Anna Sariolan kesä tivolissa

Tivoli Sariolan maailmanpyörä on 26 metriä korkea.

Anna Sariola matkaa kesäisin huvipuistossa halki Suomen. Viidennen polven tivolilainen reissaa tänä vuonna omien kaksosvauvojensa kanssa.

Maisemaan karauttava tivoli on pienen paikkakunnan ja maalaiskaupungin lapsiperheille kesän tärkeä merkkipaalu. Niin Suomen Tivoli kuin Tivoli Sariolakin kiertävät Suomea tänä kesänä jo 120. kertaa.

Tivoli Sariolan toimitusjohtajan Tapio Sariolan tytär, 26-vuotias Anna Sariola, on tivolilainen viidennessä polvessa. Hän aloitti kiertämisen kolmiviikkoisena äidin ja isän matkassa. Tänä kesänä hänen omat, viime syksynä syntyneet kaksospoikansa, Vili ja Vertti, ovat ensimmäistä kertaa tien päällä.

Anna on suorittanut tivolityön ohessa luokanopettajan opintoja Helsingin yliopistossa. Tivolissa Anna on hankintavastaava. Hänen tehtävänsä on hankkia lelut ja muut palkinnot onnenpeleihin, kuten ongintaan. Lisäksi Anna toimii tivolin ”yleismies Jantusena”, työskentelee isänsä oikeana kätenä ja huolehtii, että kaikki toimii.

Lohtua sotapojille

Tivoli Sariolan tarina on pala suomalaista kulttuurihistoriaa. J.A.W. Gröönroos aloitti tivolitoiminnan Suomessa 1800-luvun lopulla. Ensimmäisessä tivolissa oli ampumarata, nuolen- ja renkaanheittokuja, onnenpyörä sekä teltta, jossa esiintyivät siihen aikaan suositut voimamiehet ja voimistelijat. Myöhemmin Grönroos hankki tiettävästi Suomen ensimmäisen elokuvakoneen ja aloitti ”elävien kuvien esitykset” lähinnä markkinoilla.

Grönroos siirsi aikanaan huviliikkeensä pojalleen, joka muutti nimensä Sariolaksi. Sotavuosina tivolitoimintaa jatkettiin jopa rintamalinjojen tuntumassa.

Tivolilaisten suosikkipaikka on sauna

Anna Sariola haluaa jatkaa tivoliperinnettä oman perheensä kanssa: veri ja kokemus vetävät tien päälle.

– Tivoli on ollut minun toinen kotini jo 26 vuotta. Olen aina asunut siellä vauvasta asti puolet vuodesta. Miksi siis en opettaisi omille lapsillenikin sitä elämää, Anna pohtii.

Murrosiässä Anna punnitsi kiertämisen mielekkyyttä hyvin tarkkaan.

– Mietin, onko tämä juuri sitä, mitä haluan loppuelämältäni. Se pohdituttaa joskus edelleen. Tivolilla on kuitenkin niin vahvat perinteet ja juuret, että olisi silkkaa haaskausta olla jatkamatta ja elämättä sitä elämää.

Anna ja hänen perheensä asuvat kesät asuntovaunuissa. Kaikille muillekin työntekijöille on järjestetty kodinomaisin mukavuuksin varustetut omat yksiöt. Tivolin hittivaunu on sauna.

– Mikäs olisi sen ihanampaa ainakin keväällä, kun paiskii ulkotöitä pitkän päivän varpaat ja sormet jäässä, kun päästä saunan löylyyn lämmittelemään.

Kiertueoloissa on mahdollista elää myös pikkuvauvojen kanssa.

– Ennekin on pärjätty, ja nyt olot ovat kuitenkin noin miljoona kertaa paremmat. Minusta kysymys on asenteesta ja halusta. Minä haluan lähteä ja pojat tulevat mukaan, ja miksei me pärjättäisi. Apua on kuitenkin tarjolla.

Kyräileminen myrkyttää ilman

Tivoli on tiivis työyhteisö.

