Antti Kurvinen vastaa kritiikkiin korkeakoulujen hajauttamisesta: "Viesti on hämmentävä ja outo"

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen linjaus hajauttavasta korkeakoulupolitiikasta on herättänyt laajalti kritiikkiä. Kurvinen puolestaan soimaa yliopistojen hallituksia kokoomuksen oppositiopolitiikan välineenä toimimisesta.

Käytännössä hajauttamisessa on kyse pienempien koulutusyksiköiden sijoittamisesta eri puolelle Suomea.

Korkeakoulut ovat profiloituneet yli kymmenen vuoden ajan, mutta Kurvisen mielestä tämän varjolla on harjoitettu myös keskittämistä.

– Profiloituminen kelpaa – erikoistuminen kelpaa vielä enemmän. Mutta nyt viimeiset 10–15 vuotta on ideologisesti keskitetty korkeakoulujärjestelmää. On lopetettu sivupisteitä ja filiaaleja. Edeltäjäni opetusministereinä ovat painostaneet korkeakouluja liittymään yhteen, Antti Kurvinen huomauttaa MTV:n Uutisaamussa.

Kurvinen korostaa haastattelussa, että profiloitumista tarvitaan.

– Olen sitä mieltä, että jokaisen korkeakoulun ei pidä tehdä samoja asioita. Profiloituminen on silti aivan eri juttu kuin keskittäminen. Ei voi olla niin, että vain pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja parissa keskuksessa on laadukasta tutkimusta tai opetusta. Pienikin korkeakoulu voi olla laadukas, Kurvinen painottaa.

"Viesti on hämmentävä ja outo"

Suomen kymmenen yliopiston hallitusten puheenjohtajien kirjoittaman kannanoton mukaan hajautusmalli vaarantaisi suomalaisen koulutuksen laadun.

Kannanotossa on mukana esimerkiksi Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen.

– Minusta heidän viestinsä on hämmentävä ja outo. Se ei vastaa sitä viestiä, jota minä saan maakunnista eikä se vastaa sitä viestiä, mitä olen saanut esimerkiksi korkeakoulujen rehtoreilta tällä viikolla. Yliopistoissakin olisi pieni pelisääntökeskustelujen paikka.

Kurvinen tykittää painavia kysymyksiä osaajapulasta Elinkeinoelämän keskusliiton ja korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan suuntaan.

Jyri Häkämieheltä kysyisin, mitä hän sanoo omille EK:n jäsenilleen, jotka Kuopion ja Joensuun seudulta ilmoittavat, että heille ei ole riittävästi diplomi-insinöörejä. Tai mikä on Sture Fjäderin viesti maakuntien akavalaisille, kun ei ole riittävästi psykologeja, puheterapeutteja tai sairaanhoitajia?

Lobbaamista kokoomuksen pussiin 

Kurvisen mielestä EK, Akava ja joidenkin yliopistojen hallitukset ovat kannanotollaan lähteneet kokoomuksen oppositiopolitiikkaan välineeksi.

– Tässä se nyt näkyy julkisessa keskustelussa, että meillä on kokoomustaustaisia edunvalvontajohtajia, esimerkiksi Fjäder ja Häkämies. Moni muukin pienemmässä asemassa oleva lobbari on kokoomustaustainen.

– Kokoomus on parikymmentä vuotta ajanut äärimmäisen keskittävää politiikkaa, Kurvineen painottaa.

Onko hajauttaminen hallitusohjelman mukaista? Mitä tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen aikoo tehdä korkeakoulujen aloituspaikkahakemuksille? Kuuntele koko haastattelu Uutisaamusta.

Yliopistoilta kritiikkiä Kurvisen hajautussuunnitelmille 11:39

Lue myös:

    Uusimmat