Antti J. Jokinen aluevaltauksestaan: Äärimmäisen haastavaa

Elokuvaohjaajana tunnettu Antti J. Jokinen on debytoinut nyt myös kirjailijana.

Suomalaisohjaaja Antti J. Jokisen ja kirjailija Ilkka Auerin fantasiaseikkailu Nicholas North julkaistiin kesällä. Kirjatrilogia pohjautuu Jokisen jo aiemmin työstämään elokuvakäsikirjoitukseen.

– Elokuvakäsikirjoituksena minulla oli noin 90 sivua, joten kyllähän tämä tuntuu hienolta. Ensimmäinen kirja, mitä olen kirjoittanut ja käsikirjoituksen mitasta se laajeni 400 sivuun.

Fantasiaseikkailu on tarina hyvän ja pahan taistelusta, sankaruudesta sekä rakkaudesta. Tarinassa on useita piirteitä Pohjoismaisesta mytologiasta ja Kalevalasta. Myös kirjatrilogian toinen osa on jo kirjoitettu ja kolmatta osaa Jokinen työstää ensi kesänä.

– Onhan elokuvakäsikirjoitus helpompi kirjoittaa, kun elokuvassa kuitenkin siihen lisätään elementtejä visuaalisesti. Elokuvakäsikirjoitus on ikään kuin ohjeistus elokuvalle, kirjassa tunteita ja tarinaa pitää tuoda tarkemmin esiin ja käyttää siihen aikaa. Kirjan työstäminen on äärimmäisen paljon haastavampaa, Jokinen miettii.

Vaativassa työprosessissa Jokinen kiittää saamaansa tukea kirjailija Ilkka Auerilta.

– Jos yksin olisin joutunut paahtamaan, niin saattaa olla, että olisi mennyt hanskat tiskiin, hän nauraa.

Kolmiosaiseksi kasvava seikkailu on kokonaisuudessaan trilogiana myyty Brasiliaan Editora Gutenbergille. Sarjan ensimmäinen osa, Kalmattaren kirous, on myyty Astrel-kustantamolle Venäjälle.

– Kehitystä on havaittavissa ja jonkun verran käännöksiä vahvistumassa. Toiveet ovat kovat, että kirja myisi myös Skandinaviassa, Englannissa, Japanissa ja Kiinassa. Onhan se aina myös sattumasta kiinni, mutta toiveena olisi, että mahdollisimman monet törmäisivät teokseen.

Fantasiaseikkailusta tullaan tekemään myös elokuva, jonka yhteen päärooliin on kiinnitetty moninkertainen Oscar-ehdokas Julianne Moore. Kuvauksia on aloiteltu viime vuosina jo pariin otteeseen, mutta vastoinkäymiset ovat pakottaneet projektin jäihin. Jokinen on kuitenkin luottavaisella mielellä elokuvan suhteen.

– Suurimmat ongelmat ovat olleet aikataulut, niin minun kuin näyttelijöiden aikataulujen yhdistäminen. Sitten tuli vielä lama, joten onhan tässä ollut paljon vastoinkäymisiä. Näyttelijät ovat kuitenkin pysyneet mukana ja luotan siihen, että leffa vielä tulee. Sitä nyt kehitellään ja haluan sitten tehdä sen hyvin ja ajan kanssa.

(MTV3–HEINI KANGASLUOMA)

Lue myös:

    Uusimmat