Mainos

Arafatia uhattiin maanpakolaisuudella

Israelin oikeusministeri Tshabi Hanegbi uhkasi tänään pakottaa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin takaisin maanpakoon, jos palestiinalaiset aloittavat väkivaltaisia mielenosoituksia Israelin kaavailemaa uutta juutalaissiirtokuntaa vastaan.

Lausunto aiheutti heti poliittisen myrskyn.
-Jos palestiinalaiset valitsevat väkivallan, Jasser Arafat ei voi enää asua perheensä kanssa merenrantahuvilassaan ja johtaa samalla väkivaltakampanjaa Israelia vastaan, Hanegbi sanoi hallitsevan likud-puolueen äärilinjan kannattajille pitämässään puheessa. Hänen puheensa lähetettiin Israelin armeijan radiossa.

Israelin on määrä aloittaa tulevalla viikolla rakennustyöt uudessa siirtokunnassa Itä-Jerusalemissa. Hanke on saanut osakseen maailmanlaajuista arvostelua ja varoituksia palestiinalaisten väkivaltaisista vastalauseista.

Oikeusministerin lausunto aiheutti närkästystä niin hallituksen kuin palestiinalaistenkin keskuudessa. Ulkoministeri David Levy kehotti "ystäviämme välttämään kyseisenlaisia lausuntoja, koska Israel haluaa jatkaa rauhanhanketta". Myös yleisen turvallisuuden ministeri Avigdor Kahalani kehotti viranomaisia olemaan lietsomatta jännitystä palestiinalaisten kanssa.

Arafatin huippuneuvonantaja Ahmed Tibi kehotti puolestaan pääministeri Benjamin Netanyahua tuomitsemaan henkilökohtaisesti Haneqbin lausunnon.

Salaisia neuvotteluja?

Palestiinalaislähteiden mukaan Israel ja palestiinalaiset käyvät parhaillaan kulisseissa salaisia neuvotteluja väkivaltaisuuksien välttämiseksi, jos kiistellyn siirtokunnan rakentaminen Itä-Jerusalemiin toteutuu.

Neuvotteluja käydään kiivaasti, mutta toiveikkuus niiden johtamisesta merkittäviin tuloksiin on vähäistä. Neuvotteluja läheltä seuranneen Yhdysvaltain Jerusalemin-pääkonsulin Edward Abingtonin mukaan osapuolet ovat kyllä taajaan yhteydessä, "mutta he eivät kommunikoi kovin hyvin".
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.