Näin arkkitehdit Pentti Raiski ja Katariina Rautiala kertovat omasta talostaan:

Talo Kekkapää – Puuta Kivessä

Puiseen koerakennukseen on suunniteltu tilat asumiselle ja lastenhoidolle sekä erilliselle toimistolle, lisäksi tontille sijoittuu sauna ja autokatos. Rakennus sijaitsee Pohjois-Espoon suojellussa maalaismaisemassa. Tämä on muodostanut tärkeän lähtökohdan talon olemukselle ja materiaaleille. Puu koettiin luontevaksi materiaaliksi, jolla on voimakas yhteys ympäröivään rakennuskantaan.

Puuta ja puutuotteita rakennuksessa käytettiin laajamittaisesti. Katot ja lattiat ovat kertopuu-vanerirakenteisia, ulkoseinissä sahatavaraa ja näkyviin jätetyissä pilareissa on käytetty liimapuuta. Julkisivut on verhoiltu hienosahatulla, teollisesti puusuojatulla kuusilaudalla. Eristeinä käytettiin selluvillaa ja tuulensuoja muodostuu paksusta puukuitulevystä. Taloa ympäröivät terassit ja ulkorakenteet ovat ruskeaa kestopuuta.

Sisustuksellisesti puuta on käytetty tilakohtaisesti eri tavoin. Viherhuoneessa, joka toimii myös neuvotteluhuoneena ja erottavana vyöhykkeenä, puu on näkyvässä roolissa.

Lasikate on liimapuurakenteinen, ulkoverhouslaudat muodostavat seinäpinnat. Tilassa on massiivikoivuinen kiinteä pöytä, joka on rakennettu paikalla kasvaneesta koivusta. Puun käytöllä tässä tilassa on voimakkaat akustisesti parantava ja ilmankosteuspitoisuuksia tasaava vaikutus.

Koerakenteista: Rakennus on suunniteltu tuulettuvana puisena kalliorakenteena, joka osin loveutuu kallion sisään. Kantavat rakenteet on koottu WT-vinoruuvauksella ja talo on hallimaisesti jäykistetty mastopilareilla ja vanerilla. Rakennuksen lämmönlähteenä on käytetty maalämpöpumppua porakaivolla ja lämmönjaossa vesikiertoista lattialämmitystä.

Tuotetiedot:

 • Puutuotteet: Finnforest Oyj: kertopuu ja terassilaudat UMP Kymmene
 • Puuteollisuus: rakenteelliset ja sisustusvanerit Late Rakenteet Oy:liimapuu Peltosen Puutavara Oy: julkivisivun verhouslaudat ja höylätavara
 • Keittiö: Ykköskeittiö Oy, tasot: Durat Tonester
 • Laatat: ABL Finland Kivilaatat: Tulivikivi Oy
 • Erikoisteräs-alumiini-lasiosat: KeyConsept Oy
 • Kiinteät valasimet: Bright / Tukkuliike Kauko Iskanius
 • Lattialämmitys: RBM-Skandinavia

Arkkitehti-ja pääsuunnittelu: POOK Arkkitehtitoimisto Oy
Lisätietoja WWW.POOK.FI e-mail: info@pook.fi
Pentti Raiski ja Katariina Rautiala

Tietoa puurakentamisesta löydät myös osoitteesta www.woodfocus.fi

(T.i.l.a. 22.3.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.