Antti Rinne ja Petteri Orpo haluavat hallituksen kasaan kesäkuulle –  "Ei kaikkea tarvitse pistää paperille"

Hallitusneuvotteluista on povattu syheröisiä. Uusi hallitus on valmis viimeistään kesäkuun alkupuolella, jos se on kiinni SDP:n Antti Rinteen tai kokoomuksen Petteri Orpon toiveista.

Rinteen mielestä hallituksen tulee olla valmis kesäkuun alkuun mennessä ja Orpon mielestä kesäkuun alkupuolella. Kannatuskyselyissä SDP on ollut piikkipaikalla suurimpana puolueena ja kokoomus kakkosena.

Rinne ei usko, että hallitus voisi aloittaa ennen 26. toukokuuta pidettäviä eurovaaleja ihan aikataulusyistä.

– Luulen, että hallitusneuvotteluihin tarvitaan koko toukokuu. Oleellista on tehdä huolellista työtä ja varmistaa keskinäinen luottamus ja ymmärrys siitä, mitä on tullut sovittua, Rinne sanoo.

Orpon mielestä hallituksen pitää olla kasassa kesäkuun alkupuolella, koska heti juhannuksen jälkeen edessä on EU:n puheenjohtajuuskausi.

– Jokainen päivä, joka pystytään saamaan lisää peliaikaa uudelle hallitukselle, pääministerille ja koko koneistolle ottaa puheenjohtajuus vastaan, sen parempi, Orpo sanoo.

Hänen mielestään eurovaaleilla ei saa sotkea tätä aikataulua.

– Tämä kummallinen logiikka siitä, että ei voida sopia hallitusohjelmasta, koska on eurovaalit. Minusta se kertoo siitä, että jollakin on hätä, että joudutaan näyttämään ennen eurovaaleja, ettei lupauksia voidakaan pitää. Minä olen valmis sopimaan hallitusohjelmasta ennen eurovaaleja, koska ei ole hävettävää vaalilupausten suhteen.

Orpon mukaan toinen kysymys on, onko hallitusneuvotteluista mahdollista saada valmista ennen eurovaaleja. Hän uskoo, että hallitusneuvotteluista voi tulla hyvin vaikeat.

Muun muassa keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä on sanonut julkisuudessa, että vakavat hallitusneuvottelut alkavat vasta eurovaalien jälkeen, koska ennen vaaleja yksikään puolue ei ole valmis peräytymään vaalilupauksistaan, kuten hallitusohjelmassa aina pitää tehdä.

Vuoden 2015 hallitusneuvottelut veivät Juha Sipilän (kesk.) johdolla aika tarkalleen kuukauden päivät. Hallitusohjelman sisällöstä tiedotettiin 27. toukokuuta, ja presidentti nimitti Sipilän hallituksen tehtäviinsä 29. toukokuuta.

"Ei kaikkea tarvitse pistää paperille"

Rinne ja Orpo näyttävät tietyin varauksin vihreää valoa strategiselle hallitusohjelmalle. Esimerkiksi vihreiden Pekka Haavisto on peräänkuuluttanut yksityiskohtaisempaa hallitusohjelmaa.

Rinteen mielestä hallitusohjelmassa pitää olla kymmenkunta koko valtionhallinnon läpäisevää strategista kokonaisuutta, kuten ilmastonmuutos tai hiilineutraali Suomi tai koulutus, osaaminen, tutkimuksen ja tieteen kunnianpalautus.

– Sitten täytyy joitakin kirjauksia varmaankin ottaa sellaisista, mitä tälläkin hetkellä on ministeriöissä valmisteltu. Lisäksi erillisinä kysymyksinä sote ja sotu (sosiaaliturvauudistus) pitää varmaan hallitusohjelmaan ottaa, että niissä päästään eteenpäin.

Rinne kertoo suosivansa parlamentaarista valmistelua isoissa asioissa.

– Hallitusohjelmassa voi vetää linjat, mutta sen jälkeen uudenlainen komitea-työskentely olisi mielestäni hyvin järkevä tapa hoitaa sote- ja sotu-uudistuksen kaltaisia asioita loppuun.

Orpo sanoi olleensa tyytyväinen eronneen Sipilän hallituksen hallitusohjelmarunkoon ja hallitusohjelman strategiseen otteeseen.

– Minusta se on hyvä, ja kun maailma muuttuu, se antaa liikkumavaraa. Tietenkin, jos hallituspohja on hajanaisempi, asioita on varmaan syytä sopia tarkemmin.

Myös Orpo painottaa vahvan luottamuksen rakentamista hallituskumppaneiden kesken.

– Ettei kaikkea tarvitse pistää paperille, vaan on yhteinen näkemys siitä, miten isänmaata kehitetään, ja yhteinen ajatus siitä, miten toimitaan, jos esimerkiksi talouskehitys ei ole toivottua, jos tulee syvempi taantuma.

Uusi eduskunta aloittaa heti pääsiäisen jälkeen

Uusi eduskunta aloittaa työnsä heti pääsiäisen jälkeen 23. huhtikuuta. Suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajan on määrä kutsua 26. huhtikuuta eduskuntaryhmien edustajat neuvottelemaan, kuka vetää hallitusneuvottelujen tunnustelut. Yleensä hallitustunnustelija on eniten paikkoja saaneen puolueen puheenjohtaja.

Nykyinen Juha Sipilän (kesk.) vetämä toimitusministeristö hoitaa juoksevat asiat myös hallitusneuvottelujen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat