Alustava hallituspohja voi olla tiedossa jo ensi viikolla – Orpo: kokoomus pitää kiinni kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta

Orpo kuittaili keskustan päätökselle olla vastaamatta tunnustelukysymyksiin 0:54
Petteri Orpo kuittaili keskustan päätökselle olla vastaamatta kokoomuksen tunnustelukysymyksiin.

Hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) mukaan tavoitteena on, että hallituspohja on tiedossa jo ennen vappua.

Puolueet antoivat eilen vastauksensa hallitustunnustelija Orpon kysymyksiin. Keskusta asemoi itsensä oppositioon ja jätti käytännössä vastaamatta tunnustelukysymyksiin.

– Haluan kiittää ryhmiä ja puolueita siitä, että oli tehty todella perusteellista työtä, nähty vaivaa, ja otettu kysymykset vakavasti yhtä ryhmää lukuunottamatta, Orpo kommentoi puolueiden vastauksia iltapäivällä eduskunnassa.

Kokoomus päättää vastausten ja ensi viikolla käytävien keskustelujen perusteella, mitkä puolueet etenevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

– Tavoitteeni on, että jos mahdollista, jo ennen vappua ensi viikolla voisimme ilmoittaa hallituspohjan, jolla lähdetään varsinaisiin hallitusneuvotteluihin vapun jälkeen, Orpo kertoo.

Orpon mukaan vastausten perusteella ei ole vielä muodostunut selkeää näkemystä alustavasta hallituspohjasta.

– Ei suoraan vastausten perusteella. Kyllä ne vaativat vielä tarkempia neuvotteluja ja keskusteluja. Muun muassa talous-, työllisyys- ja kasvukysymykset ovat niitä, joista täytyy vielä keskustella. 

"Maahanmuutosta pitää erityisesti perussuomalaisten kanssa paljon keskustella"

Hallituspohjavaihtoehdot ovat käytännössä porvarihallitus yhdessä perussuomalaisten kanssa ja sinipunahallitus SDP:n kanssa.

Porvarihallitukseen tarvittaisiin käytännössä myös RKP.  Orpo ei halua kommentoida perussuomalaisten ja RKP:n näkemyseroja muun muassa maahanmuuttoon liittyen.

– On selvää, että kaikissa kokoonpanoissa puolueiden välillä on eroja, mutta en pidä mitään mahdottomana.

Orpo myöntää, että perussuomalaisten kanssa riittää keskusteltavaa etenkin maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä.

– Ei varmaan ole salaisuus, että se on asia, josta pitää erityisesti perussuomalaisten kanssa paljon keskustella. Maahanmuuttokysymys on iso kaikissa tapauksissa, koska meidän pitää löytää vastaukset osaajapulaan. Mutta minäkin lähden siitä, että maahanmuuton pitää olla hallittua.

Orpo ennakoi, että maahanmuuttopolitiikkaan tarvitaan muutoksia.

– Ei mennä yksityiskohtiin, mutta kyllä varmasti on paljon ratkottavaa. Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, mutta kokonaisuuden pitää pysyä hallinnassa. Se on pöydällä, mutta en osaa arvioida vielä, millaisia muutoksia tulee.

"Ei ole tapahtunut mitään lipsumista"

Kokoomuksen tulkittiin eilen luopuneen yhdestä kynnyskymyksestään. Aiemmin kokoomus on linjannut kynnyskysymyksekseen, että julkista taloutta on sopeutettava ensi vaalikaudella kuudella, ja seuraavalla vaalikaudella kolmella miljardilla eurolla valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaisesti. Eilen tätä linjausta ei löynyt kokoomuksen omasta vastauksesta.

Orpo kiistä, että lipsumista olisi tapahtunut. 

– Samat puheet ennen ja jälkeen vaalien. Talouden osalta 6+3 on se, minkä pohjalta hallitusohjelmaa lähdetään rakentamaan. Ei ole tapahtunut mitään lipsumista siinä.

Orpon mukaan kokoomus haluaa vielä kuulla tarkemmin puolueiden näkemyksistä etenkin julkisen talouden sopeuttamisen määrään ja keinoihin.

– Iso kysymys on myös se, miten kestävä kehitys kaikissa muodoissaan, talouden lisäksi myös sosiaalinen ja ekologinen turvataan. Miten energiamurros viedään läpi, miten ilmastonmuutosta ja luontokatoa torjutaan? Miten muutokset tehdään niin että Suomi pysyy sosiaalisesta ehänä, ja miten torjumme syrjäytymistä, Orpo listaa.

Seuraavaksi kokoomus jatkaa hallitustunnusteluja epävirallisilla keskusteluilla eri puolueiden kanssa. Viralliset keskustelut käydään perjantaina ja ensi viikon alussa. Orpo ei halua ottaa kantaa tulevaan hallituspohjaan.

– Lähes kaikkien puolueiden vastauksissa on hyvin paljon sellaista, minkä pohjalle voidaan rakentaa. Se antaa mahdollisuuksia hyvin erilaisille koalitioille. 

Orpolta kysytiin, mitä mieltä hän on keskustan päätöksestä olla vastaamatta käytännössä lainkaan tunnustelukysymyksiin.

– Tekisi mieli olla vastaamatta ollenkaan, niin kuin hekin tekivät. Mutta se oli heidän valintansa. Kysymyksissä oli paljon sellaista, joihin kuvittelin keskustan haluavan vastatata, kuten suomalaisen ruoantuotannon turvaaminen. Mutta haluan edelleen keskustella kaikkien, myös keskustan kanssa. 

Katso koko Orpon info tästä:

Miten hallitustunnustelut etenevät? Orpo kommentoi puolueiden vastauksia 34:16

"Se on varmaan Petteri Orpon haastavin kysymys" – MTV:n Eeva Lehtimäen analyysi hallitusneuvotteluista 2:48
"Se on varmaan Petteri Orpon haastavin kysymys" – MTV:n Eeva Lehtimäen analyysi hallitusneuvotteluista.

Lue myös:

    Uusimmat