Anssi Kela julkaisi hämmästyttävän suomalaismuusikkojen "luokkakuvan" vuosien takaa: "Kuusi heistä on jo poissa"

Kuinka paljon korona on hankaloittanut festarikesää? Haastattelussa Anssi Kela ja DBTL-festivaalin tapahtumapäällikkö 8:31
Kuinka paljon korona on hankaloittanut festarikesää? Haastattelussa Anssi Kela ja DBTL-festivaalin tapahtumapäällikkö

Anssi Kelan postaamassa somekuvassa patsastele toinen toistaan vaikuttavampia uria tehnyt suomalaismuusikko.

Laulaja Anssi Kela palasi vuosien takaisiin tunnelmiin postatessaan Instagram-tililleen suomalaisten muusikkojen yhteiskuvan vuodelta 2005. Kyseisessä "suomirockin luokkakuvassa" nähdään toinen toistaan vaikuttavampia uria tehneitä artistikonkareita.

– Kun pengoin laatikoista toissa päivänä julkaisemaani kuvaa ensimmäiseltä keikaltani, niin törmäsin tähän: suomirockin luokkakuvaan vuodelta 2005, Kela alustaa postauksensa kuvatekstissä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Kuva otettiin tuolloin julkaistua Suomirockin tiekartta -kirjaa varten. Sain kutsun saapua kuvaukseen. Aluksi en ollut menossa — ajattelin, että enhän minä kehtaa. Lopulta myös kutsun saanut Ilkka Alanko onnistui houkuttelemaan minut mukaan. Kaverin kanssa uskalsin lähteä, hän jatkaa.

Kela kirjoittaa olevansa nyt iloinen päätöksestään osallistua kuvaukseen, sillä kyseessä on ainutlaatuinen otos suomirockin historiassa.

– Monen sukupolven ja tyylilajin tekijöitä samassa potretissa, hän toteaa.

Kela kirjoittaa pistäneensä kuvasta merkille kaksi asiaa. Ensimmäisenä Kelan huomion kiinnitti naisten vähäinen määrä. Kuvan 25:stä muusikosta vain viisi on naisia.

– Kuva on otettu 16 vuotta sitten. Ajatelkaa, miten erilaiselta se näyttäisi tänä päivänä sukupuolijakauman suhteen, Kela kirjoittaa.

– Muistan, miten 90-luvun lopulla Maija Vilkkumaan ja Jonna Tervomaan (molemmat mukana kuvassa) välille väännettiin mediassa kilpailuasetelmaa, ja kysyttiin, mahtuuko Suomeen kahta tällaista naisartistia? Hän jatkaa ihmetellen, kuinka absurdilta ja tunkkaiselta asia tänä päivänä tuntuu ja toteaa, että musiikkiteollisuus on kyseisen asian suhteen kehittynyt paljon parempaan suuntaan.

Kelan kummastelu ei jäänyt itse laulaja Maija Vilkkumaalta huomaamatta.

– Mut siis, kyllähän se muhun ja Jonnaan liittyvä asenne ja asetelma tuntui naurettavalta ja tunkkaiselta jo silloin. Itse olin jonkin aikaa ihan että ”mitä jengi sekoilee? Lopettakaa”, Vilkkumaa kommentoi Kelan postausta jatkaen, ettei tuolloin voinut muuta kuin ”mennä eteenpäin ja odotella aikojen muuttumista”.

Vähäisen naisedustuksen lisäksi Kela pisti merkille, että kuvassa poseeraa myös moni jo edesmennyt muusikko. Jim Pembroke, Pave Maijanen, Pekka Pohjola, Aikka Hakala, Timo Jämsen ja Juice Leskinen ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen.

Kuvassa ylärivillä poseeraavat vasemmalta oikealle katsottuna Jim Pembroke, Anssi Kela, Ilkka Alanko, Timo RautiainenDarude, J. Karjalainen, Pave Maijanen, Teijo "Twist Twist" Erkinharju ja Pekka Pohjola.

Keskirivillä puolestaan vasemmalta oikealle katsottuna ovat Aikka "Teddy" Hakala, Liisa Akimof, Lauri Ylönen, Ville Valo, Maija Vilkkumaa, Aija Puurtinen, Jukka Tolonen ja Dave Lindholm.

Alarivillä vasemmalta oikealle istuvat Pantse Syrjä, Maarit Hurmerinta, Jussi Raittinen, Timo Jämsen, Rock-Jerry, Juice Leskinen, Jonna Tervomaa ja Martti Syrjä.

Lue myös:

    Uusimmat