Mainos

Antti Rinteen nettikolumni: Hallituksen linja lisää köyhyyttä

Suomalaista yhteiskuntaa on rakennettu satakunta vuotta yhteisvastuun hengessä. Tärkeänä arvona on ollut pitää kaikki mukana, samanlaisilla mahdollisuuksilla. Jokaisella meistä on ollut mahdollisuuksia, mutta myös kykyjensä mukainen vastuu.

Yhteisenä tavoitteena on ollut mahdollistaa kaikille parempi elämä, riippumatta siitä paljonko tienaa tai omistaa. Riippumatta siitä, oletko mies vai nainen tai siitä, mikä on sukupuolinen suuntautumisesi tai ihonvärisi.

Suomalaiset ovat olleet kansainvälistä väkeä, jotka ovat halunneet kantaa oman, varakkaan kansakunnan vastuun maailman köyhimpien ihmisten elämän parantamisesta.

Surkeat kymmenen vuotta taloudessa 

Suomen taloudessa on mennyt surkeasti lähes kymmenen vuotta. Globalisaatio on kolhaissut meitä kovasti.

Erityisesti paperitehtaiden työntekijät ja toimihenkilöt, mutta myös Nokia-klusterin ympärille omaa työuraansa rakentaneet ihmiset ovat menettäneet työnsä ja toimeentulonsa pohjan, monet myös tulevaisuuden uskonsa.

Salo, Oulu, Tampere, Kuusankoski, Kotka, Espoo ja useammat muut paikkakunnat ovat kokeneet kolhun toisensa jälkeen.

Ei ole mitenkään ihmeellistä, että moni suomalainen perheen isä tai äiti, lastenlastensa puolesta huolestunut mummi tai ukki, on hämmentynyt.

Ei ole väärin tuntea vakavaa huolta siitä, miten omien vanhempien turvallinen ja arvokas vanhuus tänään ja tulevaisuudessa suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa turvataan, kun kansainvälisen talouden ja oma elinkeinorakenteen murros nakertaa kotimaatamme.

Hallitusohjelma köyhdyttää 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelma lisää hämmennystä, eikä syyttä. Hallitusohjelman toteuttaminen johtaa kansakunnan köyhimmän osan köyhtymiseen, samalla kun varakkain, rikkain osa kansasta ei osallistu talouden tervehdyttämiseen juuri millään tavalla. Tämän pääministeri Sipilä itsekin myöntää.

Kansakunnan talouden tila vaatii toimia. Toimet eivät kuitenkaan saa johtaa vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten aseman vaikeutumiseen.

Kolmen ässän johtaman hallituksen linja on väärä, se lisää köyhyyttä ja voimistaa suomalaisten kesken eriarvoistumista. Kolmen ässän linjaus kehitysyhteistyörahojen leikkauksesta heikentää varakkaan Suomen ja suomalaisten yhteistä vastuunkantoa maapallon köyhimpien kustannuksella.

Itsenäisen Suomen vahva viesti maailmalle on ollut ja pitää olla jakamattoman ihmisarvon kunnioittaminen, ihmisten vapauden vahvistaminen, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo.

Tämä viesti ei saa taloudellisestikaan vaikeina aikoina himmentyä. Suomen kansa ja maailman heikoimmassa asemassa olevat ihmiset tarvitsevat vahvan ja rohkean puolestapuhujan, joka ei muuta arvojensa pohjalta tehtävää poliittista linjaa vaikeuksien keskellä.

Kirjoittaja on SDP:n puheenjohtaja. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.