Amnesty huolestui muslimien syrjinnästä Euroopassa

Amnesty Internationalin tänään julkaiseman raportin mukaan eurooppalaiset hallitukset eivät tee tarpeeksi taistellakseen muslimien syrjintää vastaan.

Amnestyn mielestä joissain tapauksissa syrjintään päinvastoin saatetaan kannustaa. Ihmisoikeusjärjestön mukaan naisten ja tyttöjen pukeutumista koskeva eurooppalainen lainsäädäntö johtaa muslimien ja islamin syrjintään. Raportissa keskitytään erityisesti kansallisiin lakeihin, jotka kieltävät päähuivit tai kasvot peittävät hunnut.

Ranska ja Belgia kieltävät ne täysin samoin kuin jotkut kaupungit esimerkiksi Espanjassa.

John Dalhuisen Amnestystä on sitä mieltä, että ei ole epäilystäkään siitä, etteikö monia muslimeja syrjittäisi Euroopassa.

– Eurooppalaiset hallitukset ja viranomaiset eivät tee tarpeeksi vastustaakseen tätä, vaan saattavat sen sijaan jopa lisätä syrjintää.

Politiikassa ääriliikkeet, jotka ovat ottaneet muslimien tavat luuppinsa alle, ovat nauttineet kasvavasta suosiosta useissa Euroopan maissa — tuoreimpana esimerkkinä Ranskan äärioikeiston johtajan Marine Le Penin vahva näyttö maan presidentinvaaleissa viime viikolla.

Tällaisessa mielipideilmastossa ei yllätä, että Amnestyn raportti listaa syrjintätapauksia Espanjasta Alankomaihin ja Turkkiin.

Amnesty Internationalin syrjintään liittyviin asioihin erikoistunut Marco Perolini kertoo, että he ovat kuulleet musliminaisilta Belgiassa, Ranskassa, Alankomaissa ja Sveitsissä, että naiset ovat jääneet työllistymättä vain siksi, että käyttävät huivia.

Kasvojen peittävien huivien estämistä kannattavat ihmiset — kuten esimerkiksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy — ovat sanoneet, että huivit vangitsevat naiset ja vahingoittavat ranskalaisia tasavertaisuuden arvoja. Ranskassa myös päähuivit ovat kiellettyjä koulussa.

Vain hyvin pieni osa Euroopan muslimeista pukeutuu silmät paljaaksi jättävään niqabiin tai kasvot kokonaan peittävään burkhaan. Amnestyn mukaan niiden käytön kieltäminen synnyttää epäilyksen ilmapiirin jokaista niitä käyttävää muslimia kohtaan.

Grande Mosquée de Parisin rehtori Dalil Boubakeur on samaa mieltä raportin johtopäätösten kanssa: muslimikulttuuria stigmatisoidaan eli leimataan kasvavassa määrin.

Boubakeurin mukaan tietyt mediat ja poliitikot syyttävät muslimeja asioista, joihin heillä ei ole osuutta tai arpaa; oli kyse sitten talouskriisistä tai työttömyydestä. Islam sekä radikaali islam sekoitetaan usein keskenään.

– Islam ei halua vahingoittaa Eurooppaa, siksi emme halua Euroopan vahingoittavan islamia, Boubakeur sanoi.

Monet eurooppalaiset luulevat kaikkien muslimien olevan siirtolaisia, vaikka islaminusko on ollut yksi johtavista uskonnoista Euroopassa vuosisatoja, Amnestyn raportti sanoo. Tämä tekee syrjinnän erittäin kipeäksi niiden miljoonien muslimien kohdalla, jotka ovat syntyjään eurooppalaisia ja joita kuitenkin kehotetaan palaamaan "kotiin".

(MTV3 - AP)

Lue myös:

    Uusimmat