Applen koneissa saattaa olla akkuja, jotka voivat syttyä palamaan – näin selvität, kannatko vaarallista läppäriä mukanasi

Elektroniikkajätti Apple tiedotti viime torstaina, että yhtiön valmistamissa kannettavissa tietokoneissa voi olla paloturvallisuusriskin aiheuttavia akkuja.

Vaarallisia akkuja on päätynyt 15-tuumaiseen Macbook Pro Retina Mid-2015 -mallin kannettavaan tietokoneeseen. Mallia on myyty vuosina 2015–2017.

Apple-koneiden käyttäjät voivat tarkistaa yhtiön sivuilla, saattaako kone sisältää vaarallisen akun. Viallisen akun sisältävän koneen käyttö tulee lopettaa, yhtiö suosittelee.

Näin selvität koneesi tilanteen

Klikkaamalla tästä linkistä pääset Applen sivulle, jossa voit sarjanumeron avulla tarkistaa, kuuluuko Apple-koneesi riskiryhmään. Sarjanumeron löytää OSX-käyttöjärjestelmässä painamalla ylävasemmalta omenalogoa, ja sitten "tietoja tästä Macistä".

Toinen tapa selvittää sarjanumero on kirjautua Apple-tunnuksella sisään Applen verkkosivuilla, jolloin käyttäjä pääsee näkemään omat rekisteröidyt laitteensa. Laitetiedoista näkee sarjanumeron.

Sarjanumero löytyy myös alkuperäispakkauksen viivakoodista. 

Applen akkuviasta kertovalla sivulla voi syöttää sarjanumeron hakukenttään, jolloin sivu kertoo, onko syytä ryhtyä toimenpiteisiin.

Apple ilmoitti, että se vaihtaa ongelmakoneista akut ilman maksua. 

Huoltoyhtiössä ruuhkaa

Applen mukaan akun huolto voi viedä 2–3 viikkoa. 

Pohjoismaiden suurimman Apple-laitteita huoltavan yrityksen Mcaren toimitusjohtajan Matti Urosen mukaan pitkä huoltoaika johtuu siitä, että koneet lähetetään Applen omaan huoltokeskukseen Eurooppaan.

– Onhan se hankala tilanne, ei sitä ole kieltäminen. Se on pitkä aika olla ilman konetta, Uronen totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Uronen kertoi, että jo heti maanantaina yritykselle oli tuotu kymmeniä koneita huoltoprosessiin ja kyselyitä on tullut satoja. Kesä on Urosen mukaan muutenkin kiireistä aikaa, ja tällainen korjauskampanja lisää työtä entisestään.

– Ylitöitä painetaan, mutta pyritään siihen, että normaaliasiakkaat eivät huomaa mitään eroa tämän ja meidän normaalihuollon läpimenoajan suhteen. Saadaan kaikki ajallaan läpi kuitenkin, Uronen totesi.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että akut olisivat aiheuttaneet vaaratilanteita.

MTV Uutiset yritti tavoittaa Applea kommentoimaan asiaa, mutta yhtiö ei yrityksistä huolimatta vastannut haastattelupyyntöön.

Lue myös:

    Uusimmat