Argentiinassa syyttäjä vaatii ex-presidentille 12 vuoden tuomiota korruptiosta

Argentiinassa syyttäjä vaatii nykyiselle varapresidentille, entiselle presidentille Cristina Fernández de Kirchnerille 12 vuoden vankeustuomiota ja tämän epäämistä julkisista viroista.

Fernández de Kirchneriä syytetään korruptiosta kahden presidenttikautensa aikana, sillä hänen epäillään suosineen useissa korruptioskandaaleissa ryvettyneen miehen yrityksiä julkisissa urakoissa.

Tuomion on määrä tulla vuoden lopulla.

Vaikka varapresidentti tuomittaisiin, hän ei joutuisi vankilaan niin kauan kuin hänellä on senaattorina parlamentaarinen koskemattomuus.

Koskemattomuutensa hän voi menettää kahdella tavalla: joko siten, että häntä seuraavissa vaaleissa ei valita senaattiin, tai siten, että korkein oikeus vahvistaa mahdollisen syylliseksi tuomitsemisen.

Vain minuutteja syyttäjän vaateen julkaisemisen jälkeen presidentti Alberto Fernandezin kanslia julkaisi lausunnon, jossa tuomitaan Fernández de Kirchneriin kohdistuva "vainoaminen".

Myös 12:ta muuta ihmistä syytetään osallisuudesta urakoiden vilpilliseen myöntämiseen.

Syyttäjä kutsuu "mahdollisesti maamme suurimmaksi korruptio-operaatioksi"

Tutkittavana oleva ajanjakso ulottuu Fernández de Kirchnerin kahteen presidenttikauteen vuosina 2007–2015 sekä niitä edeltäviin neljään vuoteen, jolloin hänen vuonna 2010 kuollut aviomies Nestor Kirchner oli presidenttinä.

Syyttäjien mukaan 12 vuoden aikana urakoinneissa oli jatkuvasti epäselvyyksiä, ja yksi syyttäjistä on kutsunut järjestelmää "mahdollisesti maamme suurimmaksi korruptio-operaatioksi".

Syyttäjät pitävät epätodennäköisenä, ettei Kirchner olisi presidenttinä ollessaan tiennyt asiasta.

Mielipiteitä jakava mutta edelleen vasemmiston suosiota nauttiva Kirchner on pitkään vakuuttanut olevansa syytön. Hänen näkemyksensä on, että syyttäjät jahtaavat häntä poliittisista syistä.

Fernández de Kirchnerin toimia on viime vuosina tutkittu useissa tapauksissa aina rahanpesusta oikeuden estämiseen. Monet niistä on hylätty, mutta viisi niistä on edelleen aktiivisia.

Lue myös:

    Uusimmat