Mainos

Suomalaisasukas Anu autiosta Brysselistä – jään luultavimmin täällä auton alle kuin terroristin lahtaamaksi

1:14

Poliisi eristää alueita, kaduilla heitetään kiviä ja heinäpaaleja. Perättömiä ja aitoja pommiuhkia sekä hurjia mielenosoituksia. Tätä on terroriluokituksensa korkeimmalle tasolle nostaneen Brysselin arki, kertoo kaupungissa vuosia asunut suomalaisnainen.

– Me ei olla hirveästi rajoitettu olemista ja elämistä. Maanantaina mies kyllä soitti, että nyt pysyt sisällä etkä lähde hortoilemaan, hierojana työskentelevä Anu Rosenlindt kertoo puhelimitse MTV Uutisille.

Maanantaina kyse oli Rosenlindtin asunnon lähistöllä ilmoitetusta pommiuhasta. Tuolloin suomalaisnainen joutui perumaan asiakkaidensa varauksia.

– Se oli taas perätön, niitä täällä riittää.

Käännytys ruokakaupan ovella

Huippukokousten sekä Brysselin asukkaiden turvaamiseksi arki on Belgian pääkaupungissa keskimääräistä rajatumpaa. Se on Rosenlindtinkin mielestä hinta sille, että kaupunki on EU:n päätöksenteon keskipiste.

Vaikka suomalaisperhe on ulos uskaltautunutkin, yleinen varovaisuus on vallalla.

– Eilen kun oltiin menossa kauppaan ostamaan lohta sushiin, niin ovelta käännytettiin pois, evakointi oli päällä. Kyllä se enemmän harmittaa kuin pelottaa, sanotaan näin. Huvittaa, kun ruokakaupatkin rupeaa sulkemaan oviansa. Keskustassa on kauppoja kiinni ja turisteillehan tämä on hankalaa.

Rosenlindt kertoo asuvansa kahden vilkkaan liikenneväylän välissä.

– Normaalisti siellä on kova liikenne, nyt lähinnä hälytysajoneuvoja, ja lisäksi helikoptereita lentelee, suomalainen nainen jatkaa kaupungin tunnelman kuvailua.

Hurjat mielenosoitukset arkipäivää

Rosenlindt on asunut Brysselissä kahteen otteeseen – viisi vuotta vuosituhannen alussa ja nyt 2,5 vuotta. Välissä vierähti viisi vuotta Espoossa. Meno on muuttunut.

– Ensimmäisellä kerralla oli rauhallisempaa, nyt huippukokousten aikaan on aika hurjia mielenosoituksia, Kivet, tomaatit, leivät lentelevät, heinäpaaleja sytytetään tuleen.

Mieltä osoitettiin Brysselissä myös toissa perjantaina, jolloin maailman huomio keskittyi Pariisiin ja terrori-iskuihin. Nyt keskipisteeksi on muodostumassa Bryssel, jossa jahdataan yhtä Pariisin iskuista epäiltyä. Miehen epäilleen piileskelevän yllään räjähdevyö.

– Piileskeleekö hän sitten niin kauan että tavallinen arki palaa ja tekee sen sitten, vai saisiko poliisi hänet kiinni ennen sitä, Rosenlindt pähkäilee.

Pommeja paremmallakin alueella

Jos ja kun miehen epätoivoinen pako päättyy, rauha palaa Brysseliin. Ei todellakaan, uskoo Rosenlindt.

– Täällä on ollut aikaisemminkin näitä pommijuttuja. Joku suomalaisperhe joutui lähtemään jo paljon aikaisemmin yön selkään hotelliin, kun poliisi eristi alueen, ja sieltä todella löytyi pommi. Alue ei ole Molenbeek, ja siellä on ollut neljä vastaavaa tapausta vuoden sisällä. Jo vähän parempi alue kyseessä.

Suomalaisnainen ei halua kertoa aluetta tarkemmin, sillä se herättäisi turhaa paniikkia.

Tänä viikonloppuna perinteinen kävelylenkki keskustaan jäi Rosenlindtiltä tekemättä. Hän on kuitenkin päättänyt, ettei jihadistijärjestö Isis voita taistelua ihmisten vapaudesta.

– Eilenkin käytiin ulkona syömässä. Mä en anna sitä voittoa terroristeille, että alkaisin pelkäämään. Täällä on yleensä sen verran vilkas ajokulttuuri, että luultavimmin jäisin auton alle kuin terroristin lahtaamaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.