Anna Perhon ohjeilla superarkea – lue 5 vinkkiä parempaan elämään

Kaoottinen arki ja jatkuva sotku ovat vallalla monen ruuhkavuosia elävän elämässä. Aikaa vievä arki tuntuu myös seisovan omien unelmien edessä, näitä ongelmia ratkoo uudessa kirjassaan Anna Perho.

Toimittaja Anna Perhon uusi kirja Superarkea käy kohta kohdalta läpi elämän eri osa-alueita, antaa konkreettisia ohjeita siihen miten elämäänsä voi helpottaa luomalla toimivia ja itselle sopivia käytäntöjä. Monet ohjeista ovat naistenlehtien elämänhallinta-artikkeleista tuttuja, mutta kirjassa sanoma on paketoitu helposti luettavaan ja hauskaan pakettiin.

Oma koti on arjenhallinnan keskus ja kaaoksen lähtöpiste. Miten oma koti kannattaa järjestää, jotta arjesta saisi supermahtavaa? Anna Perho kertoo.

Kohta yksi: Asu niin kuin sinulle on hyvä

Valitse oma asuinpaikkasi ja asuntosi sen mukaan mitä itse haluat, älä muiden odotusten mukaan.

– Arki kannattaa rakentaa omista lähtökohdista, miettiä millaista elämää minä ja minun perheeni elää, mitä juuri me tarvitsemme ja mistä voimme luopua, Anna Perho neuvoo.

Kohta kaksi: Hankkiudu eroon turhasta tavarasta

– Jos sinulla on ylipaljon roinaa, on mahdotonta saada asioita järjestykseen. Raivaa ja hankkiudu eroon turhasta tavarasta, Perho muistuttaa.

Kohta kolme: Kaikille tavaroille oma paikka

– Käy läpi jokainen huone, kaappi ja taso ja etsi jokaiselle tavaralle oma paikka. Ja sitten palauta ne tavarat sinne - aina. Tämähän on maailman vanhin juttu, mutta ihanan tehokas.

Tästä ohjeesta Perho kertoo hyötyneensä itse paljon.

– Olen itse todella huolimaton, joten itselleni on ihan aito apu, että on paikka jossa on puhelimet ja avaimet ja muut. Kun tavaroita ei tarvitse päivittäin etsiä, vuoden mittaan säästyy aika monta minuuttia.

Kohta neljä: Tee kotitöistä kalenteri

– Kotonahan on aina tietty määrä vakiovelvollisuuksia, kuten pyykit, siivous ja ruoanlaitto. Tee lista näistä ja lyö ne kalenteriin. Näin sinulla on selvillä päivä-, viikko- ja kuukausitasolla, mitä minäkin päivänä tehdään. Tyyliin maanantaisin pestään pyykit, tiistaisin käydään kaupassa ja niin poispäin.

Hyöty kotityökalenterista on kokonaisvaltainen, tämä tapa vähentää myös stressiä ja vapauttaa omaa vapaa-aikaa.

– Kun asiat ovat paperilla ja kalenterista, ne eivät kuormita mieltä jatkuvasti. Esimerkiksi pyykkivuori ei stressaa torstaina, koska tiedät peseväsi ne maanantaina, ja niin edelleen. Suunnittelu tekee kotitöistä hallittavissa olevan kokonaisuuden.

– Sen sijaan, että yrität tehdä epämääräisesti vähän sitä sun tätä, varaa kotitöille aika kalenterista kuten muullekin työlle. Kun olet hoitanut velvollisuudet, saat viettää vapaa-aikaasi hyvällä omatunnolla ilman piinaavaa tunnetta siitä, että jotain on vielä tekemättä, Anna muistuttaa.

Kohta viisi: Repsahtaminen sallittu

– Kaikki ei tietenkään suju aina täydellisesti, vaikka olisi kuinka huolellinen suunnitelma: tulee yllättäviä keskeytyksiä, ja muita sattumia. Väitän kuitenkin, että jos noudatat kaksi kuukautta näitä ohjeita ja sen jälkeen kysyt itseltään haluatko palata entiseen malliin niin en usko, että haluat.

Tällä Anna Perhon kirjasta napatulla ohjeella pidät kodin kunnossa:

Noora Pohjanheimo/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat