Mainos

Annan tyrmää vakoilutodisteiden olemassaolon

YK:n pääsihteeri Kofi Annanin mukaan hänellä ei ole todisteita, jotka viittaisivat YKn asetarkastusryhmän vakoiluun. Samalla Annan tyrmää huhut, joiden mukaan hän olisi kehottanut asetarkastajien johtajaa Richard Butleria eroamaan. Washington Post -lehden mukaan Irakissa toimivat asetarkastajat ovat auttaneet Yhdysvaltain tiedustelutoimintaa. Lehti kertoo, että YK:n pääsihteeri Kofi Annanilla on todisteita tapahtuneesta vakoilusta.

Asetarkastusryhmän johtaja Richard Butler kiisti aiemmin ehdottomasti tiedot vakoilusta.
-Olen jo sanonut julkisuudessa, ettei se ole totta, Butler totesi kiukkuisesti saapuessaan YK:n päämajaan New Yorkissa.

Annanin lähipiirin nimettömiin lähteisiin tukeutuvan Washington Postin mukaan pääsihteeri on hyvin huolestunut tiedoista, jotka todeksi osoittautuessaan uhkaisivat maailmanjärjestön puolueetonta asemaa. Lehti kertoi tänään Annanille toimitetun tietoja, joiden mukaan YK:n asetarkastusryhmän Unscomin jäsenet ovat avustaneet Yhdysvaltoja Irakin tärkeiden viestintäyhteyksien kuuntelussa.

Irak on jo pitkään syyttänyt asetarkastusryhmän johtajaa Richard Butleria sekä etenkin amerikkalaisia asetarkastajia vakoilusta Yhdysvaltojen hyväksi. Butler sanoi Washington Postille myöhään tiistaina, että useat YK:n jäsenmaat - myös Yhdysvallat - ovat avustaneet asetarkastajien työtä. Butler kertoi kuitenkin pitäneensä huolen siitä, että apu rajoittui vain asetarkastuksiin.
-En ole koskaan hyväksynyt yhdenkään jäsenmaan apua, joka palvelisi kyseisen maan yksipuolisia tarkoitusperiä, Butler vakuutti.

Venäjän YK-suurlähettiläs Sergei Lavrov sanoi tänään, että Butler on menettänyt Venäjän luottamuksen.
(STT-AFP-Reuters-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.