Mainos

Argentiinan virkaatekevä presidentti keskeyttänee velanhoidon

Argentiinan kongressin odotetaan vielä tänään nimittävän maan uudeksi presidentiksi peronistipuolueen ehdokkaan Adolfo Rodriguez Saan.

Argentiinan entinen presidentti Fernando de la Rua.

Argentiinan kongressin on määrä kokoontua illalla valitsemaan maalle uutta väliaikaista presidenttiä. Kongressia hallitsevan peronistipuolueen ehdokkaan Adolfo Rodriguez Saan valintaa pidettään jo etukäteen varmana.

Rodriguez Saa on Argentiinan keskiosassa sijaitsevan San Luisin maakunnan johtaja. Hän on johtanut aluetta peräti 18 vuotta, eikä maakunnalla ole muusta Argentiinasta poiketen ollut samanlaisia talousongelmia tai korkeaa työttömyyttä.

Rodriguez Saa oli peronistien ehdokas jo vuoden 1999 presidentinvaaleissa, mutta hän hävisi kilvan torstaina virasta eronneelle Fernando de la Rualle.

Rodriquez Saa jäädyttänee velanmaksun

Rodriquez Saan on määrä kertoa tavoitteistaan tarkemmin valintansa jälkeen. Tänään julkaistujen lehtitietojen mukaan uusi presidentti aikoo ilmoittaa maan jäädyttävät huikean ulkomaanvelkansa (132 miljardia dollaria, 148 miljardia euroa) maksut ainakin 3. maaliskuuta pidettäviin parlamenttivaaleihin saakka.

Kiistellystä Argentiinan peson sitomisesta Yhdysvaltain dollariin ei kuitenkaan olla luopumassa. Asiantuntijoiden mukaan valuuttakytkyn ylläpitäminen voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi. Lisäksi yliarvostettu peso haittaa pahasti Argentiinan vientiteollisuutta.

Rodriquez Saa aikoo myös helpottaa tiukkoja rahapoliittista määräyksiä, joka ovat sallineet kansalaisten nostaa tileiltään vain tuhat pesoa (1123 euroa) kuukaudessa. Uusi hallitus aikoo myös laskea liikkeelle joukkovelkakirjalainoja, joiden avulla kerättävillä varoilla maksettaisiin muun muassa osa joulukuun palkoista. Työttömille ja köyhille on lehtitietojen mukaan luvassa lisää sosiaaliturvaa ja jopa ruoka-apua.

Tilanne vaikuttaa rauhalliselta

Tilanne Argentiinassa vaikuttaa nyt suhteellisen rauhalliselta aiemmin viikolla koettujen mellakoiden jälkeen, joissa kuoli ainakin 27 ihmistä. Poikkeustila on kuitenkin edelleen voimassa kolmessa maakunnassa.

Kaksi tuomaria kielsi eilen eronnutta presidenttiä de la Ruaa poistumasta maasta, kunnes poliisin toimet viime päivien mellakoiden yhteydessä on tutkittu.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.