Kansanedustaja sai valtavan yllätyslaskun haastemieheltä – "Olen varma, että muistaisin puolen miljoonan diilin"

Turhautunut yrittäjä lähetti Anna Kontulalle puolen miljoonan laskun – soitimme molemmille ja selvitimme, mistä on kyse 10:50
Turhautunut yrittäjä lähetti Anna Kontulalle puolen miljoonan laskun. Soitimme molemmille ja selvitimme, mistä on kyse!

Kansanedustaja Anna Kontula kertoo blogissaan saaneen vajaan puolen miljoonan euron laskun haastemiehen tuomana. Kyse on turveyrittäjän protestista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kertoo blogissaan hänet yllättäneestä suuresta laskusta. Jpf-Nosto Oy:n lähettämässä laskussa penätään Kontulalta 496 016,60 euron saatavia. Syyksi laskussa ilmoitetaan "Turvetuotantokoneet ja tuotannon alasajo".

Kontula kertoo kirjoituksessaan riitauttavansa maksuvaatimuksen perusteettomana.

– Nähdäkseni laissa ei ole kohtaa, joka perustaisi minulle korvausvelvollisuuden. Välillämme ei myöskään tietääkseni ole sopimussuhdetta. Olen varma, että muistaisin puolen miljoonan diilin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso videolta: Näin 100 turverekkaa nytkähti liikkeelle Helsingin keskustassa 4:02
Turveyrittäjät ovat tempaisseet aikaisemminkin elinkeinonsa säilyttämisen puolesta. Näin sata turverekkaa osoitti mieltään Helsingin keskustassa keväällä.

Turvepuheet taustalla

MTV Uutisten tavoittama Jpf-Nosto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Finni kertoo maksuvaatimuksen syynä olevan Anna Kontulan toiminta turvetuotannon alasajamiseksi Suomen energiantuotannossa.

– Turvepuolella on kova hätä, pitkän linjan turveyrittäjä Finni kertoo.

– Meillä makaa tuon verran rautaa arvottomana pihalla. Sen verran turvetuotantokoneemme ovat maksaneet.

Hän kertoo lähettäneensä laskun juuri Kontulalle hänen eduskunnan täysistunnossa esittämien puheidensa takia, mutta hänen mukaansa lasku pitäisi osoittaa kaikille kansanedustajille.

– Pelastetaan ilmasto, minä olen ilmastotalkoissa mukana. Mutta haluan takaisin sen, minkä olen elämäni aikana maksanut.

Kontula: Tällaista kekseliäisyyttä lisää

Perusteettomat laskut voivat aiheuttaa tekijöilleen veroseuraamuksia tai jopa rikosoikeudellisen vastuun. Yrittäjän tulee periaatteessa maksaa laskusta arvonlisävero, vaikka laskun saaja ei sitä maksaisikaan.

Perusteettomat laskut voidaan myös katsoa petosrikokseksi.

Kontula kirjoittaa blogissaan tulkitsevansa laskun kuitenkin poliittiseksi kannanotoksi – kekseliääksi sellaiseksi.

– Summan suuruuden ja tilanteen erityisluonteen vuoksi tulkitsen kuitenkin, että laskussa ei kyse ole harhauttamispyrkimyksestä, vaan poliittisesta kannanotosta. Ja tästä syystä en tee rikosilmoitusta – vaan päinvastoin, onnittelen lämpimästi innovatiivisesta aktiosta!

– Kyllä, haastemiehen kautta tullut viesti kiistatta saa poliitikon huomion. Tällaista kekseliäisyyttä Suomen poliittinen kulttuuri kaipaisi enemmänkin. Jatka vaan samaan malliin.

Turpeen osuus Suomen kokonaisenergiantuotannossa on noin neljä prosenttia. Suomen kokonaiskasvihuonepäästöistä turpeen osuus oli Sitran tutkimuksen mukaan vuonna 2017 noin kymmenen prosenttia.

*Päivitys kello 9.08: Artikkelia täydennetty.

Lue myös:

    Uusimmat