Dopingin myöntänyt MM-hiihtäjä katosi ja jätti muut selittelemään – "En yrittänyt paeta"

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Pitkän uran antidopingtyön parissa tehnyt Harri Syväsalmi kommentoi dopingvyyhtiä.

Virolainen Andreas Veerpalu oli yksi viidestä MM-kisoihin osallistuneista hiihtäjistä, jotka pidätettiin keskiviikkona Itävallan ja Saksan poliisin tekemän dopingratsian yhteydessä. Vapautuksen jälkeen Veerpalu teki katoamistempun, kun hänen ja toisen virolaishiihtäjän Karel Tammjärvin piti puhua dopingkiinniotosta tiedotustilaisuudessa.

Veerpalu, 24, vapautettiin poliisin huostasta torstaina. Tämän jälkeen hän ja hänen isänsä Andrus Veerpalu, olympiakultamitalisti, palasivat hotelille.

Kaksikko poistui MM-kisa-alueelta vähin äänin juuri ennen kuin Veerpalun piti osallistua tiedotustilaisuuteen, jossa toinen virolaishiihtäjä Tammjärv myönsi dopingväärinkäytön.

Raporttien mukaan Veerpalu ja Tammjärv olivat myöntäneet syyllisyytensä Viron valmentajalle Anti Saarepuulle sen jälkeen, kun heidät oli vapautettu poliisin tiloista.

Viroon palannut Veerpalu julkaisi asiaan liittyen tiedotteen, jonka Viron yleisradio ERR jakoi verkkosivuillaan.

– Haluan tehdä kansalaisille selvyyden siitä, mitä tapahtui. En yrittänyt paeta – halusin vain päästä kotiin perheeni luokse, Veerpalu aloitti.

– Annoin poliisille lausunnon, jossa kerroin rehellisesti rikkoneeni dopingsääntöjä. En halua keskustella tästä sen enempää median kanssa.

– Olen häpeissäni siitä, mitä tapahtui ja haluan pyytää anteeksi niiltä kaikilta, joille olen aiheuttanut harmia toiminnallani, Veerpalu päätti.

Veerpalun isä Andrus ei ole julkaissut minkäänlaista lausuntoa tapahtuneesta. Isä-Veerpalua on pidetty yhtenä dopingvyyhdin päätekijänä, sillä Veerpalulla on ollut kytköksiä myös kazakstanilaiseen hiihtäjään Aleksei Poltoraniniin, joka pidätettiin Andreas Veerpaluun tapaan keskiviikkona.

Andrus Veerpalu on toiminut Poltoraninin neuvonantajana vuodesta 2013 lähtien.

Veerpalu seniorin julistettiin rikkoneen dopingsääntöjä vuonna 2013, kun hänen näytteestä löydettiin sallittua korkeampia kasvuhormonitasoja. Veerpalu vältti kuitenkin dopingpannan, koska hänen puolustuksensa osoitti testien olleen puutteellisia. 

Lue myös:

    Uusimmat