Mainos

Amnesty irakilaisperheen tapauksesta: "Järkyttävä osoitus perheenyhdistämisen toimimisesta Suomessa"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto on ottanut kantaa Suomessa kuohuttaneeseen irakilaisperheen karkoituspäätökseen. Järjestön mielestä irakilaisperheen kohtalo ei ole yksittäistapaus, vaan osoitus siitä, miten vaikeaksi perheenyhdistäminen on Suomessa tehty.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto vaatii hallitusta luopumaan uusista kiristyksistä perheenyhdistämiseen.

– Irakilaisperheen surullinen kohtalo ei valitettavasti ole yksittäistapaus tai yllätys, vaan osoittaa järkyttävällä tavalla, miten vaikeaa perheyhdistäminen on nykyään jo Suomessa. Sekä lainsäädäntö että sen tulkinta ovat erittäin tiukkoja, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Niina Laajapuro sanoo.

Amnestyn Suomen osasto viittaa Helsingin Sanomien uutisoimaan tapaukseen, jossa irakilaisperhettä uhkaa hajoaminen Maahanmuuttoviraston ratkaisun vuoksi. Päätöksen mukaan irakilaisperheen äiti ja vanhempi lapsi joutuvat palaamaan Irakiin, kun taas isä ja nuorin lapsi saavat jäädä maahan.

Tapaukseen ovat ottaneet kantaa muun muassa presidentti Tarja Halonen, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja viimeisimpänä presidentti Sauli Niinistö.

"Laki tiukentumassa edelleen"

Amnestyn Suomen osasto on huolissaan paitsi irakilaisperheen kohtalosta, myös suunnasta johon perheenyhdistämiseen liittyvää lainsäädäntöä ollaan viemässä.

Järjestö tiedottaa, että vuonna 2012 pelkästä perheenyhdistämishakemuksen jättämisestä tehtiin niin vaikeaa, että hakemusten määrä romahti. 

 – Tämän tapauksen ei pitäisi tulla yllätyksenä päättäjille, jotka ovat olleet kiristämässä lainsäädäntöä. Nyt pitäisi pistää jarru pohjaan ja arvioida edellisten kiristysten vaikutukset ennen uusia muutoksia. Nykyinen lainsäädäntö ei selvästikään vastaa monen kansalaisen oikeustajua, Laajapuro sanoo. 

Uudet tiukennukset perheenyhdistämisen ehtoihin ovat tällä viikolla eduskunnan hallintovaliokunnan käsiteltävänä. Jos lakiesitys toteutuu, tulorajat koskisivat jatkossa myös pakolaisia ja toissijaista suojelua saavia.

"Tulorajat räikeän kohtuuttomat"

Tällä hetkellä perheenyhdistäminen on mahdollista, jos perheenyhdistämistä hakevan henkilön nettotulot ovat 2600 kuukaudessa. Amnestyn Suomen osasto pitää summaa räikeänä. 

– Alle puolet suomalaisista tienaa näin paljon. Hallituksen esitys veisi toteutuessaan monilta pakolaisilta käytännössä oikeuden perhe-elämään, tiedotteessa kerrotaan.

Amnesty jatkaa, että tulorajat koskevat myös lapsia.

– Se tarkoittaa, että pakolaislastenkin pitäisi päästä ansioille, joille suuri osa suomalaisaikuisista ei pääse, tiedotteessa kerrotaan. 

Järjestöstä todetaan, että jos mahdollisuus perheenyhdistämiseen estetään käytännössä, perheenjäsenet joutuvat turvautumaan salakuljettajien palveluihin. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.