Mainos

Arabiemiraatit ei kerro, miksi suomalaisyhdyskuntaa epäillään

Hämmennys suomalaisen tataariseurakunnan päätymisestä terrorismiyhteyksistä epäiltyjen listalle vaihtui tänään uusiin kysymyksiin. Arabiemiraattien kokoamalla terroristiepäiltyjen listalla onkin Suomen Islamilainen Yhdyskunta - mutta syitä listalle päätymiselle ei ole kerrottu.

Yleisellä tasolla Arabiemiraatit on kertonut, että listalle päätyneillä järjestöillä on yhteyksiä terrorismin rahoittamiseen ja kouluttamiseen.

Arabiemiraattien lähetystö Tukholmassa ei ole vastannut STT:n kommenttipyyntöön.  

Suomen Islamilaisella Yhdyskunnalla ei ole käsitystä siitä, miten se on päätynyt mukaan. Järjestön mukaan sen toiminta on läpinäkyvää ja listaus perustuu perättömiin syytöksiin.  

Listalle päätyi järjestöjä myös muista Pohjoismaista. 

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo, että supolla ei ole toistaiseksi tietoja, joiden mukaan yhdyskunnan lisääminen listalle olisi perusteltua, mutta asiaa selvitetään.  

Listalla on kymmeniä nimiä  

Englanninkieliseen versioon listasta päätyi ensin suomalainen tataariseurakunta käännösvirheen takia. Suomen suurlähettiläs Ilkka-Pekka Similä selvitti asiaa Arabiemiraattien kansainvälisen turvallisuusyhteistyön päällikön kanssa. Virhe on luvattu korjata, Similä sanoo.  

- Itse asia ei muutu miksikään eikä muuttunut palaverin aikana. Listalla on suomalainen islamilainen järjestö, Suomen Islamilainen Yhdyskunta, niin kuin oli alun perin heidän arabiankielisellä listallaan.  

Similän mukaan viesti supon tiedoista tuli sen jälkeen, kun hänen käymänsä palaveri oli jo päättynyt eikä se ollut esillä palaverissa.

Similä sanoo, että hän on keskustellut myös Norjan suurlähettilään kanssa ja Pohjoismaat harkitsevat mahdollista yhteistä viestiä Arabiemiraateille.  

Hän sanoo, että listasta on uutisoitu paikallisessa mediassa, mutta pohjoismaisten järjestöjen osuus ei saanut huomiota. Listalla on kymmeniä järjestöjä, joista moni on länsimaista.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.