– Meitä on 50–60 läpi kesän halutessaan lähes 24 tuntia vuorokaudessa yhdessä samassa paikassa, eli kyllä siinä tunteet räiskyvät. Onneksi meillä kukkii huumori. Se on vahvasti eteenpäin vievä voima, Anna Sariola tietää.

Riidat on joka tapauksessa selvitettävä asiakkaiden ja yleisön eteen menoa.

– Kyräileminen on vihonviimeinen myrkky. Kun ollaan tiiviisti sekä työssä että vapaa-aikana, riidat on sovittava pikapikaa. Sitten on taas helpompi hymyillä.

Kaikki päivät ovat erilaisia

Tivolissa jokainen päivä on erilainen. Muuttopäivinä mennään paikkakunnalta toiselle, rakennuspäivinä naputetaan tivolia pystyyn ja purkupäivä kasataan laitteet.

Normaali arkipäivä alkaa sydänkesällä puoliltapäivin. Aamulla on aikaa tutustua kaupunkiin, lenkkeillä, käydä uimassa tai oleskella kotona.

Anna Sariola joutuu tänä kesänä supistamaan menojaan aiemmasta.

– Nyt mennään vauvojen ehdolla. Ihanaa on kuitenkin, että hekin saavat nauttia niin paljon ulkoilmasta ja ihmisistä ympärillä.

Maailmanpyörä on palapeli

Tivoli Sariola käy tänä kesänä yli 15 paikkakunnalla. Anna Sariola osaa Suomen tiestön jo lähes ulkoa.

– Osaan jopa odottaa tuttuja maisemia ja maamerkkejä. Suomi on tosi kaunis maa, ja me pääsemme nauttimaan siitä täysin rinnoin.

Autoilijat suhtautuvat Annan mukaan tivolikaravaaniin ymmärtäväisesti ja kiinnostuneesti. Modernilla tivolilla onkin nykyaikainen kalusto, eikä välineistö ole liikenteen tukkona. Esimerkiksi viime kesänä hankittu 26 metriä korkea maailmanpyörä mahtuu kahteen rekkaan!

– Siinä se kulkee pienenä palapelinä paikkakunnalta toiselle, ja hups, yhtenä päivänä se on taas kasassa! Sen pystyy käsittämään vasta kun on nähnyt omin silmin.

Malttia Sariola kuitenkin muulta liikenteeltä toivoo.

– Kun on erikoisajoneuvoja tiellä, se vaatii muiltakin tarkempaa otetta ja rauhallisempaa tahtia.

Värivalot luovat tunnelmaa syysillassa

Tivoli Sariola esittelee 120-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tänä kesänä muun muassa historiallisia valokuvia. Lisäksi ilma-akrobaatit tuovat tivoliin ripauksen sirkushuvia.

Anna Sariola aikoo kieppua ainakin Spiidissä ja ottaa takaisin viime kesän harmittavan menetyksen.

– Spiidi on nykyinen suosikkini ehkä senkin takia, että en päässyt siihen viime kesänä, koska olin raskaana. Ihania ovat myös perinteinen keinukaruselli ja uusi maailmanpyörä. Sieltä näkyy kirkkaana kesäpäivänä pitkälle.

Parhaillaan Tivoli Sariola on Tuurissa Keskisen veljesten kyläkaupan kupeessa. Ensi viikolla tivolilaiset ovat ansaitsemallaan kesälomalla. Suosikkipaikkoja Suomessa Sariola mainitsee kolme.

– Turussa olemme koko vapun tienoon, ja se on kävijämäärien puolesta tivolikesän paras paikka. Siellä on muutenkin hurjan mukavaa.

Kiertue päättyy lokakuun alkupuolella Tammisaaren ja Salon perinteisille syysmarkkinoille.

– Jos kesä on mennyt mukavasti, kiertue on ihana päättää sinne. Värivalojen vilkkuminen ja musiikin pauhu pimenevässä illassa on tivolitunnelmaa parhaimmillaan!

Kuvat: Kati Hyttinen ja Tivoli Sariola.

Lue myös:

    Uusimmat