Mainos

Arkkitehdin koti ullakolla

Arkkitehti Päivi Jääskeläinen on erikoistunut suunnittelemaan ullakoista asuntoja. Hänen oma ullakkonsa sijaitsee Punavuoressa, talossa johon hän suunnitellut muitakin ullakkoasuntoja.


Asunnon erikoisuuksiin kuuluu torni, jonka ikkunoista tulvii valoa oleskelutilaan. Moderni sohva on matala ja muhkea, sen takana on tiilinen taso, jonka Päivi on maalannut tummanharmaaksi. Taso on veistoksellinen ja toimii hyvin kauniiden esineiden taustana. Sisutuksessa on käytetty paljon puuta maalattujen pintojen kontrastina. Lattia on saarni mosaiikkiparkettia, joka on liimattu paikalleen pienistä paloista. Lattia ei kopise kuten kelluvaksi asennetut parketit helposti tekevät.

Kaarevassa nurkkauksessa yhdistyy monta erilaista puupintaa. Seinäelementti oli alunperin tarkoitettu kaarevaksi seinämäksi toisinpäin, mutta epäonnistui ja Päivi huomasi, että siitä saa kauniin ja mielenkiintoisen pinnan oleskelutilaan.

Tämäntyyppisen tilan kodiksi tekemisessä on oltava mielikuvitusta ja ideointikykyä, sillä matalat tilat tuovat runsaasti lisähaastetta. Keittiö ja wc kiertävät asunnon keskellä olevaa hormia. Oleskelutilat on suunniteltu asunnon reunoille.

Wc:n erikoisuus on neliömäinen wc-istuin. Aurinkopullo ja hajuvesipullot ovat syvennyksessä, jonka kautta keittiöön tulee valoa. Saunassa pinnat ovat samaa tyyliä kuin wc:ssä. Pienet kivet suihkunnurkassa tuovat mieleen merenrannan. Yksinkertaisen saunan kaunis yksityiskohta on kauniisti aaltoileva katto.

Talon porrashuoneen päätepiste on tietysti ullakolla ja sen pyöreys on saanut pintaansa punaisen värin. Naulakkonakin toimiva mutkaputki on oikeasti tikas, jota pitkin pääsee pienelle parvelle, jossa on tilaa vierasvuoteelle. Puuelementeistä koottu kaappi on Päivin itsensä tekemä.

Oikealla on unisoppi jonka katossa on ikkuna, sieltä nukkuvaa Päiviä tervehtii joskus kuu. Makuusopen pieni pöytä on huutonetistä tehty löytö ja sen päälle on kerätty muistoja maailman rannoilta. Kivien, pöydänpinnan ja maalauksen värimaailma ja tunnelma puhuvat samaa kieltä.

Parveke näillä korkeuksilla on maisemiltaan antoisa. Katot, meri ja aurinko ovat vastustamaton yhdistelmä.

Keittiö on kompakti kokonaisuus tummaksi käsiteltyä kertopuuta. Ruokailutilan tyyli on klassinen. Fritz Hansenin keveän ruokailuryhmän vastakohtana on matalalla näkyvä veistoksellinen tiilitaso.

Vanha muistuma tiiliseinistä on sopiva paikka kauniille pienelle valaisimelle. Ja jos merimaisema näyttää hyisen kylmältä voi sytyttää tulen kaminaan. Hauska koti, paljon pintoja ja yksityiskohtia, silmän iloa kaikkialla, mutta kokonaiskuva on silti rauhallinen.

Lisätietoa Päivin suunnittelutyöstä: www.helsinkistudio.fi

(T.i.l.a. 9.4.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.