Apple Watchin anturi ei toimi tarkasti tummaihoisilla – yhtiötä vastaan joukkokanne

Uudessa joukkokanteessa Applea syytetään siitä, että Apple Watchin happipitoisuutta mittaava anturi ei toimi tummemman ihonvärin kanssa tarkasti.

Asianomistaja Alex Morales kertoo ostaneensa Apple Watchin vuoden 2020 ja 2021 välillä. Hän kertoo olleensa tietoinen laitteen pulssioksimetria-ominaisuuksista ja uskoi niiden toimivan ihonväristä huolimatta.

Kanteen mukaan raporteissa on kerrottu jo vuosikymmenien ajan, että kyseiset laitteet toimivat selvästi huonommalla tarkkuudella riippuen ihonväristä. Tämän vaikutusta ei huomioitu ennen koronaviruspandemiaa, milloin rakenteelliseen rasismiin eri paikoissa yhteiskuntaa alettiin kiinnittää enemmän huomiota, kanteessa kerrotaan.

Kanteessa väitetään myös, että tutkijat varmistivat pulssioksimetrien ihonväriin liittyvän tarkkuuseron kliinisen merkityksen tutkimalla potilaiden tietoja ennen pandemiaa ja sen aikana. Tämän takia pulssioksimetrien käyttäminen potilaiden luokittelemiseen saattaa asettaa tummaihoiset henkilöt riskialttiiksi hypoksialle eli veren matalalle happipitoisuudelle.

Applea syytetään takuun rikkomisesta ja petoksesta

Morales nosti kanteen joulukuun 24. päivä kaikkien Apple Watch käyttäjien puolesta, jotka ostivat laitteen oikeudellisen vastuun ollessa voimassa. Kanne on nostettu myös Alaskassa, Arkansasissa, Idahossa, Iowassa, Mississippissä, North Carolinassa, North Dakotassa, Utahissa, ja Wyomingissä kyseisten osavaltioiden kuluttajaoikeuslakien perusteella.

Kanteessa syytetään Applea lisäksi takuun rikkomisesta, petoksesta ja perusteettomasta taloudellisen edun saamisesta.

Uusi kanne ei ole ensimmäinen valitus, jonka Apple Watch on saanut ihoon liittyen. Vuonna 2015 käyttäjät valittivat, että mustat rannetatuoinnit häiritsivät laitteen sykeanturin toimintaa.

Apple varmisti ongelman vuoden 2015 toukokuussa. Ongelmat tapahtuivat ennen kuin yhtiö lisäsi veren happitasoa mittaavan anturin Apple Watch 6 -sarjan mukana vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat