Anna Kontula pitää yrittäjän lähettämää jättilaskua hienona kannanottona, mutta väitteitä liioteltuina: "Mikään ei ennusta, että työpaikat loppuisivat"

0:40
"Minä olen kasvanut turpeeseen" – katso yltä, miten turveyrittäjä kuvailee turpeen merkitystä elämässään.

Kansanedustaja Anna Kontula kertoi tänään saaneensa vajaan puolen miljoonan euron laskun, joka oli turveyrittäjän protesti hänen ajamaansa turvetuotannon alasajoa vastaan. MTV Uutiset tavoitti sekä Kontulan että yrityksen toimitusjohtajan kommentoimaan tapausta. 

Turvetuotantoyritys Jpf-Nosto Oy lähetti 496 016,60 euron laskun vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulalle. Syyksi laskussa ilmoitetaan "turvetuotantokoneet ja tuotannon alasajo".

– Kontula on luvannut täysistunnossa, että kaikki turveyrittäjät eläkkeelle, eikä ole mitään merkitystä. Jos on kerran varaa puhua noin suuria, niin kai hänellä on sitten varaa maksaa, kommentoi Jpf-Nosto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Finni laskunsa syytä. 

Finni haluaa, että hänelle korvataan työtä varten tekemänsä investoinnit.

– Minulla sattuu olemaan 400 000 euron edestä romurautaa pihassa. Haluan korvaukset omista koneistani, jotka olen omalla hielläni ja työlläni maksanut. 

– On luvattu, että turvetuottajat saavat monenlaisia tukia, mutta euroakaan ei ole saatu, eikä sitä ole ollut edes mitään mahdollista hakea mistään. 

"On isommasta asiasta kyse kuin koneista"

Kuullessaan yrittäjän perustelut laskun lähettämiselle, Kontula tarttuu heti väitteeseen siitä, että turveyrittäjät eivät olisi saaneet tukia. 

– Turvetuotantoa tuetaan vuosittain yli 170 miljoonan verotuella. Tämän lisäksi hallitus on myös budjetoinut turpeesta luopumisen siirtymäkauteen 70 miljoonaa euroa suoraa tukea, joka ei ole vielä yrittäjille ehtinyt, koska siitä vasta päätettiin. Mutta se on tulossa kuitenkin. 

Kontulan mukaan turvetuotannon yrittäjille voisi korvata ne investoinnit, jotka ylittävät vuosien varrella saadut tuet.

– Ilman muuta voisi maksaa, jos se helpottaa siirtymää. Kysymys on kuitenkin melko marginaalisesta sektorista Suomessa. Tässä on isommasta asiasta kyse kuin koneista. Tässä on kyse siitä, pidetäänkö maapallo elinkelpoisena. 

"Viesti tuli perille ja kuulluksi"

Kontula haluaa myös korjata turveyrittäjän väitettä siitä, että olisi sanonut, että turvetuotannosta häviävät työpaikat eivät tuntuisi missään.

– Mikään ennuste ei viittaa siihen, että työpaikat loppuisivat Suomesta, vaan ne siirtyvät vain muualle, kuten maalämpöön, tuuli- ja aurinkovoimaan, jossain määrin bioenergiaan sekä turvesoiden muuhun käyttöön. 

Kansanedustaja kuitenkin pitää yrittäjän laskua innovatiivisena ja hienona poliittisena kannanottona. 

– Viesti tuli perille ja kuulluksi. Ilman muuta toivoisin enemmän tällaista suomalaiseen politiikkaan

10:50
Katso sekä yrittäjä Jukka Finnin ja kansanedustaja Anna Kontulan haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja