Brasilian presidentti Bolsonaron koronatoimien syytetään olleen rikoksia ihmisyyttä vastaan

8:14
Maailmanselittäjät: Kaataako pandemia Brasilian presidentin?

Brasilian senaatin paneeli tukee kovien syytteiden nostamista maan presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan. Yksitoistahenkisen paneelin senaattoreista seitsemän äänesti maan koronatoimia käsittelevän raportin hyväksymisen puolesta tiistaina paikallista aikaa.

Raportti julkistettiin viime viikolla kuusi kuukautta kestäneen tutkinnan päätteeksi. Raportin perusteella Bolsonaroa halutaan syyttää koronatoimiensa vuoksi muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Paneelin mukaan Bolsonaro olisi antanut tahallisesti koronaviruksen levitä maassa tavoitteenaan laumasuojan saavuttaminen ja talouden elpyminen. Epäonnistunut kokeilu on johtanut satojentuhansien brasilialaisten kuolemaan.

Raportista äänestämisen jälkeen senaattorit pitivät hiljaisen hetken Brasiliassa pandemian aikana koronaan kuolleiden yli 600 000 ihmisen muistoksi.

Bolsonaron lisäksi raportissa suositellaan rikossyytteiden nostamista 77:ää muuta ihmistä vastaan. Syytteitä tulisi paneelin mukaan nostaa muun muassa kolmea Bolsonaron lasta sekä useita ministereitä vastaan.

Raportti ei johtane syytteisiin

Paneelilla ei ole valtuuksia nostaa syytteitä itse. Lisäksi on epätodennäköistä, että Bolsonaron liittolaisiin kuuluvat maan oikeusministeri tai alahuoneen puhemies avaisivat rikos- tai virkarikosprosesseja.

Raportti on kuitenkin uusi isku Bolsonarolle, jonka kannatus on ennätysalhaisissa lukemissa. Maassa on määrä pitää ensi vuonna presidentinvaalit ja kannatuskyselyt ovat povanneet voittoa vasemmistolaiselle entiselle presidentille Luiz Inacio Lula da Silvalle.

Jatkokausihaaveiden todennäköisen kariutumisen lisäksi Bolsonaron väitetyt ihmisyyden vastaiset rikokset voitaisiin teoriassa ottaa käsittelyyn kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä.

Bolsonarosta on kanneltu ICC:hen jo aiemminkin rikoksista ihmisyyttä vastaan. Itävaltalaisen Allrise-ympäristöjärjestön aiemmin tässä kuussa jättämän kanteen mukaan Bolsonaron epäillään myötävaikuttaneen ilmastonmuutokseen sallimalla Amazonin sademetsän tuhoamista.

Haagissa toimiva ICC ei ole vielä päättänyt, ryhtyykö se tutkimaan Amazon-tapausta. Alkuperäiskansojen edustajat ovat aiemmin kannelleet Bolsonarosta ICC:lle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja