Miksi Kone vetäytyi Thyssenkruppin jättikaupoista? Analyytikko näkee kolme mahdollista syytä

Kone vetäytyi jättikaupasta – analyytikko: riskinä oli, ettei viranomaiset hyväksy kauppaa 5:18

Analyytikko ounasteli Koneen osakkeen tulevan alas enemmän kuin se lopulta tuli.

Hissi- ja liukuporrasyhtiö Kone on päättänyt vetäytyä kisasta saksalaisen Thyssenkruppin hissibisneksestä.

Yhtiö ilmoitti tänään vetäytyvänsä keskusteluista, vaikka se uskoo edelleen, että hissiliiketoimintojen yhdistäminen olisi ollut strategisesti järkevää.

– Kone tekee yritysostoja vain sellaisilla ehdoilla, jotka ovat Koneen osakkeenomistajien, työntekijöiden ja asiakkaiden etujen mukaisia, yhtiön tiedotteessa todetaan.

Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen näkee Koneen vetäytymiseen ainakin kolme mahdollista syytä.

– Voi olla, että Thyssenkrupp on halunnut myydä vain vähemmistöosuuden, mikä ei Konetta miellytä. Hissiliiketoimintojen hinta on voinut nousta liian kovaksi. Tai kaupan muut ehdot ovat olleet sellaiset, että Kone ei voi suostua niihin.

Heinonen sanoo, että Thyssenkruppin hissibisnes on Saksan teollisuuden kruununjalokivi, ja siihen liittyy maassa paljon tunnetta. Ay-liikkeellä on paljon sanavaltaa.

Thyssenkruppilla koko ajan muita mahdollisuuksia rinnalla

Thyssenkrupp on koko ajan pitänyt myymisen rinnalla myös mahdollisuutta listata hissibisnes pörssiin. Nyt nähtäväksi jää, toteutuuko listaus vai myydäänkö hissibisnes jollekin kansainvälisten pääomasijoittajien ryhmittymistä.

– Koneen asemaan tämä päätös ei vaikuta mitenkään. Thyssen pysyy yhtenä sen kilpailijoista, kuten ennenkin, Heinonen sanoo.

Hän huomauttaa, että pörssilistautuminen voisi kuitenkin pitkällä aikavälillä parantaa Thyssenin hissibisneksen kilpailukykyä.

– Hissit ovat tähän asti olleet Thyssenin lypsylehmä. Hissien kassavirralla on rahoitettu yhtiön muita bisneksiä. Jos hissibisneksestä tulee itsenäinen yhtiö, voi ajatella, että sen tuotekehitys vahvistuu jossain vaiheessa.

Myös maailman suurin hissivalmistaja, amerikkalainen Otis on irtautumassa emostaan, monialayhtiö United Technologiesista ja listautumassa pörssiin.

– Olisi mielenkiintoinen tilanne, jos kaikki neljä suurta hissivalmistajaa olisivat pian pörssissä omina itsenäisinä yhtiöinään. Sijoittajien ja analyytikoiden ymmärrys hissialasta varmasti paranisi, kun kaikki joutuisivat raportoimaan tuloksestaan ja lähteitä olisi enemmän.

Analyytikko osasi ounastella päätöstä

Inderesin analyytikko Erkki Vesola ei ollut ”täysin yllättynyt” Koneen päätöksestä.

– Riskit, jotka liittyivät kilpailuviranomaisten reaktioon, ja vielä kirsikkana kakun päällä nuo Schindlerin uhkailut, vahvistivat niitä huolia, että prosessista tulisi kestoltaan liian pitkä ja [kauppa] voisi jopa olennaisilta osiltaan kaatua, Vesola sanoo.

Hän viittaa sveitsiläiskilpailija Schindlerin uhkaukseen käynnistää Koneen ja Thyssenin kaupan toteutuessa valitusmenettelyt epäreilusta kilpailusta, mikä olisi voinut merkittävästi hidastaa yritysjärjestelyä.

– Kaikkialla kilpailijat voivat nostaa kanteita millä tahansa perusteella. Kiusantekoahan se on suurilta osin.

Vesolan mielestä on mielenkiintoista nähdä, mitä Thyssenin hissiliiketoiminnalle tapahtuu.

– On aika selvää, mitä pääomasijoittajat tekevät, tiukkaa striimlainausta. Jossain vaiheessa ne miettivät, onko edessä listaaminen vai myynti teolliselle taholle. Onko Kone silloin yhtään sen parempi vaihtoehto kuin nyt? Nyt ainakin tilanne on game over, ja haippi sulaa [osakkeesta].

"Kurssireaktio yllättävän pieni"

Koneen kurssi oli illalla viiden aikoihin viiden prosentin laskussa Helsingin pörssissä.

– Kurssireaktio on yllättävän pieni. Olisin kuvitellut, että se tulee vähän enemmän alas, Handelsbankenin Heinonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat