Apua nettikiusaamisesta kärsivälle

Koulukiusaamisen uusi muoto, nettikiusaaminen, tuo kiusaajan pahimmassa tapauksessa kotikoneellesi. Lue, mitä voit tehdä cyberkiusaamisen lopettamiseksi!

Nettikiusaamista voi esiintyä sähköpostin välityksellä, chatissa, keskusteluryhmissä, foorumeilla, sosiaalisissa medioissa, pikaviestimissä tai nettisivuilla. Kiusaaja voi iskeä myös puhelimitse soitellen tai tekstaillen, kertoo au.reachout.com.

Kiusaamiseksi lasketaan kaikenlainen kiusoittelu, haukkuminen, huhujen levittäminen, ei-toivottujen viestien lähettely tai kunnianloukkaukset. Kukaan ei saa esiintyä sinuna tai varastaa salasanojasi. Kiusaaja ei myöskään saa muokata kuviasi tai ladata niitä nettiin ilman sinun lupaasi.

Australian hallituksen ylläpitämä palvelu NetAlert teetti vuonna 2007 tutkimuksen, jonka mukaan 16 prosenttia teineistä kertoi joutuneensa nettikiusaamisen kohteeksi. 14:ä prosenttia kiusattiin kännykän kautta. Tyttöjen ja poikien luvut olivat samantasoisia. 56 prosenttia tutkimukseen osallistuneista oli sitä mieltä, että nettikiusaamisen kohteeksi joutui helposti. Et siis ole yksin!

Tallenna todisteet

Nettikiusaaminen voi aiheuttaa voimattomuuden ja yksinäisyyden tunteita, varsinkin, kun nettikiusaaja saattaa toimia anonyymisti tai nimimerkin turvin. Voit kuitenkin tehdä jotain asioiden parantamiseksi!

Kerro aluksi kiusaamisesta jollekin, johon luotat. Keskustelkaa jatkotoimenpiteistä.

Pidä kirjaa kiusaamisista. Jos sinua kiusataan pikaviestimessä, tallenna keskustelut koneellesi tekstinkäsittelyohjelmaan. Muista pitää tallella päivämäärät ja kellonajat. Näin sinun on helppo todistaa, että jotakin todella tapahtui. Jos sinusta esiintyy halventavaa materiaalia nettisivuilla, voit ottaa sivusta kuvan näppäimistöstä löytyvän print screen -näppäimen avulla. Tämän jälkeen voit liittää ja tallentaa kuvan kuvankäsittelyohjelmaan.

Vaihda nimimerkkisi ja sähköpostiosoitteesi. Näin sinua ei ole niin helppo löytää. Pidä salasanasi aina omana tietonasi, äläkä kirjoita niitä ylös. Näin ne eivät joudu vääriin käsiin. Valitse turvallisia salasanoja, joita ei voi arvata esimerkiksi harrastustesi tai lempibändiesi kautta.

Jos sinua kiusataan pikaviestimessä, kuten MSN Messengerissä, poista sinua kiusaavien yhteystiedot ja estä heidän yhteydenottonsa. Sinulla on tähän oikeus. Älä hyväksy ystäväksesi tuntemattomia.

Jos tunnet olosi turvattomaksi tai kiusaaminen saa uhkaavia sävyjä, kerro jollekin. Uhkailu on laitonta, ja tarvittaessa saat apua poliisilta.

Älä vastaa kiusausviesteihin, se vain pahentaa asiaa. Jos vastaat, kiusaaja saa haluamansa: sinun reaktiosi. Jos et vastaa, hän saattaa kyllästyä ja jättää sinut rauhaan.


MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Au.reachout.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat