Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Antti Heikkilä: Ikääntyvien ihmisten kolesterolin hoito turhaa

Lehtikuva/Markku Ulander
Lehtikuva/Markku UlanderCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2009.
Julkaistu 28.05.2009 17:00(Päivitetty 01.06.2009 08:56)

Ikääntyessä ihmisen kyky käsitellä hiilihydraatteja heikkenee, ja siksi hiilihydraattien määrää pitäisi rajoittaa viidenkympin rajapyykin jälkeen. Vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii etenkin diabeetikoille, sillä se toimii sokeritaudin hoitokeinona. Rasvat ovat toinen tärkeä huomion kohde: luonnonrasvat eivät nosta kolesterolia. Antti Heikkilän mukaan ikääntyvien ihmisten kolesterolin hoito on turhaa.

– Oliiviöljy poikkeaa rypsiöljystä oleellisella tavalla. Sitten on kookosrasva, jonka rasvat ovat niin sanottuja MCFA-rasvoja eli keskipitkäketjuisia rasvahappoja. Elimistö voi käyttää voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa suoraan polttoaineena ilman muokkausta, Antti Heikkilä kertoo.

Heikkilä haluaa painottaa, ettei mitkään edellä mainituista rasvoista nosta kolesterolia.

– Ikääntyvien ihmisten kolesterolin hoito on täysin turhaa, mihin myös monet tutkimukset viittaavat. Miksi sitten asian suhteen hössötetään, siihen en osaa sanoa mitään.

Heikkilän suositteleman vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen on helppoa. Ravinnon kalorimääriä ei tarvitse laskea, vaan ainoastaan hiilihydraattien määrä huomioidaan.

– 1900-luvun alusta lähtien Keski-Euroopassa opittiin hoitamaan diabetesta menestyksekkäästi rajoittamalla ravinnon hiilihydraatteja. Tuolloin havaittiin, että jos hiilihydraattien kokonaismäärä ei ylitä 70 grammaa vuorokaudessa, niin dieetti toimii. Saman olen todennut itsekin, Heikkilä toteaa.

Vähemmän perunoita, viljoja ja riisiä

Vaikka ei sairastaisikaan diabetesta, Heikkilän mukaan hiilihydraatteja kannattaa silti rajoittaa. Käytännössä lihan ja rasvojen hiilihydraattipitoisuus on nolla, kun taas kasvimaailman hiilihydraattipitoisuudet vaihtelevat.

Esimerkiksi kaalin hiilihydraattipitoisuus on kaksi grammaa sadassa grammassa, kun taas tärkkelyspitoisen perunan hiilihydraattimäärä on huomattavasti suurempi. Perunan lisäksi viljojen ja riisin syömisen rajoittaminen vähentää olennaisella tavalla

hiilihydraattikuormitusta

– Hiilihydraattien rajoitus on ainoa keino estää ja hoitaa II -tyypin diabetesta. Hiilihydraatit nostavat veren insuliinipitoisuuksia. Insuliini on hyvin haitallinen aine, joka altistaa muun muassa syövälle ja sydäntaudeille. Insuliini lihottaa ja myös nopeuttaa vanhenemisprosesseja, Heikkilä luettelee.

Proteiiniakaan ei tulisi nauttia liikaa. Sopiva määrä on noin yksi gramma jokaista painokiloa kohti. Elimistö ei kykene varastoimaan ylimääräistä proteiinia, vaan se muuttuu sokeriksi. Siksi vähähiilihydraattisessa dieetissä ei kannata syödä liikaa proteiiniakaan.

– Proteiineista pelotellaan, että ne aiheuttaisivat munuaisvaurioita. Se ei pidä paikkaansa. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vähähiilihydraattinen dieetti parantaa munuaisten toimintaa myös diabeetikoilla.

Vältä aromisuolaa!

Antti Heikkilä muistuttaa, että ruuanlaitto on tärkein asia, mitä ihminen voi tehdä oman terveytensä eteen. Ruokailun ei pitäisi olla pelkkää mahan täyttämistä, sillä ruoan laatuun on kiinnitettävä huomiota.

– On nähtävä vaivaa, sillä kaikki valmiiksi tehty on aina huonompaa kuin itse tehty pelkästään ravinneaineiden kannalta katsoen.

Lisäaineet ovat Heikkilän mukaan huomionarvoinen asia. Ikääntyessä ihmisen veriaivoestejärjestelmä heikkenee. Järjestelmän tehtävä on säädellä aineiden pääsy verenkierrosta aivoihin.

– Heikkenemisen myötä monet myrkylliset aineet läpäisevät esteen ja vahingoittavat aivoja. Tavallisin tällainen aine on glutamaatti, aromisuolaksi kutsuttu aine, jonka koodi on E620.

Osallistu keskusteluun!

Lisää aiheesta:

20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luuletHyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaaJo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolellaSyöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinollaViisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessaHikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa