Mainos

Analyysi pääministeritentistä: Nokittelevat Stubb ja Rinne sekä diplomaattinen Soini

MTV:n viimeinen vaalitentti on takanapäin. Tentissä kohtasivat neljän suuren puolueen puheenjohtajat, joista yksi nousee seuraavaksi pääministeriksi.

MTV-raati paketoi vaalitentin MTV Uutisille. Kokonaisuutena tentti oli kaikkien kolmen asiantuntijan mukaan rauhallinen, ja läpi paistoivat selkeästi kunkin ehdokkaan hallitustoiveet.

MTV-raadissa ovat: MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund, Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus sekä MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto.

Kokoomus ja SDP nokittelivat

Professori Pekka Isotaluksen mukaan tentissä näkyi selvästi nokittelua kokoomuksen Alexander Stubbin ja SDP:n Antti Rinteen välillä.

– Aina kun oli mahdollista, niin toiselle heitettiin jotakin kriittistä. Vielä enemmän Rinteen kuin Stubbin taholta - verrattuna miten Stubb käyttäytyi Juha Sipilää ja Timo Soinia kohtaan; heille hän antoi enemmän myönteisiä ja jopa kehuvia kommentteja, Isotalus sanoo.

Professori Kimmo Grönlundin mukaan Stubb myös kalasteli eläkeläisten ääniä puhumalla useampaan otteeseen eläkeläisten verotuksen alentamisesta.

Poliitikan toimittaja Mari Haaviston mukaan Rinne ja Stubb hakivat nokitellullaan selkeästi asemia seuraavaan hallitukseen.

– Toista alaspäin painamalla ja itseään nostamalla halutaan kertoa, että oma puolue olisi se parempi vaihtoehto.

Haaviston mukaan Stubbista huokui rauhallisuus ja valtiomiesmäisyys - ei hän ainakaan kesken tentin ottanut selfieitä.

Soini diplomaattinen

Soinin rauhallinen olemus herätti myös asiantuntijoissa huomiota.

Grönlundin mukaan Soini on muuttanut tyyliään ja esiintyi nyt vakuuttavana ulkopolitiikan asiantuntijana. Myös Isotalus on samoilla linjoilla:

– Soinilta oli ilmassa yhteistyön mahdollisuutta vähän kaikkien suuntaan. Ei tullut jyrkkiä, kriittisiä kannanottoja kuten viime eduskuntavaalien yhteydessä. Kynnyskysymyksiä ei tuotu esille.

Haaviston mukaan Soini on selvästi karsinut populismia ja esiintyi valtiomiesmäisesti ja varmasti.

– Eikä kertaakaan sanonut, että antakaa minun nyt puhua! Tuli kyllä soinimaisia kyynisiä heittoja, mutta selkeästi hänelläkin on jo hallitusaikeet mielessä.

Sipilältä toivottiin enemmän

Isotaluksen mukaan Sipilä ei ottanut kantaa oikein mihinkään puolueeseen, eikä suhtaudu positiivisemmin tai negatiivisemmin minkään puolueen puheenjohtajiin.

Haaviston mukaan Sipilää ei juurikaan haastettu tentin aikana.

– Sipilllä oli vahvoja kannanottoja, mutta olisin kuitenkin toivonut häneltä vielä enemmän oma-aloitteisuutta, Haavisto sanoi.  

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.