Mainos

Arki muuttui Brysselissä dramaattisesti – "En uskalla mennä enää elokuviin tai ruokakauppaan"

Brysselissä asuva suomalainen Tuuli Perkiö kertoo eilisen terrori-iskun vaikuttaneen dramaattisesti ihmisten arkeen ja tunnelmaan. Perkiö sanoo monen muun tavoin, ettei Belgia ei ole enää sitä mitä se oli ennen iskuja.

– On tämä tosi pelottavaa. Vaikka Pariisin isku oli lähellä, tunnin junamatkan päässä, niin nyt se tuli aivan kohdalle. Siellä olisin voinut olla minä itse, ja työkaveri melkein olikin. Se iskee sinua tuonne sisälle niin, ettet pysty enää järkeistämään sitä, Brysselissä asuva Perkiö kertoo tunnelmistaan vuorokausi terrori-iskun jälkeen.

Muutos alkoi marraskuun Pariisin iskujen jälkeen.

– Se oli sellainen ensiherätys. Sitten kun mitään ei tapahtunut, sitä mietti, että ehkä tämä oli vain joku ylireagointi.

– Eilisen iskun jälkeen tuli olo, että se onkin totta, se voi tapahtua täällä. Se oli aivan epätodellinen fiilis, Perkiö kuvailee eilisiä tuntojaan.

Brysselissä on tiukat turvatoimet. Ihmisiä pysäytetään tarkastettavaksi myös kadulla. Katso video: 

1:05

Ruuhka pelasti

Suomalainen oli eilen iskun tapahtuessa itse kotona, mutta kuuli myöhemmin kahden ystävänsä olleen kentällä räjähdysten aikaan.

– Yhdellä kaverillani oli tapaaminen pomonsa kanssa lentokentällä ja itseasiassa nimenomaan American Airlinesin tiskillä. Hän jäi kuitenkin kiinni liikenneruuhkiin ja tuli sinne puolisen tuntia myöhässä.

Kentälle päästyään Perkiön ystävän pomo oli soittanut tälle ja käskenyt lähteä nopeasti pois paikalta ensimmäisen räjähdyksen tapahduttua. Samassa myös toinen pommi oli räjähtänyt, mutta nainen ei ollut ehtinyt vielä terminaalirakennukseen asti.

– Kun tällaisia juttuja tapahtuu ihan lähipiirille tuntee, että tämä on ihan todellista todellisuutta. Yhtä hyvin minä olisin voinut olla siellä tai mieheni olisi voinut olla siellä.

Brysselin kaduille on tuotu kukkia. Katso video:

1:09

Arki muuttui

Marraskuisten Pariisin iskujen jälkeen terrorisoluja etsittiin myös Brysselistä. Tuolloin massiiviset etsinnät ja turvallisuusjoukkojen läsnäolo näkyivät katukuvassa muutoksena.

– Muistan, kun ajoin poikaani tuolloin ensimmäisenä aamuna kouluun ja viereisen koulun edessä oli sotilaita maskit päässä ja konekiväärit käsissä. Itkua nieleskellen ajoin heidän ohi ja ajattelin, että tähänkö me ollaan tultu. Samassa kuusivuotias lapseni sanoi viattomasti takapenkiltä, että "äiti katso, täällä on naamiaiset, onpa kivaa".

Kolmen päivän hälytystilan jälkeen moni koki kuitenkin tilanteen lauenneen ja pahimman olevan ohi. Nyt tilanne on palannut konkreettisen terroriteon jälkeen entistä pahempana. Arki on muuttunut ainakin toistaiseksi.

Suojelupoliisi arvioi Brysselin tapahtumia ja Suomen tilannetta Huomenta Suomessa. Katso video:

9:54

– Meidän piti mennä lapsen kanssa pääsiäisloman kunniaksi tänään iltapäivänäytökseen elokuviin, mutta nyt emme mene missään nimessä. Eilen olisi pitänyt mennä käymään ruokakaupassa, mutta en uskaltanut mennä. Ja minä en ole yleensä sellainen tyyppi, että reagoin kauhean helposti tämmösiin asioihin, Tuuli Perkiö sanoo.

– Samoin meidän piti lähteä pääsiäiseksi Finnairilla äitiä katsomaan, mutta peruin lennot. En luota vielä siihen, ettei mitään tapahtuisi. En uskalla lapseni kanssa lentokentälle vielä mennä.

Isis rekrytoi kaikkein heikoimpia, sanoo Irak-asiantuntija. Katso video:

5:50

Elämän on jatkuttava

Elämä päivä iskujen jälkeen tuntuu ikään kuin pysähtyneen Brysselissä. Ihmiset etsivät tietoa siitä, mitä oikeastaan on tapahtunut, miten pidätykset etenevät ja miten arjessa tulisi toimia.

– Yksi kollega pohti juuri, että hänen pitäisi mennä viikonloppuna ravintolaan syntymäpäiväjuhliin, mutta hän ei varmaankaan uskalla mennä. Kaikki kyseenalaistavat nyt jokapäiväistä elämää täällä.

Perkiö arvelee, että ihmiset tulevat kuitenkin oppimaan elämään hieman erilailla.

– Ehkä me siihen menemme, että pikku hiljaa tähän totutaan. Tiettyihin paikkoihin ei kannata mennä ja opimme elämään näin uudella lailla. Kyllähän se elämän on kuitenkin jatkuttava. 

Matkailijan tulisi aina muistaa täyttää matkustusilmoitus. Katso video:

5:31

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.