Mainos

Applea uhkaavat jopa miljardien mätkyt – EU epäilee verokikkailusta

Euroopan komissio vaati tiistaina Applea maksamaan miljardien eurojen jälkiverot, uutisoi Reuters.

Yhteensä veromätkyjä kertyi yli 13 miljardia euroa.

Komissio syyttää Irlantia ja Applea verokikkailusta vuosina 1991 ja 2007. Komissio aloitti Irlannin veropäätösten tutkimisen vuonna 2014.

Komissio epäilee Irlannin antaneen Applen suojella kymmenien miljardien dollarien voittoja verotukselta. Vastineeksi Apple on tuonut maahan työpaikkoja. Jos näin olisi käynyt, olisi Irlanti käytännössä antanut valtion tukea teknologiajätille, mikä on vastoin Euroopan unionin lakeja.

Apple ja Irlanti ovat kiistäneet syytteet ja sanovat aikovansa valittaa mahdollisesta tuomiosta.

Komission mukaan Apple on toiminnallaan näin välttänyt noin miljardin dollarin verot, jotka se tulee vaatimaan Applelta takaisin jälkiveroina.

Reutersin lähteiden mukaan komissio tulee ehdottamaan tarkkaa summaa, mutta lopullinen päätös jälkiverojen suuruudesta jää Irlannin viranomaisille.

Yhdysvaltojen valtionvarainministeriö vaati EU:ta lopettamaan verojen karhuamisen Applelta vedoten siihen, ettei komissiolla ole oikeutta puuttua Irlannin ja Applen välisiin veroratkaisuihin.

Apple työllistää 5 500 työntekijää Irlannissa, mikä on neljäsosa Applen koko Euroopan henkilöstöstä. Apple maksaa Irlannille 12,5 prosentin veroa liikevaihdostaan. Alhainen veroaste on ollut Irlannille tapa houkutella kansainvälisiä yrityksiä maahan.


Juttua päivitetty 30.8. klo 13.48: veromätkyjä kertyi yhteensä yli 13 miljardia euroa. 


Lähde: Reuters

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.